Stroj za golove

Jedan čovjek je obilježio nogometnu 2020. godinu, a to nije ni Leo Messi, ni Cristiano Ronaldo…

Igor Duvnjak

Robert Lewandowski/Foto REUTERS

Robert Lewandowski/Foto REUTERS

Lewa, svjetski majstor za golove i za osvajanje trofeja, dokazao se i stalno se dokazuje kao više nego dostojan nasljednik davnih poljskih asova, spomenimo, recimo, tek Latoa, Szarmacha ili Deynu iz nekih davnih dana ili Juventusovu zvijezdu Bonieka iz nešto malo bližih godina



RIJEKA Gušti su gušti, a ljubiteljima nogometa golovi su najveći gušt. Već ih dugo njima časti, pa tako i ove godine, vrhunski poljski strijelac Robert Lewandowski, činio je to tako majstorski i neodoljivo, da ga je Svjetska nogometna (FIFA) nedavno na virtualnoj svečanosti proglasila za najboljeg nogometaša svijeta u 2020. godini, koju je obilježila pandemija COVID-19.


– Ponovit ću što sam rekao nakon osvajanja Lige prvaka. Nikad ne prestanite sanjati – poručio je Lewandowski nakon osvajanja titule FIFA-ina igrača godine.


U užem izboru za FIFA-inu nagradu uz Lewandowskog bili su dosad neprijeporni favoriti, Portugalac Juventusa Cristiano Ronaldo i Artgentinac Barcelone Lionel Messi, koji su dominirali posljednje desetljeće. Kada su, međutim, karte bačene na stol, Lewandowski se imao čime podičiti u tom uglednom društvu najvećih svjetskih zvijezda. Govorio je jezikom golova, univerzalno razumljivim na svim stadionima, ostavljajući bez teksta i one najčvršće obrane najvećih i najslavnijih klubova. U izboru je na taj način nadmašio ove donedavno dugogodišnje favorite, pred njegovim opusom jednostavno zastaje dah. Rođen 21. kolovoza 1988. godine, za sobom ima dugu, desetljetnu bundesligašku epopeju, još od 2010. godine kada je došao u dortmundsku Borussiju. Još prije šest godina ga je angažirao Bayern, čak je i najvećim nogometnim laicima jasno kao dan kako je bavarski sportski velikan tim potezom načinio itekakav pun pogodak.




Lewa, svjetski majstor za golove i za osvajanje trofeja, dokazao se i stalno se dokazuje kao više nego dostojan nasljednik davnih poljskih asova, spomenimo, recimo, tek Latoa, Szarmacha ili Deynu iz nekih davnih dana ili Juventusovu zvijezdu Bonieka iz nešto malo bližih godina. Teško se oteti dojmu da ih je i nadmašio bez obzira na to koliko god usporedbe bile nezahvalne. Lewandowski je jednostavno blistao u Bayernu, s kojim je i dominirao, dok je, recimo, osvojio njemačko prvenstvo, Kup i Superkup Njemačke, a sve je zasladio osvajanjem Lige prvaka i Superkupa Europe. Pritom je ovaj legendarni poljski reprezentativac bio najbolji strijelac Bundeslige s 34 gola te Lige prvaka s 15 pogodaka pa je shodno tomu već bio proglašen i najboljim nogometašem u Europi i Njemačkoj u 2020. godini. Lewandowski može jedino žaliti što je sredinom srpnja, prije nastavka Lige prvaka, odlučeno da se najprestižnija pojedinačna nogometna nagrada Zlatna lopta France Footballa zbog izvanrednih okolnosti i pandemije COVID-19 ove godine neće dodijeliti.