JOSIP BREZNI: Prva HNL se može nastaviti tri tjedna nakon što se klubovima dozvole treninzi



ZAGREB Kako hrvatski epidemiolozi predviđaju da bi izvanredne mjere, koje su uvedene zbog koronavirusa, mogle potrajati do početka lipnja, savršeno je jasno da je sada nemoguće reći kada će biti moguć nastavak nogometne sezone.


 


– Ključno je određivanje datuma za početak organiziranih treninga po klubovima, a tu odluku mogu donijeti samo nadležne državne institucije. Procjena je da nakon toga klubovima treba dati minimalno tri tjedna za pripremu jer na teren se ne može istrčati direktno iz dnevne sobe. Međutim, situacija je vrlo neizvjesna. Zato se u ovom trenutku ne želimo baviti nagađanjima – kaže Josip Brezni, HNS-ov povjerenik za HT Prvu ligu.




 


U ovom trenutku orijentir predstavlja 30. lipnja, odnosno datum do kojeg nacionalni savezi UEFA-i moraju prijaviti klubove za kvalifikacije Lige prvaka i Europske lige. Zapravo, sve ovisi o odluci iz Nyona. Kako dani prolaze, tako je sve izvjesnije da bi UEFA mogla pomaknuti taj rok na neki kasniji datum, čime bi se otvorio dodatni prostor za završetak svih nogometnih natjecanja u europskim zemljama koje moraju završiti sezonu.


 


Opet, niti to ne nosi apsolutno nikakva jamstva jer nitko ne može sa sigurnošću reći do kada će trajati kriza zbog koronavirusa. Baš iz tog razloga Brezni ne želi ništa nagađati o sezoni koja će u Europu odvesti pola HT Prve lige. Naime, dva najbolje plasirana kluba izborit će plasman u kvalifikacije Lige prvaka, dok će treći i četvrti otići u istu fazu natjecanja Europske lige, skupa s osvajačem Hrvatskog nogometnog kupa.


 


Aktualno stanje nudi bezbroj kombinacija za okončanje sezone, ovisno o zdravstvenoj situaciji u Hrvatskoj. U slučaju da ne dođe do normalizacije stanja prije jeseni, HNS će najvjerojatnije morati prihvatiti trenutačne tablice svih liga kao konačne, zbog prijave klubova za Europu. Budući da u takvim okolnostima nitko ne bi ispadao u niži rang, u cijeloj natjecateljskoj piramidi moglo bi doći do privremene promjene sustava natjecanja.


 


Međutim, i tu su moguće razne varijacije. Naime, u cijeloj priči nikako ne treba zaboraviti na licenciranje za HT Prvu ligu i Drugu HNL. Klubovi koji ne uspiju zadovoljiti zadane uvjete neće dobiti licencu i, samim time, morat će administrativnim putem preseliti u niži stupanj natjecanja.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.