Niži rangovi

Klupski nogomet na novom početku, danas završava veliki preustroj sustava natjecanja pod HNS-om

Davor Petrović

PRVOLIGAŠI - Slavlje momčadi Orijenta 1919/Foto D. KOVAČEVIĆ

PRVOLIGAŠI - Slavlje momčadi Orijenta 1919/Foto D. KOVAČEVIĆ

Cijeli proces bio je usko vezan uz postupak licenciranja, što znači da klubovima za promociju nije bio dovoljan samo natjecateljski kriterij. Na primjer, Crikvenici je uskraćen plasman u DNL jer nema kadetsku momčad



ZAGREB Današnjim utakmicama između Međimurja i Hrvatskog Viteza iz Posedarja te Marsonije i Trnja, koje počinju u 18 sati, bit će završen veliki preustroj sustava natjecanja u nižim rangovima hrvatskog nogometa za iduće četiri godine.


Pobjednici tih dvoboja priključit će se Drugoj nogometnoj ligi, odnosno steći će pravo nastupa u jedinstvenom trećem stupnju natjecanja.


Naime, 2020. godine Hrvatski nogometni savez je prihvatio prijedlog prema kojem bi se nekadašnja Druga HNL u iduće dvije sezone skratila s osamnaest na dvanaest članova, a pet trećih liga bilo bi preustrojeno u jednu, na nacionalnoj razini, sa šesnaest klubova. Prije nešto manje od dva tjedna Izvršni odbor HNS-a je, pak, promijenio nomenklaturu.




To, pak, znači da će u novoj sezoni dosadašnja HT Prva liga i dalje imati deset klubova i zvat će se Hrvatska nogometna liga (HNL). Istodobno, Druga HNL postaje Prva nogometna liga (PNL), a novi treći rang natjecanja nosit će ime Druga nogometna liga (DNL).


Prvotni naziv


– Željeli smo na neki način izdvojiti prvi stupanj natjecanja, a opet, dati dodatnu važnost nižim stupnjevima natjecanja, pa smo pritom razmatrali nekoliko rješenja. U konačnici, odlučili smo prvom stupnju natjecanja vratiti prvotni i prepoznatljivi naziv, Hrvatska nogometna liga, koji se uvriježio među navijačima, u javnosti i u medijima, čega smo bili svjedoci i proteklih godina, dok je naziv bio Prva liga, ali smo ipak svi govorili da je to naša HNL. Time smo odali počast povijesti i prepoznatljivosti koju HNL ima, i pritom izbjegli međunarodne izraze poput »premijernog« ili »elitnog« koji u hrvatskom nogometu nemaju tradiciju. Također smo dali na važnosti klubovima drugog, trećeg i četvrtog stupnja te ćemo nastaviti sustavno jačati marketinške, promotivne i komercijalne aspekte svih natjecanja – objasnio je tada Marijan Kustić, predsjednik HNS-a.


Nije pretjerano reći da je misao vodilju predstavljala svojevrsna selekcija, odnosno pokušaj izbjegavanja situacija iz proteklih sezona, kada su najbolji klubovi pet trećih razreda natjecanja odustajali od ulaska u viši rang iz raznih razloga. Naime, pretpostavka je da će se ovako stvoriti jezgra od četrdesetak ambicioznih klubova i povećati konkurentnost na vrhu piramide hrvatskog klupskog nogometa, a samim time i podići interes.


Porođajne muke


Cijeli proces bio je usko vezan uz postupak licenciranja, što znači da klubovima za promociju nije bio dovoljan samo natjecateljski kriterij. Na primjer, Crikvenici je uskraćen plasman u DNL, zato što u mlađim dobnim kategorijama nema kadetsku momčad.


Zatim, sve nije moglo proći bez »porođajnih muka«. HNS je, naime, predugo osmišljavao kvalifikacije za DNL, čime je izazvao dosta problema nekim klubovima. Tako su u Trnju pustili igrače na ljetni odmor, uvjereni da su izborili promociju, a zatim im je javljeno da ipak moraju igrati današnje kvalifikacije.
Danas oko 20 sati cijela priča o preustroju konačno će biti gotova i znat će se točan izgled DNL-a.