Visoka očekivanja

Iza Hajduka je još jedna neuspješna sezona unatoč plasmanu u Europu, navijači priznaju samo trofeje

P. N.

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Sve ono što se može u pozitivnom smislu izdvojiti može stati u dva imena i prezimena: Marko Livaja i Stipe Biuk



SPLIT Hajduk je pobjedom nad Lokomotivom, uz poraz Gorice od Rijeke na Rujevici u posljednjem kolu prvenstvene utrke,  osvojio četvrto mjesto i plasman u Konferencijsku ligu. Iskreno, malo tko se tome nadao prije početka nastavka drugog dijela sezone, jer  tom trenutku trećeplasirana momčad na tablici Gorica bježala je Hajduku 12 bodova. Spletom razno-raznih okolonosti Splićani su uspjeli ostvariti jedan od zacrtanih ciljeva, plasman u Europu, drugi koji je bio u tom trenutku usudili bi se kazati i važniji, osvajanje Kupa Hrvatske nisu uspjeli ostvariti.


Kada su na kraju cijele sezone podvuče crta iza Hajduka je još jedna neuspješna sezona, još jedna bez trofeja. Sve ono što se može u pozitivnom smislu izdvojiti može stati u dva imena i prezimena: Marko Livaja i Stipe Biuk. S prvim dodirom lopte Livaja je pokazao da je klasa za sebe, bez njegovih golova, posebice asistencija, bijeli bi teško nešto više učinili. On je bio prevaga u mnogim utakmicama i zasluženo je dobio pretpoziv izbornika Zlatka Dalić. Livaja je uvjerljivo bio najbolji igrač drugog dijela HNL-a.


Hajdukov dragulj Stipe Biuk iz utakmice u utakmice bio je sve bolji, uz Livaju bio je glavni nositelj i kreator mnogih pobjeda. Zaslužio je poziv uzbornika mlade U-21 reprezentacije Igora Bišćana. Mnogi bogati europskih klubovi najavili su pohod na Poljud u nadi da će uspjeti Biuka dovesti u svoje redove već u ljetnom prijelaznom roku. Glavni zadatak predsjednika kluba Lukše Jakobušića i sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa je da pronađu  financijska sredstva kakao bi Livaja i naredne sezone igrao u „bilom dresu“. Što se pak tiče Biuka, samo u slučaju nemoralne ponude mogli bi ga prodati. Ako i dođe takva ponuda on ne bi smijela biti manja od 10-12 milijuna eura, pa čak i veća. To je priča o o kojoj će se narednih dana pričati i pisati.




Kakva je sudbina trenera Paola Tramezzanija? Poslije utakmice poslao je znakovitu poruku;


– Naredni dani će dati odgovore ostajem li trener. I ja imam pravo na svoje razmišljanja….


Čelnici kluba tijekom drugog dijela prvenstvene utrke nisu baš bili  zadovoljni njegovim načinom igre. Tramezzani ih nije uvjerio da je on trener koji može u novoj sezoni pogurati Hajduka prema vrhu. Pored pitanja trenera vodstvo kluba po isteku prvenstva mora dobrano pročistiti i provjetriti svlačionicu. Puno i previše je tu igrača koji ne zaslužuju nositi bijeli dres.