Anti-korona plan

Izvršni direktor Bayerna otkrio tajni plan UEFA-e: “EURO bi se ovoga ljeta mogao igrati u jednoj zemlji!

Hina

Znam da predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin - koji je nevjerojatno pažljiv s koronom - razmišlja o tome ne bi li u ovo doba imalo više smisla igrati turnir u samo jednoj zemlji - izjavio je Karl Heinz Rummenigge



BERLIN Izvršni direktor minhenskog Bayerna Karl-Heinz Rummenigge izjavio je u četvrtak da predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, zbog Covida-19, razmatra hoće li Europsko prvenstvo ovog ljeta uprizoriti u jednoj zemlji, a ne u više europskih zemalja kako je planirano.


Turnir koji se trebao održavati u 24 europske države, glavni izvor prihoda za krovnu europsku nogometnu federaciju i nacionalne nogometne saveze, odgođen je za godinu dana zbog pandemije koronavirusa.


Početak prvenstva plasniran je za 11. lipnja i trebalo bi se održavati u 12 gradova diljem Europe, ali Rummenigge ističe da je koncept takvog Eura izmišljen prije pojave koronavirusa.




“Ne smijemo zaboraviti da je ideja o ovom posebnom domaćinstvu turnira nastala kad koronavirus nije postojao … to je bila inicijativa Europske komisije koja je željela da se nogomet prikazuje po cijeloj Europi”, rekao je Rummenigge za njemačke novine Muenchner Merkur / TZ.


“Ali znam da predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin – koji je nevjerojatno pažljiv s koronom – razmišlja o tome ne bi li u ovo doba imalo više smisla igrati turnir u samo jednoj zemlji. To bi se, naravno, organiziralo u skladu s odgovarajućim higijenskim protokolom.”


Trenutni gradovi domaćini su Glasgow, Dublin, Bilbao, Amsterdam, Kopenhagen, München, Rim, Sankt Peterburg, Bukurešt, Budimpešta i Baku, dok bi se polufinale i finale trebalo igrati na londonskom stadionu Wembley. Hrvatska je na Euru smještena u skupinu D s Engleskom, Češkom i Škotskom, a svoje bi utakmice trebala igrati u Londonu i Glasgowu.


Očekuje se da će UEFA donijeti odluku o sudbini turnira u ožujku.


Čeferin je prošlog tjedna rekao kako se nada da će programi cijepljenja, koji će se kretati različitim brzinama u raznim zemljama domaćinima, biti ključ za pridržavanje plana.


Europske lige uvele su stroge zdravstvene protokole kako bi se omogućilo odigravanje domaćih sezona, a neke zemlje omogućuju povratak navijača u ograničenom broju.