Uvijek vjerni previše dužni

Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije koji financira HNS ide u stečaj

Hina

HNS se ugovorom iz 2015. godine obvezao udruzi isplatiti tri milijuna kuna

HNS se ugovorom iz 2015. godine obvezao udruzi isplatiti tri milijuna kuna

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je lani u veljači obustavljen skraćeni stečajni postupak »Uvijek vjernih« u kojem se navodilo i kako je utvrđeno da je još na snazi ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) koji se u listopadu 2015. obvezao toj udruzi isplatiti tri milijuna kuna.ZAGREB Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđenja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Klubom navijača hrvatske nogometne reprezentacije »Uvijek vjerni« te je za 14. svibnja zakazao ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečaja.


Sudskim rješenjem zastupniku »Uvijek vjernih« Iliji Perkoviću naloženo je i da u roku od osam dana podnese izvješće o imovini te udruge. U protivnom će biti naloženo saslušanje, a u slučaju ne odaziva prijeti i do 10.000 kuna kazne.


Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je lani u veljači obustavljen skraćeni stečajni postupak »Uvijek vjernih« u kojem se navodilo i kako je utvrđeno da je još na snazi ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS) koji se u listopadu 2015. obvezao toj udruzi isplatiti tri milijuna kuna.
Iz ugovora s HNS-om tada je proizlazilo da nisu ispunjeni uvjeti za vođenje skraćenog stečaja već za otvaranje redovnog stečajnog postupka u kojem bi se mogla unovčiti imovina udruge »Uvijek vjerni« i njome namiriti vjerovnici.


Financijska agencija (Fina) još u ožujku 2016. podnijela je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka navodeći da su »Uvijek vjerni« do 1. rujna imali neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od 578.154 kune i to u neprekinutom razdoblju od 275 dana.


Prema podacima u prijedlogu Fine, klub »Uvijek vjerni« ima samo jednog zaposlenog te otvoren račun i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci. Kako se isticalo, Fina osim toga ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.


Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije »Uvijek vjerni« osnovan je i registriran kao udruga u jesen 2008. sa sjedištem u Zagrebu. Kao aktualni predsjednik i tajnik »Uvijek vjernih« u registru udruga navode se Ilija Perković i Luka Radat, a kao cilj udruge istaknuto je »okupljanje svih navijača hrvatske nogometne reprezentacije, bodrenje reprezentacije u svakoj prilici te promicanje i razvitak ukupnosti opće prihvaćenih vrijednosti sporta i sportske kulture kod navijača hrvatske nogometne reprezentacije«.


Osim toga, kao djelatnost »Uvijek vjernih« navodi se i edukacija navijača kroz navijačke vrijednosti kojima se promiče nogomet, spriječava i izbjegava rasna, vjerska i nacionalna netrpeljivost među navijačima i prema igračima te »predlaganje promjena nadležnim tijelima s ciljem sprečavanja nereda na sportskim natjecanjima«.


Klub »Uvijek vjerni« kao svoju djelatnost naveo je i organiziranje odlazaka na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije za svoje članove, ali i organiziranje javnih gledanja utakmica hrvatske nogometne reprezentacije.