Izdali su Serie A

Jedanaest klubova traži od vodstva lige da kazni Juventus, Inter i Milan, umalo su srušili projekt koji spašava Serie A

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U pozadini cijele priče stoji i projekt ulaska dodatnog, privatnog kapitala u vlasničku strukturu Serie A, koji klubovima uvjetuje izostanak podrške projektima poput Superlige



RIM Većina ili preciznije 11 klubova Serie A obratilo se vodstvu lige i zatražilo pokretanje disciplinskog postupka, te sankcije za Juventus, Milan i Inter, tri kluba koja su sudjelovala u propalom projektu Superlige. Isto tako traže se sankcije i za ljude koji su zastupali te klubove, odnosno donijeli odluke u suprotnosti s interesima većine talijanskih prvoligaša. Iza te inicijative stoje: Roma, Torino, Bologna, Parma, Genoa, Cagliari, Sampdoria, Sassuolo, Spezia, Benevento i Crotone. Izvan tog kruga su Napoli, Lazio, Fiorentina, Atalanta i Verona, koji u pravilu zajedno s Interom, Juventusom i Milanom, dijele stavove na Skupštini prvoligaša. Udinese se također izdvojio iz suprostavljenih  tabora.


Ujedinjena jedanaestorka traži sazivanje “hitnog sastanka kako bi se analizirali ozbiljni postupci koje su izveli povezani klubovi Juventus, Inter i Milan i njihovi administratori, i s tim povezane posljedice”.


“Spomenuti klubovi su zapravo razvili i potpisali projekt Superlige djelujući u tajnosti od ostalih članova i najviših institucionalnih tijela našeg sporta, do evidentne i ozbiljne štete po cijelu Ligu i cjelokupni sustav talijanskog nogomet. Štoviše, isti još uvijek nisu formalno priopćili povlačenje istog projekta, s dokazima o mogućem i neprihvatljivom ponovnom pokretanju njegovog stvaranja”, stoji u pismu kojega potpisuje većina klubova Serie A.




U pozadini cijele priče stoji i projekt ulaska dodatnog, privatnog kapitala u vlasničku strukturu Serie A, koji klubovima uvjetuje izostanak podrške projektima poput Superlige. Projekt bi trebao bi donijeti miljardu i 700 milijuna eura klubovima, a podržali su ga svi klubovi. Međutim, onda je odjednom izgubljena potpora Juventusa i Intera. Riječ je prodaji deset posto udjela u vlasništvu i TV prava Serie A jednom privatnom fondu na deset godina s time da bi se klubovi morali obvezati da u tom periodu neće podržati nikakve dodatne projekte poput Superlige. Jasno je zbog čega su se povukli Juventus i Inter, kao što je jasno zbog čega su ostali klubovi ogorčeni i ljuti na “izdaju” velikana iz Torina i Milana. Zanimljivo, Milan nije naknadno uskratio podršku tom projektu.


Iz vodstva lige najavljuju tematsku Skupštinu sljedećeg tjedna ili najkasnije do početka svibnja. Inače, Englezi su se već obračunali sa svojim “odmetnicima”.