Katrani nemaju milosti

KORONAVIRUS SKRATIO POPIS Hrvatska reprezentacija putuje na turnir u Dohu bez igrača iz Italije

Marko Cvijanović

Mario Pašalić i izbornik Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Mario Pašalić i izbornik Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

S obzirom na činjenicu da je koronavirus ozbiljno pogodio Italiju, a da je Katar uveo velike mjere opreza koje uvjetuju dvotjednu karantenu za ljude koji dolaze u zemlju iz najugroženijih krajeva svijeta, izvjesno je da u Dohu neće putovati Rebić, Brozović, Pašalić, Badelj i Rog



RIJEKA Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavit će danas popis igrača za prijateljski turnir u Dohi tijekom kojega će »kockasti« igrati protiv Švicarske (26. ožujka) i Portugala (30. ožujka), ali ako na popisu i budu svi najbolji, izvjesno je da u Katar neće putovati reprezentativci koji igraju u talijanskim klubovima.


Naime, s obzirom na činjenicu da je koronavirus ozbiljno pogodio Italiju, a da je Katar uveo velike mjere opreza koje uvjetuju dvotjednu karantenu za sve ljude koji dolaze iz te zemlje, među njima i sportaše, izvjesno je da u Dohu neće putovati Ante Rebić (Milan), Marcelo Brozović (Inter), Mario Pašalić (Atalanta), Milan Badelj (Fiorentina) i Marko Rog (Cagliari) od igrača koji bi se trebali naći na Dalićevom popisu. Budući da reprezentacija na turniru u Kataru prvu utakmicu igra 26. ožujka, »talijani« među hrvatskim reprezentativcima u Dohu bi, teoretski, trebali stići već ovoga četvrtka, što je, naravno, nemoguće. Prema predviđenom planu, stručni stožer i dio igrača »kockastih« trebali bi u Dohu doputovati iz Zagreba 23. ožujka, a ostali reprezentativci momčadi bi se priključili naknadno, izravno iz zemalja u kojima nastupaju.


Budući da Katar još uvijek nije uveo stroge mjere opreza za putnike koji dolaze iz ostalih zemalja Europe koje su ozbiljno pogođene koronavirusom, održavanje turnira u Dohi, na kojem, uz Hrvatsku, nastupaju i Švicarska, Portugal i Belgija, još uvijek nije upitno, što ne znači da neće biti s obzirom da situacija u nekim zemljama postaje sve ozbiljnija. S druge strane, nije Hrvatska jedina čiji reprezentativci zbog posebnih mjera neće putovati u Katar. Domaćini vjerojatno ostaju i bez najveće zvijezde i prvotimca Juventusa, Cristiana Ronalda ili, recimo, bez Belgijanca Diera Mertensa koji igra u Napoliju, ali i mnogih drugih igrača koji nogometni kruh zarađuju na »čizmi«.




Putnici iz Italije u sličnom su statusu u većini zemalja, no neke države imaju i širi popis »nepoželjnih« pa su na njemu i Španjolska i Švicarska. U tom kontekstu s pravom valja postaviti pitanje može li se među njima u skorije vrijeme naći i Hrvatska, iako ima tek dvanaest zaraženih. U tom slučaju došao bi u pitanje nastup u Dohi koji bi Hrvatskom nogometnom savezu trebao donijeti zaradu u iznosu od 925 tisuća eura, što je skoro dvostruko više od zarade (500 tisuća eura) kada su u ožujku prije dvije godine »kockasti« bili na američkoj turneji. Pitanje je, međutim, kako će se situacija razvijati i hoće li katarski domaćin u konačnici turnir otkazati ili odgoditi za neka sretnija vremena. Uostalom, kad je već o Italiji riječ, predsjednik sindikata nogometaša, Damiano Tommasi, najavio je štrajk igrača koji poručuju da ne žele igrati utakmice dok se oko njih umire.