CRO Verona

Kako su Ivan Jurić i Stjepan Ostojić oduševili Italiju i srušili veliki Juventus

Marko Cvijanović

Stjepan Ostojić/Foto Arhiva NL

Stjepan Ostojić/Foto Arhiva NL



RIJEKA Nogometna Italija oduševljena je Veronom. Priča tjedna na »čizmi« je subotnja pobjeda Veroneza nad aktualnim prvakom Juventusom (2:1), potpisana rukom hrvatskog trenera Ivana Jurića. Verona na ljestvici drži visoko šesto mjesto koje vodi u Europsku ligu i živi najljepše dane još od šampionske sezone 1984./85. Pritom niže uspjeh za uspjeh u susretima protiv najvećih talijanskih klubova, u samo pet dana Jurić je osvojio bod na San Siru protiv Milana (1:1), pa neporažen napustio Olimpico protiv Lazija (0:0) i sve začinio subotnjom pobjedom nad prvakom i liderom Juventusom.


– Da mi je netko rekao da ćemo sve ovo napraviti, ne bih mu vjerovao. Dominirali smo u prvom dijelu utakmice protiv Juventusa, ali poslije toga se kod nekih igrača osjetio umor pa smo primili gol. Međutim, igrači s klupe probudili su momčad koja je ostavila srce na terenu i srušila Juventus. Nevjerojatno je ovo što radimo, presretni smo. Uzme li se sve u obzir, mislim da smo bili bolji od Juventusa i zasluženo pobijedili – rekao je Jurić poslije velike pobjede na Bentegodiju kojom je nastavljena serija pozitivnih rezultata njegove momčadi. Verona, naime, ne zna za poraz u Serie A još od 7. prosinca prošle godine, a u posljednjih osam utakmica ostvarila je po četiri pobjede i remija. Pritom je zanimljivo istaknuti da je Verona u posljednje dvije međusobne utakmice dozvolila Juventusu tek tri udarca u okvir vrata!?


Jedna od najvećih pobjeda u Jurićevoj trenerskoj karijeri dobiva na značaju još više uzme li se u obzir činjenica da je Verona u prvome poluvremenu nadigrala Juventus koji je u pojedinim razdobljima tog dijela igre izgledao nemoćno kao rijetko kada. Jurićev pomoćnik, Riječanin Stjepan Ostojić, otkriva taktiku kojom je slomljen veliki Juventus.




– Taktika nekima može zvučati prejednostavno i prebanalno, a glasi: igrali smo čovjek na čovjeka po cijelom terenu. Najlakše je to reći, ali puno se faktora mora poklopiti da sve to funkcionira kako treba. U fazi igre prema naprijed iskoristili smo činjenicu da Cristiano Ronalno ne sudjeluje baš u obrani i tu smo stvarali višak. Ronaldo najčešće nije ispratio Faraonija ili Rrahmanija koji je najčešće iznosio loptu i automatski smo imali igrača više u fazi napada. Jednako tako, nastojali smo koristiti međuprostor iza Pjanićevih leđa – ističe Ostojić koji objašnjava zašto Verona u posljednje vrijeme ne igra s klasičnim napadačima.


– Igrali smo u sustavu 3-4-2-1 s dvjema polušpicama Pessinom i Zaccagnijem, a najistureniji igrač bio je Borini koji također nije klasični napadač. Nastojali smo da Pessina i Zaccagni izlaze na centralnog braniča Juventusa s loptom da bi u slučaju njegove pogreške Borini i preostala polušpica ostajali u situaciji »jedan na jedan« s protivničkim braničima. To je bila intencija i to je u prvom poluvremnu funkcioniralo odlično. Nismo dali Juventusu disati. Klasični napadač Pazzini ušao je u razdoblju nepovoljnog rezultata – dodao je Ostojić.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU