Tužno sjećanje

Jarni se prisjetio preminulog Sanza: “Doveo me u Real, bio je čovjek i predsjednik”

P. N.

Robert Jarni/Foto PIXSELL

Robert Jarni/Foto PIXSELL



SPLIT Legendarni hrvatski reprezentativac, osvajač brončane medalje na SP-u Francuskoj 1998. godine, Robert Jarni godinu i pol dana nosio je dres Reala iz Madrida. Tvorac jakog Kraljevskog kluba Lorenzo Sanz preminuo je u utorak u 76. godini života u Madridu od posljedice korona viruza


– Rastužila me je vijest da je umro Lorenzo Sanz čovjek koji je nazaslužniji za moj dolazak u Reala. Tražila me je u to vrijeme i Barcelona, no Sanz je bio uporniji i tako sam stigao u najbolji i najjači klub na svijetu na legendarni Santiao Bernabeu. Bio je sjajan predsjednik, imao je viziju kako vratiti klub na staze uspjeha. Uostalom, pod njegovim vodstvom Real je nakon 32 godine osvojio Ligu prvaka. Osim mene još ranije doveo Davora Šukera, Predraga Mijatovića, Roberta Carlosa, Seedorfa…, na klupu je doveo Fabia Capella. Znao je popričati s igračima nakon velebnih pobjeda, ali tako i nakon neuspješnih igara. Jednom riječu bio čovjek i predsjednik.


Prije nekih mjesec i više dana Jarni se vratio iz Indije gdje bio trener tamošnjeg prvoligaša NorthEasta:




– Za mene je to veliko iskustvo u svakom pogledu, posebice u trenerskom poslu. Kao i svugdje, kada nemate rezultate, tada je odlazak s klupe neminovnost. Mnogi misle da je tamošnja prva liga laka. Nimalo! U prvenstvu Indije na dan se igra samo jedna utakmica, tako da se znalo da je moja bivša momčad slijedeću utakmicu igrala za sedam dana, potom za četri dana. U takvoj situacije nije bilo lako organizirati treninge. Svaka momčad ima po nekolicinu stranih igrača koji podižu kvalitetu lige. No, za uspjeh su ključni domaći igrača. Ima niz kvalitetnih igrača, međutim najveći problem je što svi oni počinju ozbilnije igrati nogomet od 16. godine. Ne prođu osnove nogometne igre kao djeca kod nas i u drugim europskim i svjetskim ligama koji nogomet počnu trenirati od šest, sedam godina. Do tada igraju kriket koji je njihov najpopularnij sport. Međutim, nogomet polako postaje sve popularniji.


Izbornik nogometne reprezentacije Indije je Igor Štimac, Jarnijev suigrač iz Hajduka i reprezentacije Hrvatske.


– Digao je igru reprezentacije, čelnici saveza zadovoljni su s njegovim i radom njegovih pomoćnika, Radmana i Rogića. Ima isti problem kao što imaju treneri u klubovima, na dispoziciji ima puno mladih igrača koji su tek sa 15-16 godina počeli ozbiljnije igrati nogomet. Puno se pažnje posvećuje reprezentaciji, imaju sjajnu infrastrukturu, to im nije problem jer su jedna od najbogatijih zemalja u svijetu. Ako ovako nastave ne dvojim da će za 15-20 godina biti u samom vrhu svjetskog nogometa.