Borba za 1/8 finala

Kako proći skupinu? Ovo su sve moguće kombinacije za prolazak Hrvatske

Hina

REUTERS

REUTERS

Uoči zadnjih 90 minuta tri reprezentacije iz naše skupine mogu dalje, tek su Kanađani bez izgleda



Hrvatska nogometna reprezentacija nalazi se na prvoj poziciji skupine F uoči posljednjeg kola Svjetskog prvenstva u Katru, ali još uvijek nije osigurala prolaz u osminu finala.


“Vatreni” vode sa četiri boda, koliko ima i Maroko, Belgija je na tri, dok je Kanada posljednja bez bodova.


U zadnjem kolu prvog prosinca sastaju se Hrvatska i Belgija, te Maroko i Kanada. Uoči zadnjih 90 minuta tri reprezentacije iz naše skupine mogu dalje, tek su Kanađani bez izgleda.




Svjetski doprvacima je za prolaz u osminu finala dovoljan i bod jer bi u tom slučaju bili bolji od Belgije.


Pobjeda nam osigurava prolaz, a možda i donosi prvo mjesto u skupini. Zavisno od drugog ogleda. U slučaju hrvatske i marokanske pobjede obje bi reprezentacije imale po sedam bodova, pa bi odlučivala razlika pogodaka. Hrvatska je sada na +3, a Maroko na +2.


U slučaju poraza Belgija bi nas preskočila i imala bi šest bodova, pa bi se naša sudbina odlučivala na drugoj utakmici gdje bi nam trebala pobjeda Kanade. Ako bi Maroko osvojio bod protiv Kanade, onda bi imali pet i u tom slučaju “Vatreni” bi ispali sa World Cupa.


Postoji i računica po kojoj bi Hrvatska mogla proći skupinu i u slučaju poraza, ali tada nam treba poraz Maroka od Kanade.


Prvi kriterij za određivanje poretka su naravno bodovi, a potom gol razlika. Nakon toga broj postignutih pogodaka, a tek onda međusobni omjer.


Grupa F, u kojoj nastupa Hrvatska, u osmini finala se križa s onom u kojoj nastupaju Španjolska, Njemačka, Japan i Kostarika.