Katarani će biti spremni za SP već krajem ove, a kamoli ne 2022. godine



RIJEKA Dragan Tadić (47) broji već petu godinu u Kataru. Nekadašnji trofejni veznjak »bijelih« vodi drugoligaša Mesamira SC, te čini malu riječku koloniju u Dohi. Trenutno ima podstanara u sugrađaninu Damiru Markanoviću, pomoćniku crnogorskog stručnjaka Nebojše Jovovića, koji vodi prvoligaša Al Ahlija. Markanovića je epidemija koronavirusa preselila iz hotela u Tadićev stan, barem dok ne pronađe svoj stalni smještaj. Epidemija koronavirusa promijenila je živote svih u Zaljevu, pa i stanovnika Dohe.


 


– Sve je stalo! Tijekom prošloga tjedna pokušali smo trenirati, ali onda je sve stalo do daljnjega. Kako sada stvari stoje, nećemo sigurno trenirati još dva, tri tjedna. Ostalo nam je još pet kola do kraja. U igri smo za drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije – kaže Tadić i dodaje kako je trenutno u Kataru nešto manje od 600 zaraženih, 50-ak je izliječenih, a dnevno se bilježi 10-15 novooboljelih…




 


– Dogodilo se da su odjednom otkrili 250 zaraženih radnika, stranaca. Oni žive zajedno u radničkim naseljima, po četvorica, petorica u sobi što pogoduje prenošenju virusa. Isto tako koronavirus su sobom donijeli brojni stranci. Kada je izbila ova kriza, u Katar je stiglo puno stranaca iz Irana, Španjolske, Francuske, Italije…


 


Samoizolacija


Svi oni se odmah upućuju u organiziranu karantenu.


 


– U početku je samoizolacija bila organizirana u svojim domovima, no sada je država sve preuzela na sebe. Dakle, oni kojima je potvrđeno da su pozitivni odmah se upućuju u bolnice, a oni kojima je određena samoizolacija, upućuju se u organizirana prihvatilišta. Dakle, ti ljudi su pod stalnim nadzorom.


 


I na ulicama glavnoga grada Katara vladaju posebne mjere ponašanja.


 


– Šetnje i izlasci su dozvoljeni, naravno ne i masovna okupljanja. Od idućega tjedna navodno se uvodi policijski sat, dakle kretanje će bit omogućeno od šest ujutro do 18 sati poslijepodne. Parkovi, šetnice, igrališta, šoping centri… su zatvoreni. Kafići i restorani rade, ali samo za narudžbe izvana.


 


»Tadija« je u svakodnevnom kontaktu s obitelji u Rijeci…


 


– Ako usporedimo brojke, onda je situacija u Hrvatskoj nešto bolja, ali čini mi se da ipak ima puno više panike. Imam dojam da je u Katru situacija dosta pod kontrolom, dogodio im se ovaj nagli skok zaraženih s 250 radnika, a sigurno da je širenju doprinio i dolazak stranaca zrakoplovima. Međutim, nisam primijetio da se među ljude uvukla panika.


 


Kataru je s obzirom na zemljopisni položaj puno lakše proglasiti izolaciju ili karantenu nego u Hrvatskoj. Katar kopnenu granicu ima jedino sa Saudijskom Arabijom.


– A i ta granica je od ranije zatvorena. Dakle, preostaju jedino zračni i morski promet. Brodski promet je skroman, odnosno gotovo da ne postoji kada se izuzmu kruzeri kojih sada nema.


 


Kvalitetan život


EURO i Olimpijske igre su odgođeni za godinu dana, pribojavaju li se domaćini idućeg Svjetskog nogometnog prvenstva sličnog scenarija?


 


– Po pitanju SP-a sve u Kataru ide po planu. Infrastruktura je u visokom postotku napravljena. Dovršena je gradnja metroa, koji trenutno nije u pogonu jer je zbog koronavirusa zaustavljen sav javni promet u gradu. Tri stadiona su potpuno dovršena, a četvrti je praktički dovršen. Još četiri stadiona su u izgradnji, dva su u završnoj fazi, a dva su ajmo reći napola gotova. Što se stadiona tiče, oni bi bili spremni ugostiti SP već krajem ove, a kamoli ne 2022. godine.


 


Posebna priča su navijači, koje su prema jednom planu domaćini u Dohi mislili smjestiti na brodove-hotele…


 


– Imaju razne planove i stalno se tu javljaju neke nove ideje. Prvi plan je bio da će navijači biti smješteni u UAE-u, Bahreinu, Saudijskoj Arabiji… pa će onda posebnim letovima dolaziti u Katar na utakmice. Međutim, ta varijanta je otpala nakon što su se zaoštrili odnosi među zemljama. Posljednja ideja je izgradnja hotela na pontonima, neke vrste plutajućih hotela.


 


Vjerojatno je malobrojna hrvatska kolonija u Dohi s posebnim nestrpljenjem čekala nastup kockastih na turniru koji je otkazan zbog epidemije koronavirusa.


 


– Naravno da mi je žao, već sam se pripremio za dolazak naše reprezentacije. Pitali su iz kluba o Hrvatskoj, ali nažalost to je propalo. Hvata li me nostalgija? Iskreno, volim doći doma po ljeti i kada su Božićno-novogodišnji blagdani… Navikao sam! U Kataru se dobro živi, kvaliteta života je na visokoj razini.


 


Tadić nikako da sa svojim Mesamirom SC napravi prvoligaški iskorak…


 


– Klub je stabilan, ali bez velikih ambicija. Osim toga, svi prvoligaši imaju strašne budžete. Teško se ugurati u tako bogato društvo. To je primjerice kao da od Slaven Belupa očekuješ da bude prvak Hrvatske. Za nešto više ipak treba veći budžet.


 


Riječka struka
Butorović je pomoćnik Slaven Biliću u WBA, Stjepan Ostojić radi u Serie A, brojni riječki treneri tradicionalno uspješno odrađuju ugovore u zaljevskim zemljama… Dokaz da riječka struka ima potencijala i kvalitete.


 


– Mislim da hrvatska struka općenito ima kvalitetu. Velika je prednost naših trenera što su prilagodljivi. Dakle, gdje god hrvatski trener dođe, on se vrlo brzo prilagodi na tu sredinu. Osim toga, naši treneri prate svjetske trendove, makar nisam onaj stopostotni pristalica svih tih novotarija. Nogomet je u svojoj biti jednostavna igra i ne treba od toga raditi preveliku nauku. Mislim da je u sve to ušlo previše analitike. Svidio mi se intervju kojega sam nedavno pročitao s bivšim trenerom Juventusa Maxom Allegrijem. Rekao je da u životu nije imao ni kompjuter, a ni laptop i tablet. Prvi tablet dobio je kada je preuzeo Juventus i koristio ga kada bi mu neki analitičar poslao isječak ili situaciju, ali kaže da je trener taj koji mora osjećati situaciju na terenu bez analitičara. Ako trener to nema u sebi, onda mu ne pomaže ni stotinu analitičara. Svidjela mi se njegova filozofija, osim toga trener je koji se prilagođava ekipi. Igrao je sa svojim ekipama razne sisteme i davao je vrlo jednostavne intervjue. Opet, čitao sam primjerice da je Liverpool angažirao iz Švedske trenera-specijalistu za izvođenje auta. Od kada je on došao, tvrde Englezi, Liverpool je poboljšao uspješnost izvođenja auta na 96 posto! Vrhunski klubovi si to mogu priuštiti – kaže Tadić.


 


Brojni europski, pa i hrvatski klubovi, najavili su smanjivanje budžeta zbog posljedica koronevirusa, u Kataru čini se nije tako kritična situacija.


 


– Nitko ništa u tom smislu ne govori… Barem zasada. Sigurno da će epidemija ostaviti traga na svjetsku ekonomiju, vjerojatno će i Katarani, ako ovo potraje, biti oprezniji kada je govora o nekim ulaganjima.


 


Manđo i Xavi
Katarska Stars liga prepuna je skupo plaćenih trenera i igrača. – Od trenera broj jedan je Xavi koji vodi Al Sadd. Bivši izbornik Islanda Heimir Hallgrímsson vodi Al Arabi. Rui Faria, bivši Mourinhov pomoćnik, bio je na klupi Al Duhaila. Slaviša Jokanović je za kormilom Al Garafa, a Crnogorac Nebojša Jovović vodi Al Ahli. Pomoćnik mu je naš Riječanin Damir Marković. Imali smo baš prošloga tjedna sastanak oko stanke uzrokovane koronavirusom. Okupili su se svi treneri, direktori i tim menadžeri prvoligaških i drugoligaških klubova. S jedne strane sjedimo ja, Markanović i njegov trener Jovović, a s druge Xavi, Jokanović, Halgrimsson… Da mi je prije 10 godina to netko rekao, ne bih mu vjerovao. Najveći paradoks je u tome što se svi ponašaju kolegijalno i korektno kao da se poznaju dugi niz godina. Bio sam često u Hrvatskoj po raznim trenerskim seminarima i uvijek postoje neki klanovi ili skupine koje se gledaju ispod oka…


 


Španjolac Gabi i bivši hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić samo su neka od velikih igračkih imena u Kataru.


 


– Alžirac Brahimi je po meni najbolji igrač lige! Došao je iz Porta. Odem na utakmicu samo njega gledati! U HNL-u nema igrača koji mu može parirati kvalitetom. U ligi ima stvarno kvalitetnih igrača. Ima dosta azijskih reprezentativaca, tu je Benatia koji je bio u Juventusu, kod Markanovića u Al Ahliju igraju Urugvajac Abel Hernandez, Paragvajac iz Espanola Hernan Perez.. Kod Xavija igra sedam igrača iz prvih 11 reprezentacije Katara koja je osvojila Azijsko prvenstvo prošle godine. Sva četiri stranca su igrali Premier ligu ili Premiership! Sve su to ozbiljni igrači. Njihova liga je puno jača od HNL-a – tvrdi Tadić.


 


Mladi igrači Rijeke su iskoristili priliku
Dragan Tadić je s Rijekom osvojio dva Kupa Hrvatske kao (do)kapetan momčadi. Kasnije je bio pomoćni trener… Vjerojatno ga vesele neki novi vjetrovi na Rujevici kada su u pitanju igrači ponikli u vlastitom omladinskom pogonu.


 


– Mi domaći igrači smo uvijek posebno osjetljivi na temu domaćih igrača u prvoj momčadi Rijeke. Drago mi je da su priliku dobili igrači iz vlastite škole, a da rezultat pritom ne pati. Mogu razumijeti i prijašnju situaciju, gdje su ulaganja bila veća i sukladno tome i apetiti su bili puno veći pa je sve to zajedno trebalo opravdati kroz rezultate. Klub si je mogao priuštiti skuplje i kvalitetnije igrače. Koliko vidim, sada to više nije slučaj pa se automatski otvorila prilika za mlade, domaće igrače. Drago mi je da su ti igrači iskoristili priliku i da, što je vrlo bitno, rezultat ne pati – rekao je Tadić.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.