Sve po planu

Kantrida je spremna za pregled HNS-ove “inspekcije” u ponedjeljak, prvoligaška licenca je stvar formalnosti

Ivan Volarić

Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919, isprobao je brojače ispod C tribine

Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919, isprobao je brojače ispod C tribine

Jučer su pušteni brojači u funkciju, a iz PU su izdali tkz. »ocjenu sigurnosti«. U ponedjeljak u 11 sati pod stijenama se očekuje inspekcija HNS-a



RIJEKA Kantrida ponovo diše prvoligaškim plućima! Jučer je napravljen i posljednji korak u sustavu licenciranja kultnog riječkog stadiona na kojem će, ako ne dođe do nekog velikog zaokreta, nogometaši Orijenta 1919 i Istre 1961 istrčati u nedjelju 2. kolovoza i odigrati prvu utakmicu kvalifikacija za popunu Prve HNL. Djelatnici tvrtke Iskra trade pustili su u pogon brojače, djelatnici PU primorsko-goranske se uvjerili da je sve u funkciji nakon čega su izdali tkz. »ocjenu sigurnosti« koja je kao posljednji nužni papir odaslana u Odjel za licenciranje HNS-a. Brojači su postavljeni na tri lokacije, na platou ispred gostujuće, istočne tribine, ispod A i C tribine, te ispod C tribine nedaleko nekadašnjeg Armadinog kafića. Ako Krimejčani prirede iznenađenje i plasiraju se u Prvu HNL, naknadno će se postaviti i brojači ispod D tribine, odnosno kultnog Armadinog zapada čime bi onda stadion mogao primiti maksimalnih deset tisuća navijača. U ponedjeljak se na Kantridi u inspekciji očekuje Ivančica Sudac, voditeljica HNS-ove Komisije za licenciranje.


Obersnelovo obećanje


– Moram u ime kluba pohvaliti Rijeka sport i Grad Rijeku. Sve ono što je gradonačelnik Vojko Obersnel obećao učiniti kada smo razgovarali o traženju prvoligaške licence, Grad Rijeka je i ispoštovao. Kantrida je upristojena, Kantrida je opet prvoligaški stadion i čekamo samo još da se do kraja odradi tehnički dio, dakle da komisija u ponedjeljak da zeleno svjetlo – rekao je Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919 i dodao kako će se u nedjelju od 11 sati odigrati međusobni susret juniora Orijenta 1919, a tijekom tog ogleda bit će testiran VAR koji također mora biti u funkciji za kvalifikacijski ogled.


Djelatnici Rijeka sporta užurbano uređuju i travnjak, Krimejčani izbjegavaju treniranje pod stijenama, a sve to kako bi teren u savršenom stanju dočekao ogled s Puljanima. Naime, iz redova Istre 1961 izrazili su sumnju u kvalitetu travnjaka na Kantridi.


Interes publike




– Nama je jedini i isključivi partner u dobivanju licence bio HNS. Sve smo radili u dogovoru s ljudima iz Saveza i nadležnim tijelima. Osim toga ne treba smetnuti s uma da smo sve ovo odrađivali u izvanrednim okolnostima koje su bile na snazi. Sigurno je da bi brojači bili ranije montirani i pušteni u pogon da zbog korone nisu zapeli na granici. Mogu samo ponoviti ono što se dobro zna: Orijent 1919 je odmah tražio licencu za Kantridu i u suradnji s Gradom Rijekom smo napravili sve da se u najbržim mogućim rokovima stadion uredi. Po nama više nema nikakvih prepreka da se prvoligaški nogomet i utakmica protiv Istre 1961 igraju na Kantridi – rekao je Koljanin.


Krimejčani su razmišljali od županijskog stožera Civilne zaštite zatražiti otvaranje Kantride za publiku, naravno pod uvjetom da je IO HNS-a takvo nešto omogućio Osječanima.


– Iznimno nam je žao zbog toga. Mi bismo sigurno poštovali sve mjere. To je težak udarac za nogomet jer uvjereni smo da bi naša mlada, riječka momčad privukla veliki broj gledatelja – poručio je Koljanin.