Dinamo ima europsko proljeće

Jakirović nakon Ballkanija: ‘Sada Hajduk. Dat ćemo zadnji atom snage za ono što nas čeka u nedjelju’

Hina

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

"Moramo se presložiti u zimskom prijelaznom roku i dovesti dva, tri pojačanja koja su nam potrebna"



Pobjedom nad kosovskim Ballkanijem 3-0 na Maksimiru nogometaši Dinama izborili su plasman u nokaut fazu Konferencijske lige koja je na rasporedu sredinom veljače, a trener zagrebačke momčadi Sergej Jakirović je izjavio da će suparnik kojeg će dobiti svakako biti zahtjevan.


Dinamo je 70 minuta lomio otpor Ballkanija, momčadi koja ga je prije dva mjeseca pobijedila na gostovanju u Prištini (2-0), a onda je u desetak minuta momčad Sergeja Jakirovića došla do uvjerljive pobjede.


“Mislim da smo igrali protiv jako dobre momčadi. Htjeli smo ih visoko pritiskati. Dočekali smo jednu izgubljenu loptu na 16 metara, međutim Martin je pogodio blok. Da smo tu zabili gol, možda bi bilo nekako lakše. Drago mi je da smo iza bili stabilni, da nismo ništa dopuštali. Ono čime nisam bio zadovoljan, to je puno grešaka u zadnjoj trećini, slabih proigravanja. Nikako nismo uspjeli probiti njihovu zadnju liniju. Na poluvremenu smo se dogovorili da zadržimo mirnoću, da će gol doći. Kad je Dino zabio, u desetak minuta smo riješili utakmicu. Sve je nakon tog gola postalo protočnije, ubojitije, kombinatornije. Na kraju smo suvereno pobijedili. Čestitam dečkima na stvarno lijepom uspjehu, prezimljavanju u Europi”, izjavio je Dinamov trener na početku konferencije za medije nakon dvoboja s Ballkanijem.




Dinamo trener je nahvalio kosovsku momčad.


“Ima stvarno dobrih igrača, jako dobra su momčad koja zna što hoće na terenu. Bile su to dvije izuzetno zahtjevne utakmice.”


Dinamo će se u ponedjeljak (14 sati) naći u ždrijebu nokaut faze Konferencijske lige i dobiti suparnika među momčadima koje su završile kao treće grupnu fazu natjecanja u Europskoj ligi. Na popisu mogućih suparnika su i velikani poput Ajaxa, a tu su još grčki Olympiacos, španjolski Betis, austrijski Sturm, belgijski Union Royale SG, izraelski Maccabi Haifa, švicarski Servette i norveški Molde.


“Kad sam vidio koga sve možemo dobiti, apsolutno je svejedno. Koliko sam vidio, to su sve momčadi koje su bile prvaci. Svakako, koga god dobijemo u ponedjeljak, bit će izuzetno zahtjevno. Zato treba napraviti dobre pripreme, malo se presložiti u zimskom prijelaznom roku i dovesti dva, tri pojačanja koja su nam potrebna.”


Jakirović je protiv Ballkanija u prvom poluvremenu bio prisiljen napraviti prvu zamjenu, zbog ozljede Boška Šutala, koji možda neće biti spreman za nedjeljni derbi s Hajdukom.


“Dobio je udarac u zglob i čuo da je nešto kvrcnulo. Vidjet ćemo nakon pregleda o čemu se radi. Ja sam optimist, nadam se da nije ništa strašno.”


Na poluvremenu je u svlačionici ostao Martin Baturina, koji se tek oporavio od viroze, i za njegove standarde odigrao poluvrijeme s previše pogrešaka.


“Odlučio sam da igra od prve minute. Mogao je nekoliko situacija laganije riješiti, ali se upuštao u neke nepotrebne sprinteve. Logčno je da smo ga na poluvremenu zamijenili. Čovjek je četiri dana ima temperaturu 39. Dobro da ga je “probilo”. U nedjelju će opet participirati, samo ćemo vidjeti hoće li startati.”


Dinamo u nedjelju na Maksimiru dočekuje Hajduk u još jednom prvenstvenom derbiju, u koji Splićani prvi put nakon niza godina dolaze kao vodeća momčad HNL-a. “Plavi” nisu mogli izabrati bolje vrijeme za pobjednički niz koji traje već pet utakmica.


“Sigurno je to sjajno za samopouzdanje, pogotovo jer u četiri nismo primili pogodak. Stabilizirali smo se, to je najvažnije. Konačno smo kompletni, gotovo svi igrači su na dispoziciji. Moramo se regenerirati i u nedjelju dati zadnji atom snage za ono što nas čeka.”


Dođe li Dinamo u nedjelju i do šeste uzastopne pobjede, za nastavak niza će morati čekati do sljedeće kalendarske godine, jer slijedi prvenstvena stanka.


“Veseli odmor. Ovo je momčadi bila 31. utakmica od 15. srpnja. To je skoro jedno prvenstvo. Momci svaka čast, daju sve od sebe. Znam da im je potreban odmor. Moramo polusezonu završiti na najbolji mogući način i dobro se odmoriti. Već 2. siječnja počinju pripreme.”


Trener Ballkanija Ilir Daja poželio je sreću Dinamu u nastavku natjecanja te kratko prokomentirao zagrebačku utakmicu:


“Prvih 70 minuta smo se dobro smo držali, što je dobro. Ono što je loše – kad smo primili prvi gol, ubrzo smo primili i drugi.”