Ostali dosljedni

Kako je HNS postao jači i od medicine: Zatvorili su tribine, zabranili navijače, svi su im nevažni

Edi Prodan

Navijači./Foto arhiva NL

Navijači./Foto arhiva NL

Nama koji volimo nogomet lijepo je pak znati da je HNS najjača institucija u državi i da smo prema tome jedina nogometno-parlamentarna država na svijetu



Izvršni odbor HNS-a ostao je dosljedan – utakmice zadnjeg kola Prve HNL, finale Kupa Rijeka – Lokomotiva u Šibeniku, kao i kvalifikacijske utakmice Orijenta i Istre bit će bez navijača.


Odluka od ponedjeljka nije se promijenila, zabrana je potvrđena iako Nacionalni stožer civilne zaštite utakmice na jednoj trećini gledališta – dozvoljava.


Zanimljivo, iako se zabrana odnosi na sve, prigovori su stigli samo od NK Osijek, NS Osječko-baranjske županije i – Orijenta! Ostale izgleda za navijače uopće i nije briga.




HNS je zatvaranje tribina obrazložio sve većom prijetnjom koronavirusa, opasnošću da se infekcija proširi na nekom od stadiona za što bi krivac bio – HNS. Poznata je i Šukerova tvrdnja – što bi se igralo u Hrvatskoj kad se u mnogim državama Europe ne igra, baš kao što se da nazrijeti i to da je ovime izglasana zabrana za navijače najmanje do konca listopada.


Drugi su nevažni


Gledatelji su uostalom već zabranjeni za reprezentativne utakmice, jasno je da ih neće biti ni na ligaškim utakmicama. I tu je HNS jači od medicine, epidemiologa, futurologa… Genijalan i u širenju depresije, panike, beznađa.


Iako nas sve zajedno i ne čuditi, ipak je malo neobično da sami radimo protiv sebe. Kako će naime odjeknuti na turističkom tržištu činjenica da je u Hrvatskoj zbog “naglog rasta opasnosti od koronavirisa”, kako to pojašnjava HNS, ne i Stožer, za publiku zatvoreno nogometno natjecanje?


Sasvim bi druga priča bila da smo i do sad bili bez publike, ovako turistima se šalje ni najmanje dobar signal. Nema veze, niti zarađujemo od gledatelja na tribinama, niti od turizma, bolje rečeno od njih HNS ne zarađuje.


Drugi su nevažni. Ne treba čuditi ova odluka ni zbog toga što je HNS očigledno jači i od Stožera, kojeg čine i dva ministra, pa je dakle jači i od Vlade, Sabora,….


Neka bude bez gledatelja


Nama koji volimo nogomet lijepo je pak znati da je HNS najjača institucija u državi i da smo prema tome jedina nogometno-parlamentarna država na svijetu. Poprilično totalitarna, ali red se mora znati.


I na kraju krajeva, neka je. Čemu forsirati vezu u kojoj ti se neprestano daje do znanja da nisi poželjan. Neka bude bez gledatelja. Briga manje, novca više.


Ne treba stati u red za godišnju pretplatu, a s ljudima koji vole nogomet i s kojima si godinama dijelio tribinu, možeš se naći i bez utakmice.


Morski prasac ili Portić, pa na Kantridu. D tribina. Kao nekad. Njima – igra za TV prava, nama radost druženja. I svi sretni.


I da, hvala Osijeku i Orijentu. Što su pokušali. Nadamo se kako će to učiniti i HND u zaštiti prava novinara na rad, koja su istim ovim pravilima eliminirana.