Europska liga

Jedan od četvorice hrvatskih nogometaša opet će osvojiti prestižno natjecanje

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Joško Gvardiol, Kristijan Jakić, Nikola Vlašić i Borna Barišić imaju priliku osvojiti novi trofej, nakon što je devet godina zaredom Ligu prvaka osvajao klub s barem jednim hrvatskim reprezentativcem



ZAGREB Tijekom zadnjih devet godina Ligu prvaka je svake sezone osvajao klub s barem jednim hrvatskim reprezentativcem, a sada je jasno da će se ista stvar dogoditi 18. svibnja, kada se na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan u Sevilli igra finale Europske lige. Naime, plasman u polufinale tog natjecanja izborili su RB Leipzig, Eintracht, West Ham i Glasgow Rangers, odnosno klubovi čije boje brane Joško Gvardiol, Kristijan Jakić, Nikola Vlašić i Borna Barišić.


Samim time je savršeno jasno da će trofej završiti u rukama hrvatskog reprezentativca. Polufinalni ogledi na rasporedu su 28. travnja i 5. svibnja, a sastaju se West Ham i Eintracht te Glasgow Rangers i RB Leipzig, koji je nakon remija na svom terenu (1:1) za plasman u polufinale morao prošlog četvrtka pobijediti Atalantu u Bergamu (2:0). Gvardiol je držao svoju standardnu poziciju lijevog stopera u formaciji 3-4-1-2 i odigrao je prvih 79. minuta te utakmice, koju je s dva gola riješio Christopher Nkunku.


– U proteklim sezonama skupili smo dosta iskustva igrajući u Europi, sada smo bili jako pametni u igri i odlično smo se branili. Nije bilo lako jer Atalanta je vrlo kvalitetna momčad. No, naši dečki su odradili velik posao. Kada smo poveli, znali smo da će nam se pred kraj utakmice otvoriti prilika za drugi gol jer je Atalanta morala napadati i tražiti izjednačenje. Vjerujemo da možemo osvojiti ovaj trofej, ali moramo i dalje ići korak po korak jer to je do sada dobro funkcioniralo – kaže Peter Gulacsi, vratar RB Leipziga.


Jakićeve najave




Za najveće iznenađenje u četvrtfinalu Europske lige pobrinuo se Eintracht, izbacivši Barcelonu, koja je tjedan dana ranije u Frankfurtu ostvarila remi (1:1). Sve to je nedavno najavljivao Jakić, koji je ovog četvrtka odradio svih 90 minuta u velikoj pobjedi na Camp Nou (3:2). Dvostruki strijelac Filip Kostić i Rafael Borre njemačkoj momčadi su donijeli ogromna tri gola prednosti do 67. minute, a Barcelona je uspjela tek ublažiti poraz u sudačkoj nadoknadi.


Borna Barišić/Foto REUTERS


– Nevjerojatno je kako su naši dečki odigrali ovu utakmicu. Imali smo 3:0, a na kraju smo nepotrebno primili dva gola u sudačkoj nadoknadi i napravili uzvrat uzbudljivijim za gledatelje. Sada samo mogu nizati komplimente za našu momčad i navijače. Svi koji su mogli biti s nama u Barceloni sigurno nikada neće zaboraviti ovu utakmicu – tvrdi Oliver Glasner, trener Eintrachta.
Jednako dobar osjećaj uzvrat je donio i igračima West Hama, koji su uništili Lyon u gostima (3:0). Vlašić je cijelu utakmicu odgledao s klupe za pričuve, a nakon velike pobjede slavio je sa svojim suigračima. Naime, Francuzi su nakon remija u Londonu (1:1) bili uvjereni da će eliminirati West Ham na svom terenu.


– Sada želimo otići u finale. Na putu do polufinala pobijedili smo dvije sjajne momčadi, Sevillu i Lyon i to nas je napunilo samopouzdanjem. Eintracht je izbacio Barcelonu koja je bila favorit Europske lige i zaslužuje svako poštovanje. Međutim, zaslužujemo ga i mi – objašnjava Jarrod Bowen, čijim je golom u 48. minuti postavljen konačni rezultat i uništena svaka nada Lyona.


Pozitivne kritike


Barišić je dugo vremena bio na ledu kod Giovannija van Bronckhorsta, koji je prije pet mjeseci na klupi Rangersa zamijenio Stevena Gerrarda. Međutim, u četvrtak se našao u početnoj postavi za uzvrat s Bragom na Ibroxu, a igru je napustio uoči produžetka zbog grčeva. Škotski mediji njegovu izvedbu su ispratili pozitivnim kritikama.


Rangers je već u 2. minuti nadoknadio gol zaostatka iz prve utakmice, ali žilavi Portugalci uspjeli su postići gol nade u završnici, iako su cijelo drugo poluvrijeme imali igrača manje. Ipak, u produžetku nisu mogli pratiti ritam domaće momčadi.


– Plasman u polufinale Europske lige je veliki uspjeh za sve nas u klubu. Naporno smo radili za taj rezultat i znali smo da možemo nadoknaditi minimalni poraz iz Brage. Nametnuli smo im veliki pritisak u prvom poluvremenu, a naši igrači bili su malo napeti i nervozni jer svi smo htjeli proći u polufinale. Stvarno sam sretan što smo to uspjeli napraviti – zaključuje Van Bronckhorst.