Pod riječkom urom Orlanda Rivettija

Keku draža Sicilija od – Mamića!

Orlando Rivetti

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

»Već sam nervozan kada vidim koliko ima prostora za napredovanje«, rekao je Kek. I dobro je da je nervozan. Kao što je Sharbini, kapetan umjetnik i – trkač (?), rekao da neće otići s Kantride (Rijeke) dok ne osvoji naslov prvaka Hrvatske!. Mišković – Kek – Sharbini, čarobni je trokut

Ako je sve namješteno, kako tvrde dobro upućeni »moralisti hrvatskog nogometa«, onda je režija posljednjeg kola bila za – Oskara! Osijek je ostao u HNL-u, tri minute prije kraja iz kaznena udarca (izborio osmo mjesto) Zagreb je raskomadao Istru (4:0), slavio Europu, ali u sudačkom vremenu Jerko Leko, 36 godina, zabio je pogodak iz jedanaesterca i Lokomotivu (umjesto Zagreba) došlepao do – kvalifikacija Europske lige. Puljani su, kako tvrdi Igor Štimac, trener Zadra, znali da će Sesvete odustati od kvalifikacija… Licenca? Pet klubova prijavilo je dva zagrebačka stadiona, Maksimir i Kranjčevićevu? Izbacivanje Zadra, dva kola prije kraja (?), uskraćena im je licenca, svakako je mrlja. Objava je bila udarac na regularnost. Žrtvovani jarac na oltaru infrastrukture.   

U Maksimiru je trebala biti fešta. Dinamo i Rijeka, kao posljednji čin sezone, najbolje što Hrvatska može ponuditi. Zoran Mamić je napustio stadion prije kraja jer su mu u momčad stavili »slavljenika« Vukojevića, po nalogu šerifa, brata Zdravka. Zoran je propustio jedinstvenu priliku da ostavkom postane trener s – kičmom. Jer, znanja mu definitivno ne nedostaje. Taman bio u pitanju rođeni brat. U petak je potvrđeno zbog čega Matjaž Kek nikada neće biti trener Dinama. Mamićeva, naravno. Jer, narediti mu ne bi mogao ni dragi Bog. Bez obzira na to što je suprugin stric čuveni riječki svećenik (ravan mu je samo Papa Bergoglio), dominikanac, pater Marijan Jurčević. Da pojačam tezu zbog čega Kek neće nikada na Mamićevu klupu. »Da sam predsjednik Rijeke, a Kek trener, Močinić bi igrao svaku utakmicu od početka, ili ne bi bio trener!«. Nikad ne reci nikad, ali Kek nije taj koji će saviti kičmu. Svojedobno je Berlusconi slao Ancelottiju papirić s – postavom. 


  U Maksimiru je nestao Zoran Mamić, ali na presici nije bilo ni Matjaža Keka. Ako nema domaćina… Ne treba mu zamjeriti. Ali, danas, dok budete ovo čitali, peti je dan kako se Rijekin trener nije oglasio ni u jednim novinama, a niti na službenim stranicama, da pučanstvu, voljenim navijačima, objasni što se dogodilo u Maksimiru. Na kojoj je dionici autoceste Rijeka – Zagreb, izgubio ekipu! Jer, izvedba riječke obrane ima više veze s baletom na ledenoj plohi nego s nogometnom. Pričama o defenzivnom bloku i ostalo… Momčad nije došla na utakmicu, na žalost to se često događa kada je u pitanju – Maksimir. Kek nikada nije dobio Dinamo u utakmicama za prvenstvene bodova. Povukao se trener u samostan trapista. Šutnja, sir i pivo… Odmor u svakom pogledu. Čemu dolijevati ulje na vatru. Valja kovati strategiju za ovu sezonu. Jer, 1-18 je Rijekina gol-razlika u posljednjih šest maksimirskih utakmica. Dakle, potop traje od vremena prije Keka. Zato je pobeda u Kupu prošle sezone – biser! 


   Kramarić je igrao samo u prvoj dionici sezone, ali je sačuvao prvo mjesto na listi najboljih strijelaca (21). Najbolji asistent HNL-a je Anas Sharbini (13). Desna vanjska… Postigao je, međutim, samo pet golova. Priznaje, u dugu je s suigračima i navijačima za barem još toliko pogodaka. Ako je Kramarićeva bila jesen, Sharbinijevo je bilo proljeće. Na lijevoj strani vezne linije kao krilo, iza Balaja, kao druga špica, svejedno. Tomečak je odigrao sezonu iz snova, Leovac ide… Lešković je dobio poziv za reprezentaciju. Mitrović je u Kovačevu kadru… Samardžića je pod slovensku zastavu pozvao – Srećko Katanec! Obrana Rijeke je – beton. U Maksimiru su nasipi puknuli u – glavama. 




  Kao što je veliki Arrigo Sacchi tvrdio: karakter je bitniji od individualne kvalitete. Kek je oženio tu filozofiju, i to ponovio na kraju sezone. »Još jedne dobre priče, uspješne sezone, ali nemojmo biti bahati i prepotetni. Ima puno prostora za napredovanje, najviše na terenu – rekao je Kek na službenim stranicama HNK Rijeka, pustivši suzu za Kantridom, ali veseleći se Rujevici, rajskim uvjetima. 


   »Već sam nervozan kada vidim koliko ima prostora za napredovanje«, rekao je Kek. I dobro je da je nervozan. Kao što je Sharbini, kapetan umjetnik i – trkač (?), rekao da neće otići s Kantride (Rijeke) dok ne osvoji naslov prvaka Hrvatske!. Mišković – Kek – Sharbini, čarobni je trokut. 


   U očekivanju novih Feyenoorda, Standarda, Sevilla… Europski su nastupi razgalili srca Riječana. Treći ulazak u Europsku ligu nameće se kao obaveza! Teret na Kekovim leđima… 


   Svojedobno je Mišković prizivao Inter, sada možda dobije Fiorentinu ili Napoli. 


  Usput Palermo traži suradnju s Rijekom nakon problema u »Jajalovom transferu«. Kažu »zakuhao« je menadžer Manuel Gerolin. Navodno, kontaktirali su Riječane (Kantrida šuti!) i zbog čijenice da Kantrida traži obeštećenje od 600.000 eura! Je li na pomolu nova suradnja, a Keku pojačanje stiže sa – Sicilije!