Velika problematika

Jakirović jedini trener na skupu o suđenju u Medulinu, a evo što Marić kaže o VAR-u i dijeljenju pravde u Hrvatskoj

Valentina Prokić

Sergej Jakirović i Antonini Čulina/Foto S. DRECHSLER

Sergej Jakirović i Antonini Čulina/Foto S. DRECHSLER

Ove godine smo bili većim dijelom dobri, ali smo imali jedan ambis u koji smo upali u jednom i pol kolu i tu smo na svojevrstan način skrenuli pozornost na sebe lošim odlukama i bili opravdano kritizirani - kaže Marić



MEDULIN Predsjednik Komisije za suđenje Bruno Marić obično je na udaru kritika kada nešto pođe po zlu na hrvatskim travnjacima. Zlobnici će reći da je to prilično često, no sam predsjednik, koji je u Medulinu predvodio raspravu o suđenju, ne misli tako.


Je li suđenje u Hrvatskoj dobro, loše ili osrednje?


– Ja bih rekao dobro. Naravno da sam subjektivan sugovornik jer se bavim suđenjem, ali smatram da je dobro.




Istaknuli ste kako je suđenje bilo dobro u prošloj, ali u novoj sezoni je bilo jedno kolo koje je »zamutilo« vodu?


– To je istina. Prošlu sezonu smo bili dobri, imali smo izuzetnu sezonu u svakom smislu i dobro smo odgovorili svim izazovima te bili na jednoj sjajnoj razini.


Ove godine smo bili većim dijelom dobri, ali smo imali jedan ambis u koji smo upali u jednom i pol kolu i tu smo na svojevrstan način skrenuli pozornost na sebe lošim odlukama i bili opravdano kritizirani. No, u finiš smo ušli s malo boljom reputacijom i malo boljim odlukama te se nadam da ćemo tako i završiti, da ćemo biti bolji drugu polusezonu.


Više je puta isticana komunikacija između glavnog suca na terenu i VAR sobe. Ima li na toj relaciji previše nepovjerenja?


– Ne mislim da postoji nepovjerenje između VAR sobe i suca na terenu za igru. Smatram da oni ne primjenjuju ono što ih mi učimo i što im govorim u pripremi i instrukcijama, ali generalno gledajući ta je suradnja solidna. Nismo imali nekih osobito velikih problema, ali se borimo da budemo još bolji.


Spomenuli ste da koristite usluge samo deset sudaca?


– Mi imamo deset sudaca, ali petnaest smo koristili. Uz sve to dovodimo nove mlade suce, jer smatramo da će nova lica biti bolja za hrvatsko suđenje.


Kada će jedan hrvatski sudac suditi na SP-u?


– Nadam se – uskoro. Ali ako Bog da, možda ne na ovome, ali na idućem Europskom prvenstvu će hrvatski sudac participirati. To očekujem, tome se nadam, rekao sam da ću to napraviti i Bože pomozi da u tome uspijem.


Raspravi u Medulinu su nazočili i predstavnici svih klubova, što je predsjednik Komisije nogometnih sudaca Bruno Marić istaknuo kao vrlo pozitivno te kao važan korak naprijed u unapređenju rada sudaca te njihovu koegzistenciju s klubovima.


Među predstavnicima bio je i trener Rijeke Sergej Jakirović, koji je stigao u društvu Antoninija Čuline. Jakirović je bio jedini trener na skupu, sve ostalo su bili predstavnici klubova s drugim funkcijama.


– Zadovoljan sam i trebali bismo što više i što češće ovo raditi jer ima dosta nejasnoća, čak i nama koji smo involvirani duboko u pravila nogometne igre. Nije loše čuti mišljenja s jedne i s druge strane te su neke stvari sada puno, puno jasnije – rekao je Jakirović.


Došli ste iz BIH, ali ste zasigurno pratili hrvatski nogomet. Kakvo je suđenje u Hrvatskoj?


– Suđenje u Hrvatskoj je dobro, nema se što reći. Kod mene je samo postojalo nekih nejasnoća oko VAR sustava. Žao mi je što se nekad ne koristi, a može se koristiti i moja pitanja su bila usmjerena prema tome, jer ako imate alat, koji može ispraviti vašu grešku i ne provjerite jeste li donijeli točnu odluku, pa zašto to onda ne koristite. Ja sam radio u BIH gdje nema toga, ali nije to tako loše suđenje kao što ljudi misle – zaključio je Sergej Jakirović.