Marijan Kustić

Izvršni direktor HNS-a stao u obranu sudaca: “Greške se događaju i u finalima Lige prvaka, stvaramo neutemeljene i zlonamjerne teorije”

Damir Mišković i Marijan Kustić/Foto PIXSELL

Damir Mišković i Marijan Kustić/Foto PIXSELL

Na nama je da, zajedno sa sudačkom organizacijom iste svedemo na minimum - rekao je Kustić



ZAGREB Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a, u intervjuu za Sportske novosti osvrnuo se na polufinale Kupa na Rujevici i sve što se tijekom i nakon tog ogleda događalo počevši od incidenta kojega je izazvao Eros Grezda.


– Oba susreta polufinala Kupa bila su nabijena emocijama, željom, kvalitetnim nogometom i lijepim golovima. Volio bih da nije bilo drugih tema koje su možda u nekoj mjeri tu činjenicu stavile u drugi plan. HNS je jasan: takav tip incidenata ne bi trebao imati mjesta na nogometnim stadionima i oko njih. O tim situacijama odluke donose stručna tijela i na njima je da reagiraju shodno pravilnicima, a u cilju sankcioniranja te prevencije ovakvih i drugih situacija u budućnosti.
Sudac Pajač grubo je pogriješio najmanje u dvije situacije/Foto Arhiva NL


Dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović-Šimunović oglasio se prije odluke Komisije za suce, javno se obrušio na arbitre te pozvao na izricanje najtežih kazni. Kako ste to doživjeli? Je li takav pritisak prihvatljiv za HNS?


Komisija za suce, ali i druga tijela unutar HNS-a moraju biti samostalna i na temelju svoje nezavisnosti donositi odluke, isključivo s obzirom na činjenice. Naša je zadaća, kao vodstva HNS-a da te preduvjete i osiguramo.


Smatrate li da su kazne sucima Igoru Pajaču i Franu Joviću odgovarajuće? Izbačeni su do kraja sezone. Pomoćnik Modrić dobio je četiri utakmice?




– Kao što sam napomenuo, Komisija za suce stručno je i nezavisno tijelo koje potpuno samostalno donosi odluke i stoji iza njih. I zbog toga podržavam ovu, kao i dosadašnje te buduće odluke, uz preduvjet da se vode stručnošću i pravilnicima koji zbog toga i postoje.


Sudačka organizacija vrlo je često na udaru. Greške se događaju i u finalima svjetskih prvenstava, Lige prvaka… – rekao je Kustić


Kakva je vaša poruka sudačkoj organizaciji uoči nastavka HNL-a i hoće li biti promjena u njoj za sljedeću sezonu?


– Sudačka organizacija vrlo je često na udaru. Greške se događaju i u finalima svjetskih prvenstava, Lige prvaka… To nerijetko zaboravljamo te stvaramo neke neutemeljene i zlonamjerne teorije kada je u pitanju domaći nogomet. Na nama je da, zajedno sa sudačkom organizacijom iste svedemo na minimum. U tom smislu ove godine uveden je i VAR sustav koji se pokazao kao ispravan potez, a to se potvrdilo u prethodnim utakmicama. O promjenama ne odlučuje jedna osoba, svi u HNS-u zajedno želimo graditi bolji nogomet i sve popratne elemente. Odluke donose za to nadležna tijela – rekao je između ostaloga Kustić za jedini hrvatski sportski dnevnik.