Sportska (ne)pravda

Kako Davor Šuker misli osigurati protočnost među ligama ako se Prva HNL ne nastavi i ne završi na travnjaku?

Portal Novi list

Davor Šuker/Foto Arhiva NL

Davor Šuker/Foto Arhiva NLRIJEKA Davor Šuker, predsjednik HNS-a, naslutio je kakve će odluke potvrditi Izvršni odbor HNS-a na svojoj današnjoj sjednici. Napravit će se sve da se Prva HNL u zadnjem mogućem terminu nastavi i zaključi po unaprijed zadanim propozicijama što u praksi znači da će posljednja momčad ispasti direktno u niži rang, a pretposljednja momčad igrati kvalifikacije za ostanak.


“Liga 10 se pokazala kao pun pogodak i ostat ćemo vjerni tom formatu u budućnosti. Hrvatska je svjetski doprvak, imamo dva predstavnika u Ligi prvaka, mladi igrači se dobro razvijaju, praktički u svakom kolu imamo barem jedan derbi i nema razloga da proširujemo ligu i razvodnjavamo kvalitetu. Moramo razmišljati o budućnosti našeg nogometa, o EP-u 2024., o SP-u 2026., a Liga 10 je najbolji put. Uostalom, proširivanje lige nije opcija ni u drugim zemljama. Protočnost između liga sastavni je dio europskog modela sporta i to moramo čuvati”, poručio je Šuker u svojem obraćanju kroz priopćenje objavljeno na HNS-ovim stranicama.


Sve Šukerove najave i izjave počivaju na pretpostavci da će se Prva HNL doista nastaviti i završiti u predviđenom roku, no nitko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću tvrditi da će se to i dogoditi. Pravo je stoga pitanje što ako se iz nekog razloga, a koronavirus i stanje oko epidemije ostavlja sasvim dovoljno prostora za sumnje, Prva HNL ne nastavi i dovrši na travnjaku u predviđenim rokovima.
Pravo je pitanje kako Šuker i suradnici u Izvršnom odboru HNS-a u tom slučaju misle zajamčiti protočnost između liga na čemu inzistiraju? Da li to znači da će se plasman odrediti na temelju postojećeg stanja na ljestvici ili će se ipak morati napraviti određeni ustupci i kroz proširenje lige zadovoljiti opći sportski interesi. Je li korektno izbaciti iz lige Varaždin ili Inter bez da im se pruži šansa da o svojoj sudbini odlučuju na travnjaku?