Marin Grujević

Još jedan Riječanin će zaigrati protiv Orijenta u svojem domu: “Na Kantridi možemo riješiti sve dvojbe”

Ivica Cerovac

Marin Grujević/D. JELINEK

Marin Grujević/D. JELINEK

Pripremamo se kao da će se igrati samo jedna utakmica, o uzvratu u ovome trenutku niti ne razmišljamo - kaže branič koji je odrastao nedaleko stadiona pod stijenama



PULA Navijačima Istre 1961 ovo ljeto neće donijeti ništa novoga. Njihovi navijači već su navikli da »zeleno-žuti« sezonu završavaju kasnije od ostalih prvoligaša, pa ih ove kvalifikacije za ostanak u društvu najboljih, četvrte u pet posljednjih godina, nisu mogle pretjerano iznenaditi.


Štoviše, da se primijetiti kako navijači pulskoga kluba iz godine u godinu sa sve manje stresa i s rastućim optimizmom dočekuju pripetavanje, uvjereni da »kraljevima kvalifikacija« nitko u tih dodatnih 180 minuta ne može stati na put.


Riječke veze


– Čuli smo već puno priča sa strane da ćemo ove kvalifikacije lagano proći s pet golova razlike i ne smijemo dozvoliti da one utječu na nas. Kvalitetniji definitivno jesmo, ne bježimo od toga, ali želimo li to potvrditi na terenu, razmišljanje »lako ćemo« ne smije biti prisutno.




I najmanje opuštanje je zabranjeno jer u suprotnom sve lako može krenuti u krivom smjeru. Orijent moramo ozbiljno shvatiti i na terenu se postaviti kao da igramo protiv Dinama. To je jedino ispravno jer ako mi budemo pravi, onda ni najmanje ne sumnjam u našu pobjedu – rekao je Marin Grujević, desni bek Istre 1961. – Respektiramo Orijent, mladu momčad koja sigurno nije zalutala u ove kvalifikacije i nećemo je podcijeniti, ali svjesni smo da smo favoriti i od te uloge ne bježimo.


Kao rođeni Riječanin, Grujević dobro poznaje večerašnje suparnike.


– U Rijeci sam dijelio svlačionicu s Tadejevićem, Berkovićem i Gercom, Maružina poznajem iz vremena kad je bio u Istri 1961, Iličića od prošlog ljeta kad je stigao u Pulu na probu, a poznajem dobro i trenera Budicina, kao i članove uprave jer mi je Koljanin svojevremeno bio sportski direktor u Rijeci.


Upravo sam se s Berkovićem vidio prije dva tjedna kada sam bio doma u Rijeci. Nismo toliko pričali o ovim utakmicama, više o tome gdje će se one igrati, odnosno o licencama. Oni su već tada znali da će nas ugostiti na Kantridi i svakodnevno su na njoj trenirali – istaknuo je Grujević.


– Gledao sam na Kantridi kvalifikacijski susret između Opatije i Mladosti iz Petrinje. Travnjak definitivno nije na razini na kojoj je nekad bio.


Teško je nabrojati sve prednosti Puljana nad Riječanima pred ovaj dvostruki sraz.


Kraljevi kvalifikacija


– Nisam upoznat s time koliko Orijent ima dugačku klupu, ali zato poznajem naš roster koji čini 20-ak igrača među kojima nema prevelike razlike u kvaliteti te će sigurno svaki igrač koji bude dobio priliku ispuniti trenerova očekivanja – nastavio je Grujević.


– Većina nas igrala je lanjske kvalifikacije protiv Šibenika i to iskustvo će nam dobro doći, premda će ovo biti potpuno nova priča. Što se tiče ždrijeba kvalifikacija, sigurno da nam odgovara što se uzvrat igra na Drosini, ali to ne znači da mi nećemo ići na pobjedu s kojom bismo možda već u Rijeci razriješili sve dileme. Štoviše, pripremamo se kao da će se igrati samo jedna utakmica, ova na Kantridi i tako ćemo je i odraditi, dok o uzvratu u ovom trenutku niti ne razmišljamo.


»Pulska bombonijera« zjapit će prazna, a gledatelja neće biti niti pod stijenama Kantride.


– Poznajem Rijeku, tamošnje ljude i znam da bi ih se skupila lijepa brojka na stadionu. Sigurno da je veći pritisak na nama jer smo prvoligaši i svi od nas očekuju pobjedu, dok će oni istrčati rasterećeni jer praktički nemaju što izgubiti. Malo je tko uopće vjerovao da Orijent može izboriti kvalifikacije, dok ih mi nismo uspjeli izbjeći i stoga nam ne preostaje ništa drugo nego da se izdignemo iz ove situacije i na terenu potvrdimo da zaslužujemo ostati u Prvoj ligi – rekao je Grujević.


Nema bolje od Kantride

Kao što je slučaj s Ivanom Močinićem, i Marinu Grujeviću će sutrašnja utakmica izazvati posebne emocije.
– Mi smo dečki s Kantride i vraćamo se u svoj dom, na kultni stadion na kojem smo svojevremeno svakodnevno trenirali i igrali. Ja živim pokraj bazena, kilometar-dva od stadiona, dok Močinić doslovno iz stana gleda na Kantridu i sigurno da će nam biti poseban gušt opet istrčati ispod njezinih stijena. S nogometne strane definitivno bi bilo bolje igrati na Rujevici gdje je kvalitetniji travnjak i već smo se navikli na taj teren jer svake sezone dvaput igramo na njemu protiv Rijeke, no ovo je ipak nešto posebno. Usto, istječe mi ugovor, možda će mi ovo biti posljednje utakmice za Istru 1961 i da sam mogao birati, ne bih mogao izabrati boljeg protivnika za ove kvalifikacije od riječkog kluba i igranja na Kantridi – priznao je Grujević.