Autogol u Portiću 3

Iz ureda NS-a PGŽ-a na adrese klubova stigao papir s grbom Saveza na kojem stoji »podrška kandidature Damiru Miškoviću”

Valentina Prokić

A. KRIŽANEC

A. KRIŽANEC

Zastupnici NS-a PGŽ-a danas bi trebali doznati datum izborne Skupštine



RIJEKA Zastupnici Nogometnog saveza PGŽ-a danas bi trebali doznati datum u prosincu kada će biti održana izborna sjednica Skupštine. Zasad je jedini kandidat predsjednik Rijeke Damir Mišković, koji funkciju predsjednika NS-a PGŽ-a obnaša već dva mandata. HNK Rijeka kandidirao je svoga predsjednika treći put, a da bi njegova kandidatura bila valjana, »mora imati podršku najmanje 1/3 članova Saveza, i to u pisanom obliku, koji mora biti protokoliran u Savezu, najkasnije tri dana prije održavanja Sjednice Skupštine«, stoji u članku 43. stavka tri Statuta NS-a PGŽ-a. Potom je za izbor potrebna većina glasova svih zastupnika.


Traženje podrške


I ne bi tu bilo ništa sporno da klubovi nisu dobili dopis iz kancelarije NS-a PGŽ- u kojem stoji da pisana podrška kandidatura mora stići u Savez zaključno s 15. prosinca, ali uz to stigao je i papir s grbom Saveza na kojem stoji »podrška kandidature Damiru Miškoviću«. Posve je neuobičajeno, ako ne i neprimjereno, da ured bilo kojeg Saveza traži podršku klubova za kandidaturu bilo kojega člana jer istu bi trebao tražiti klub, koji je nominirao svoga kandidata za predsjednika ili pak kandidat osobno. U ovom slučaju u pitanju je samo jedan kandidat, ali i da se pojavi drugi ili treći, upitno je bi li ured Saveza i za druge kandidate tražio pisanu podršku ili bi to morao kandidat ili klub kandidata.





Jedan od klupskih djelatnika prokomentirao je to na način »da se i želiš kandidirati, ne znaš kome bi se obratio za podršku, morao bi zvati svaki klub posebno i tražiti pisanu podršku.«. No, u Savezu su tome doskočili svojim papirom podrške….


Članak 43. kao takav odmah stopira mogućnost bilo kakvog iznenađenja na samoj Skupštini jer pisana podrška »mora biti protokolirana u Savezu, najkasnije tri dana prije održavanja Sjednice Skupštine«.


Filipović: Osigurati dobre uvjete za rad klubova

Na pitanje o upletenima u poticanje na obnavljanje terena na području Grada Rijeke, iz Ureda gradonačelnika Marka Filipovića stigao je odgovor:


«Suradnjom Grada i Županije u srpnju ove godine obnovili smo igralište »Robert Komen«. Ukupno je u zamjenu umjetnog travnjaka i uređenja igrališta uloženo 1.961.095,36 kuna bez PDV-a, odnosno 2.451.369,20 kuna s PDV-om. Dio radova u iznosu od 1.000.000,00 kuna financirala je Primorsko-goranska županija, a preostali iznos od 1.451.369,20 kuna Grad Rijeka, koji je sredstva osigurao u proračunu za 2022. godinu.


Podsjetit ću da je igralište prije toga obnovljeno 2013. godine kada su radove vrijedne gotovo 4 milijuna kuna financirali Rijeka sport d.o.o. i Hrvatski nogometni klub Rijeka. Gospodin Mišković i danas kao predsjednik NS-a PGŽ-a aktivno posreduje prema Hrvatskom nogometnom savezu kako bi se obnova riječkih igrališta sufinancirala i budžetom HNS-a. Naime, HNS financira obnovu 20-ak igrališta godišnje i u tom smjeru razgovaramo i s gospodinom Miškovićem i s drugim predstavnicima HNS-a.


Jednako tako podsjetit ću i da je u izvornu inicijativu obnove igrališta bio uključen i predsjednik Orijenta Saša Matijaš.


Treba reći i da je ovogodišnjem uređenju »Komena« prethodilo potpisivanje pisma namjere 2021. godine između gradonačelnika Rijeke i župana Primorsko-goranske županije čime su bila osigurana ukupno 2 milijuna kuna za obnovu travnjaka. Također, pismom namjere je do kraja ovog mandata predviđeno i planirano i uređenje Omladinskog igrališta te pomoćnog stadiona na Kantridi.


Namjera je i Grada Rijeke i Županije obnovom igrališta osigurati dobre uvjete za rad nogometnih klubova, mladih sportaša te rekreativaca iz Rijeke, ali i izvan Rijeke.«

Uza sve to, program za novi četverogodišnji mandat ne postoji ili ga barem klubovi nisu dobili. Moguće je zato što se predsjednik Mišković kandidira za svoj treći mandat pa je općenito mišljenje da je sve poznato, no bez obzira na to, program bi trebali dobiti svi oni od kojih se traži podrška.


Predsjednik Saveza predlaže članove Izvršnog odbora, a oni imenuju tajnika Saveza na četverogodišnji mandat, s mogućnošću reizbora. Izvjesno je da su u NS-u PGŽ-a reizbori formalnost s obzirom na to da je Ivan Peraić dugogodišnji tajnik Saveza i desna ruka predsjednika. Da bi svježa krv dobrodošla Savezu na svi pozicijama, to je jasno, no nitko se ne želi prihvatiti posla ili ako i želi, nedostaje hrabrosti za, kako smo već pisali, izlazak iz sjene.


Suradnja


A što se tiče aktivnosti, Savez zapravo i nije imao veze s onime s čime bi najviše trebao imati veze, unapređenjem terena i nogometa. Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija zajednički su prvi put krenuli u jedan sportski projekt na području Grada Rijeke, te je uređeno igralište »Robert Komen«. Zametak suradnje posijao je još u završnici svog vijećnićkog mandata u Gradskom vijeću Marinko Koljanin kada je postavio otvoreno pitanje tadašnjem gradonačelniku Obersnelu je li PGŽ sudjelovao s nekim sredstvima u izgradnji sportskih objeketa na području Grada Rijeke, a koje koriste i građani županije. Obersnelov odgovor bio je – nije. Potom se vlast promijenila, a očito i odnosi, potaknuti su planovi o obnovi igrališta, uključio se i predsjednik Orijenta Saša Matijaš i sve se zakotrljalo…


Grad Rijeka nije dobio novi teren od 1945. godine, prostora nema, ali postoje tereni koji vape za uređenjem. Koljaninova želja bila je uređenje igrališta na Kampusu, no to još nije došlo na red. Ipak, nešto je došlo na red, igralište »Robert Komen«, a iduće godine, prema najavama, slijedi SRC Belveder, potom valjda i pomoćni teren na Kantridi… Krenulo je, možda ide presporo, ali bar ide, jer zajedničkim snagama Grada Rijeke i PGŽ-a bit će i lakše i bolje.


Komadina: Obnavljanje igrališta je ulaganje u mlade

Na pitanje o obnovi terena i inicijatorima odgovorio je i župan Zlatko Komadina:


«Naša županija ima najviše aktivnih sportaša, a zastupljeni smo u svim sportovima, u čemu smo jedinstveni. Prema statističkim podacima, PGŽ je najsportskija županija, a naši se sportaši sa sportskih natjecanja vraćaju s najsjajnijim medaljama. PGŽ je u zadnjih 20 godina izgradio 15 školskih sportskih dvorana na području cijele županije i obnovio na desetke nogometnih i košarkaških igrališta. Sve te godine Županija financijski pomaže rad omladinskih pogona klubova.


Svjesni važnosti ulaganja u mlade, odlučili smo osigurati sredstva kako bismo zajedno s Gradom Rijekom obnovili postojeća igrališta. Obnovljeno je tako nogometno igralište »Robert Komen« za koje je Županija osigurala milijun kuna, iste iznose osigurali smo i za obnovu Omladinskog igrališta na Belvederu i igrališta na Kantridi koji su u pripremi, a 300 tisuća kuna Županija je osigurala za početak pripreme terena nogometnog igrališta na Kampusu.


Među inicijatorima obnove igrališta bio je i gospodin Saša Matijaš, predsjednik Orijenta.«