Rasizam

Juventus, Inter i vodstvo Lege calcio osudili rasističke napade navijača na Romelua Lukakua

Romelu Lukaku/Foto REUTERS

Romelu Lukaku/Foto REUTERS

Talijanska liga priopćila je da "snažno osuđuje svaku epizodu rasizma i svaki oblik diskriminacije", a Juventus je objavio da kao i uvijek, surađuje s policijom kako bi identificirali odgovorne za rasističke geste i povike koji su se dogodili



RIM Napadač milanskog Intera Romelu Lukaku bio je meta rasističkih vrijeđanja od strane pojedinih Juventusovih navijača tijekom remija 1-1 u prvoj utakmici polufinala Kupa Italije, koja je u utorak odigrana u Torinu, a te su ispade osudili talijanska liga, oba kluba i Lukakuovi zastupnici.


Michael Yormark, predsjednik tvrtke Roc Nation koja zastupa Lukakua, kritizirao je glavnog suca zato što je belgijskom napadaču pokazao drugi žuti karton te ga isključio, protumačivši slavlje Interovog strijelca iz kaznenog udarca kao provokoaciju.


Juan Cuadrado je u 83. minuti doveo Juventus u vodstvo, da bi u petoj minuti sučevog dodatka Lukaku realizirao kazneni udarac, a onda pred Juventusovim navijačima svoj kažiprst stavio preko usana poručujući im da utihnu.




“Rasističko skandiranje Juventusovih navijača upućeno Romeluu Lukakuu bile su više nego vrijedne prezira i neprihvatljive su. Prije, za vrijeme i nakon kaznenog udarca, bio je izložen neprijateljskom i odvratnom rasističkom zlostavljanju. Romelu je slavio na isti način na koji je i ranije slavio golove”, rekao je Yormark te dodao:


“Reakcija suca bila je da mu dodijeli žuti karton. Romelu zaslužuje ispriku Juventusa i očekujem da liga odmah osudi ponašanje ove skupine navijača Juventusa. Talijanske vlasti moraju iskoristiti ovu priliku da se pozabave rasizmom, umjesto da kazne žrtvu zlostavljanja.”


Videozapisi na društvenim mrežama otkrili su da je tamnoputi Lukaku bio meta majmunskih povika i verbalnog zlostavljanja.


Talijanska liga priopćila je da “snažno osuđuje svaku epizodu rasizma i svaki oblik diskriminacije”, a Juventus je objavio da “kao i uvijek, surađuje s policijom kako bi identificirali odgovorne za rasističke geste i povike koji su se dogodili sinoć.”


Iz vodstva lige su dodali da će “klubovi, kao što su i uvijek činili, identificirati krivce i doživotno im zabraniti pristup njihovom stadionu.”


Inter je putem Twittera poručio: “Stojimo uz tebe, Rom. Želimo čvrsto ponoviti da smo ujedinjeni protiv rasizma i svih oblika diskriminacije.”