Marijan Kustić

Izvršni direktor HNS-a: “Klubovi ne mogu platiti da se igrači triput testiraju prije pokretanja natjecanja. To je previše!”

Portal Novi list

u kratkim crtama

  • Prva liga bi se trebala nastaviti, kao i Kup Hrvatske

  • Ide se prema zaključenju Druge HNL i svih nižih liga

Kad je u pitanju sami datum, sve ovisi i o tome kada će igrači početi sa skupnim treniranjem. Očekujemo odluku da se krene sa skupnim treninzima i da mogu odigravati prijateljske utakmice - kaže Kustić.



ZAGREB Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić gostovao je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska i odgovorio na niz pitanja vezanih uz nastavak nogometnih natjecanja.


Hoće li se 6. lipnja nastaviti prvenstvo?

– Radne komisije pripremaju, odnosno već su pripremile određene datume, ali sve, naravno ovisi o Stožeru civilne zaštite i epidemiolozima hoćemo li dobiti suglasnost da možemo krenuti s natjecanjima, rekao je Kustić. – Jučer smo imali sastanak radne skupine, imao je i gospodin Družak ispred Središnjeg državnog ureda za šport s epidemiolozima. Razgovarali smo i čekamo odluke. Sada je najbitnije dogovoriti način na koji će se testirati igrači. Ovaj prvi prijedlog da bi se igrači tri puta testirali iziskuje uistinu velika financijska sredstva koja bi se trebala platiti da bi se natjecanje pokrenulo, što mislim da je previše i za same klubove. Mislim da će se taj broj smanjiti. Kad je u pitanju sami datum, sve ovisi i o tome kada će igrači početi sa skupnim treniranjem. Očekujemo odluku da se krene sa skupnim treninzima i da mogu odigravati prijateljske utakmice.


Igrači su trenirali kod kuće i za pretpostaviti je da su u dobroj formi?




– Nije isto trenirati kod kuće i individualno, tako da bi im puno značilo da krenu sa skupnim treninzima, uz prijateljske utakmice prije samog početka natjecanja.


Nastavak natjecanja u 1. i 2. ligi?


– Što se tiče prve lige ostalo je još deset kola, a treba se odigrati i polufinale i finale Kupa, a što se tiče druge lige tu ćemo ići prema zaključenju natjecanja. Radne skupine rade, a uskoro će i Izvršni odbor donijeti konačnu odluku. Što se tiče Europe, UEFA isto daje svoje naputke, ali teško je konkretno govoriti o nekim datumima u skoroj budućnosti, pogotovo kad je ovaj koronavirus u pitanju. Ali, nadam se da će uskoro sve krenuti u normalu i da ćemo se vratiti nogometu.


Gledatelji?


– Stav i naputak je da će se igrati bez gledatelja. Definitivna odluka je da se igra bez gledatelja, do daljnjega, a do kada će to biti ne znamo, no najbitnije je da se krene s utakmicama.


 


Napravit ćemo tako da imamo normalnu protočnost, da ne zaustavimo neki klub u razvoju ili napretku, ali nitko neće ispasti iz lige – tvrdi Kustić


 


Hoće li se ova situacija iskoristiti da se krene s uređenjem nekih stadiona? Dinamo je u najvećem problemu jer je dobio žutu naljepnicu nakon potresa i Maksimir se trenutačno ne može koristiti…?


– HNS stalno ulaže u infrastrukturu. Mi nismo vlasnici tih objekata, to su pretežno vlasnici lokalne uprave i samouprave i naravno da je puno na njima glede samog ulaganja. Ono što mi možemo, a to radimo i sada, a radili smo i prije i radit ćemo u budućnosti, je uređenje travnjaka. Što se tiče same infrastrukture, tribina, svlačionica, mislim da tu grad mora više dati glede ulaganja. Što se tiče samog Saveza, mi smo prošle godine uložili preko nekih 50-60 milijuna kuna pomoći.


Što s nižim ligama?


– Imali smo sastanak s tajnicima središta, nakon toga su predsjednici županijskih saveza održali svoje sastanke i nama dostavili određene zaključke. Mi u sklopu HNS-a imamo svoja radna tijela i komisije koje zasjedaju i donose zaključke, a nakon toga će Izvršni odbor donijeti konačnu odluku, no ide se u smjeru zaključivanja samih natjecanja.


Što to znači, onaj tko je prvak ide u viši rang?


– Napravit ćemo tako da imamo normalnu protočnost, da ne zaustavimo neki klub u razvoju ili napretku, ali nitko neće ispasti iz lige.


Druga liga? Bilo je financijskih problema?


– Financijskih problema uvijek ima, a bit će teških situacija i u budućnosti. Nakon dosta razgovora s predstavnicima drugoligaša, dobili smo dopis sa bi oni da se stane s daljnjim natjecanjem. Idemo u tom smjeru da se sve od druge lige naniže zaključi.


Trebali smo uživati ove godine u Euru, ništa od toga?


– Svi smo se pripremali, već je počela euforija, ali situacija je takva kakva je. Nadam se da će uskoro sve stati i da će svi igrači biti u pogonu, razgovarao sam i s izbornikom o tome. On je, naravno u kontaktu s igračima – rekao je Kustić za HRT.