Godina EURO-a

Izbornika Zlatka Dalića i hrvatske nogometne reprezentativce u 2021. godini čekam pregršt izazova

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ljeto donosi EURO, a kraj godine završnicu bitke za Mundial



ZAGREB Konzultiraju li se samo šturi statički podaci, 2020. godina ne izgleda dobro za reprezentaciju Hrvatske. Zbog pandemije COVID-19 taj je dio sezone trajao tek od početka rujna do sredine studenog, a u tom je razdoblju momčad pod stručnim vodstvom Zlatka Dalića odigrala šest utakmica skupine 3 elitnog ranga Lige nacija, uknjiživši jednu pobjedu i pet poraza, uz gol-razliku 9:16. Tomu treba pridodati i prijateljske oglede na gostovanjima kod Švicarske i Turske.


Površni pogled na takve brojke definitivno ne nudi previše razloga za optimizam u 2021. godini, koja donosi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i EURO. Uostalom, već spomenuta statistika kaže da je Hrvatska u Ligi nacija primala gol svake 33 minute i 45 sekundi, a to je nedopustivo za takvu razinu natjecanja. Konkretnije, od preostalih petnaest reprezentacija u elitnom rangu, samo je Island primio više golova, i to sedamnaest.


S druge strane, napadački segment nije bio toliko tanak. Naime, u elitnom rangu Lige nacija više su golova od Hrvatske postigli tek Belgija (16), Španjolska (13) te suparnici iz skupine tri, Francuska (12) i Portugal (12). Opet, gledajući iz kuta statistike, teško se tješiti napadom kada je obrana tako propusna.


Ozljede i zaraze




Takav dojam stvara gola statistika. Pogleda li se reprezentativna jesen u kontekstu svega što se događalo, počevši od oproštaja Ivana Rakitića, preko kadrovskih problema zbog ozljeda i zaraze koronavirusom, do činjenice da je Dalić morao raditi smjenu generacija protiv suparnika iz vrha svjetskog i europskog nogometa, situacija ipak ne djeluje toliko sivo. Naime, Hrvatska ipak nema ogroman fond vrhunskih igrača i samim time ne može konstantno nizati pobjede.


Naravno, savršeno je jasno da je srebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji osjetno podignulo razinu očekivanja navijača u zemlji s četiri milijuna izbornika. Opet, bez obzira na subjektivne dojmove i teorije o »europskom Brazilu« ne treba zaboraviti da su reprezentacije s puno većom bazom igrača i bogatijom nogometnom tradicijom znale upadati u razdoblja nešto slabijih rezultata. Hrvatska je u nogometu sila, ali nije velesila koja će u svakom trenutku gaziti sve pred sobom.


– Izbornik u svakom slučaju ima maksimalnu podršku i povjerenje članova Izvršnog odbora HNS-a i mene osobno. Oni koji ga malo oštrije kritiziraju trebaju znati da Dalić u posljednje vrijeme nije imao tu komociju igrati takozvane male utakmice. On je od Svjetskog prvenstva u Rusiji naovamo igrao s vrlo jakim suparnicima, a to je velika razlika. Uvjeren sam da je Dalić na pravom putu i da će Hrvatska opet biti jako dobra. Kao uvod u EURO, čeka nas zahtjevno proljeće 2021. godine. Vjerujem da ćemo dobro startati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i tako početi brusiti pravu formu za nastup na europskoj smotri – poručio je nakon Lige nacija Davor Šuker, predsjednik HNS-a.


Vedra budućnost


Restrukturiranje, tranzicija, smjena generacija… Postoji dosta izraza kojima se može opisati 2020. godina hrvatske reprezentacije. Najvažnija je pa, slika koju, nakon tih osam utakmica, Dalić ima o mogućnostima mlađih igrača. Pri tome ne treba zaboraviti U-21 reprezentaciju, koja je u dramatičnoj završnici svojih kvalifikacija također izborila plasman na Europsko prvenstvo.


– U odnosu na Rusiju, dosta smo se promijenili. Rakitić, Mandžukić, Subašić i Ćorluka više nisu u reprezentaciji, a dolaze nam nadareni mladići koji trebaju preuzeti veće uloge. Ligu nacija iskoristili smo da im damo priliku. Luka Modrić još uvijek je naš lider, a s Brozovićem i Kovačićem uz njega, imamo jednu od najboljih veznih linija na svijetu. Perišić, Lovren i Vida donose potrebno iskustvo, a Vlašić i Brekalo već su potvrdili svoj potencijal. Prema tome, osjećamo se jako dobro kada je u pitanju budućnost – istaknuo je nedavno Dalić.


Rezultati njegove vizije rekonstrukcije bit će vidljivi krajem idućeg ožujka, kada su na rasporedu utakmice sa Slovenijom, Ciprom i Maltom u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ljeto donosi EURO, a kraj godine završnicu bitke za Mundial. Samim time je savršeno jasno da Dalića očekuje godina velikih izazova.


– Mislim da naši ljudi razumiju da je 2018. bila posebna, odnosno da nešto takvo ne možemo ponavljati svake dvije ili četiri godine. Sada osjećamo pritisak kvalifikacija, ali imamo dovoljno nadarenosti i samouvjerenosti da možemo pobijediti svakoga. Jasno nam je i da Hrvatska nije u prvom redu favorita jer su ta mjesta rezervirana za reprezentacije poput Francuske, Španjolske, Engleske, Njemačke, Italije, Portugala i Belgije – zaključio je Dalić.