Kvalifikacije za SP

Izbornik Zlatko Dalić dobro zna što ga čeka: “Ovo će biti najteža utakmica u rujanskom ciklusu, ali mi smo favoriti…”

Davor Petrović

Marko Livaja i Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Marko Livaja i Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Bitni su samo bodovi, a ne način na koji ćemo to ostvariti – rekao je izbornik



SPLIT Između hrvatske reprezentacije i skoro savršenog učinka u rujanskom dijelu kvalifikacija nalazi se samo večerašnje sučeljavanje sa Slovenijom, kojoj su remi sa Slovačkom i pobjeda nad Ciprom probudili nadu da se može umiješati u borbu za vrh skupine H.


– Ovo će nam možda biti najteža utakmica u rujanskom ciklusu jer igramo treći put u sedam dana. Moramo pokazati energiju, trčanje i snagu kao u Moskvi i Bratislavi. Inače će nam biti jako teško. Mi smo favoriti na svom stadionu, pred svojim navijačima. Ne sumnjam u naš motiv jer će nas nositi publika. Vjerujem da ćemo pobijediti. Bitni su samo bodovi, a ne način na koji ćemo to ostvariti – ističe izbornik Zlatko Dalić.


Livaja počinje


Najveću enigmu sasvim sigurno predstavlja izgled domaće udarne jedanaestorke. Daliću je savršeno jasno da mu u ovoj utakmici igra samo pobjeda, začinjena dobrom izvedbom i što većim brojem golova, s time da razlog za takav ishod ne predstavlja natjecateljska potreba.
Naime, prije nešto više od 24 godine Hrvatska je u Splitu igrala s Danskom i Slovenijom u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Obje utakmice završile su neriješenim rezultatom u nevjerojatnim okolnostima. Preciznije, Danska je izvukla bod nakon što je bura odnijela centaršut Briana Laudrupa u mrežu (1:1), a Slovenija se, uz »hat-trick« Primoža Glihe u dvije minute vratila iz minusa od dva gola (3:3).




U to doba je počelo lansiranje nebuloznih priča o prokletstvu Poljuda, koje su za sobom povukle micanje reprezentacije iz Splita na dugi niz godina. To je, pak, poremetilo odnose koji su tek nedavno postali nešto topliji. Zbog toga bi pobjeda nad Slovenijom, od koje je sve počelo, u navedenim okolnostima imala veliku simboličnu vrijednost.


– Nećemo puno mijenjati postavu i izmišljati nešto. Livaja će početi utakmicu i on to zna već nekoliko dana. Neki su igrali puno, tako da ćemo još vidjeti kako ćemo izgledati – dodaje izbornik.


Za pretpostaviti je da će Dalić još jednom postaviti Ivicu Ivušića na gol, dok će na stoperskim pozicijama ordinirati Dejan Lovren i Domagoj Vida. Po desnom boku obrane trebao bi ordinirati Josip Juranović, a Borna Barišić izgleda kao izgledna opcija za lijevu stranu, iako je njegov imenjak Sosa odradio dobar posao u dvobojima s Rusijom i Slovačkom.


Diplomacija


Logika govori da za takav potez postoji nogometni i diplomatski razlog. Sosa je prije nekoliko mjeseci pokušao prijeći pod njemačku zastavu, što mu nije uspjelo iz administrativnih razloga, a njegovi prvi nastupi bili su na gostovanjima u Moskvi i Bratislavi. Stoga je za očekivati da ga Dalić odmori nakon dviju utakmica i poštedi možebitne negativne reakcije očekivanih dvadeset tisuća navijača na domaćem terenu.
Budući da zbog ozljede nema Luke Modrića, ključne pozicije u veznom redu trebale bi pripasti Marcelu Brozoviću i Mateu Kovačiću, iako su njih dvojica imali značajnu minutažu u prve dvije utakmice ovog ciklusa. Jednostavno, dvoboj sa Slovenijom je prevažan za izlaganje riziku u vitalnom dijelu momčadi.


Na krilima bi trebali ordinirati Nikola Vlašić i Ivan Perišić, a ne treba isključiti mogućnost da Dalić na polušpicu postavi ljubimca Poljuda Marka Livaju, koji tu poziciju igra u Hajduku. Budući da su slovenski stoperi na nedavnoj utakmici u Ljubljani bili dominantni u skoku, mjesto u vrhu napada moglo bi pripasti Andreju Kramariću. U takvom rasporedu snaga on i Livaja mogli bi tijekom utakmice mijenjati mjesta.


– Slovenci će igrati koliko im mi dopustimo, ovisno o tome kako se postavimo. Mi pressingom nismo dali ni Rusiji ni Slovačkoj da se razigraju. Time sam jako zadovoljan, ali bili smo malo jalovi prema naprijed. Ovo nisu utakmicu za ljepotu, tu su najbitniji bodovi, a ne dojam – tvrdi Dalić, uz napomenu da Hrvatska na Poljudu mora ostvariti rezultat.


Prema njegovim riječima, podrška s tribina bit će iznimno važna.


– Otkad sam ja izbornik, bilo nam je prelijepo u Osijeku, Rijeci, Zagrebu… Bez obzira na to što netko hoće napraviti da to ništa ne valja i sve omalovažava, hrvatski narod prepoznaje ono dobro. Zato očekujem veliku podršku, a mi ćemo se nastojati zahvaliti osvajanjem tri boda – zaključuje Dalić.



Standings provided by SofaScore LiveScore