NEUVJERLJIV NASTUP VATRENIH

Ivan Perišić poništio pogodak Schicka i održao nadu Hrvatske za prolaz u drugi krug

Davor Petrović

Ivan Perišić/Foto: REUTERS

Ivan Perišić/Foto: REUTERS

Hrvatska u Glasgowu nije uspjela osvojiti tri boda u sučeljavanju s Češkom, što znači da će priliku za plasman u osminu finala EURO-a morati tražiti idućeg utorka, u ogledu sa Škotskom na istom mjestu



GLASGOW Hrvatska u Glasgowu nije uspjela osvojiti tri boda u sučeljavanju s Češkom, što znači da će priliku za plasman u osminu finala EURO-a morati tražiti idućeg utorka, u ogledu sa Škotskom na istom mjestu. Kada se zbroji i oduzme sve što je ponudila ova utakmica drugog kola skupine D, neriješen rezultat predstavlja najrealniji ishod. Štoviše, ako netko ima razloga za žaljenje, to je prije Češka nego Hrvatska.


Službena objava udarnih postava je pokazala da Zlatko Dalić nije odustao od ideje koja uključuje Antu Rebića na poziciji najisturenijeg napadača. No, zato je, u odnosu na utakmicu s Engleskom na Wembleyju, gurnuo Andreja Kramarića na polušpicu, a Ivana Perišića preselio je na desno krilo, dok je Josip Brekalo ordinirao po suprotnoj strani.


Budući da je Dalić kontrolu sredine terene prepustio Luki Modriću i Mateu Kovačiću, u takvom rasporedu snaga nije se našlo mjesta za Marcela Brozovića. Uz njega, na klupu za pričuvne igrače je preselio i Duje Ćaleta-Car, ali to je bilo za očekivati još prije tri dana, odnosno čim se ispostavilo da je Dejan Lovren zaliječio ozljedu koljena.




Hrvatska je bila koncipirana za napad, a prvih pet minuta utakmice provela je braneći se. Česi su, naime, u startu stisnuli gas do kraja i stvorili nekoliko gužvi pred golom Dominika Livakovića. Srećom po Dalićeve planove, nisu uspjeli otići korak dalje od toga.


Kada je ravnoteža na terenu uspostavljena, Hrvatska je zaprijetila suparniku, i to najčešće kroz centaršuteve s desnog boka. No, od toga nije bilo kruha jer se u srcu češkog šesnaesterca u tim situacijama uglavnom nalazio samo Rebić. Ona toliko spominjana okomitost u napadačkim akcijama manifestirala se tek u tragovima kroz prvih dvadeset minuta igre.


Sporni lakat


S druge strane, Česi su dosta dobro kombinirali i bili su prilično opasni. Preciznije, hrvatska obrana je u nekoliko navrata morala panično izbijati loptu izvan terena. U tom razdoblju igre Češka je, između dviju momčadi na terenu, djelovala kao ona koja je bliže golu za vodstvo.


Prva prava prilika za Hrvatsku stigla je u 23. minuti, nakon kornera s lijeve strane. Modrić je iz kuta kratko dodao Brekalu, koji mu je odmah vratio pas, a zatim je slijedila prizemna povratna lopta za Perišića, čiji je udarac s deset metara Tomaš Vaclik obranio bez problema. Opet, ako ništa drugo, hrvatska reprezentacija tom je akcijom pokazala da u njoj još ima bar malo života.


Deset minuta kasnije Češka je izborila korner s desne strane, nakon kojeg je Lovren u skoku pogodio Patrika Schicka laktom u glavu, razbivši mu nos. Sudac Carlos del Cerro Grande to nije registrirao, ali je na upozorenje iz VAR sobe pogledao snimku i pokazao na bijelu točku. S tragovima krvi ispod nosa Schick je preuzeo odgovornost i doveo Češku u vodstvo – 0:1.


Idući napad donio je veliku priliku za izjednačenje. Brekalo je proigrao Rebića, koji je, iskosa, s lijeve strane, loše zahvatio loptu i napucao je van terena. Do kraja prvog dijela hrvatska vrsta je pokušavala napasti suparnika, no preskakanje igre i centaršutevi u kazneni prostor nakrcan Česima nisu mogli donijeti previše dobroga.


Promjene


Samim time je bilo savršeno jasno da Dalić na poluvremenu mora nešto promijeniti. Njegov odgovor bilo je uvođenje Brune Petkovića i Luke Ivanušeca, umjesto Rebića i Brekala. Niti dvije minute kasnije stiglo je izjednačenje. Ivanušecov ulazak značio je da se na lijevo krilo vraća Perišić, koji se, nakon brzo izvedenog prekršaja, sjurio u šesnaesterac, gdje je izvagao Vladimira Coufala i probio Vaclika – 1:1.


Tu se situacija opipljivo promijenila. Ekspresno primljeni gol Česima skratio dah, a Hrvatskoj dao prijeko potrebni impuls. No, to nije dugo trajalo. Hrvatska, doduše, nije izgubila zamah, ali Češka se jako brzo oporavila, a to je potpuno otvorilo utakmicu. Preciznije, sijevalo je u i oko kaznenih prostora kroz idućih dvadesetak minuta.


Igrala se 72. minuta kada je Joško Gvardiol centaršutom s lijeve strane pronašao Perišića, koji je glavom spustio loptu za Nikolu Vlašića. Uslijedili su snažan udarac i uzdah s hrvatske klupe. Naime, lopta je prohujala nekoliko centimetara pokraj gola. Na suprotnoj strani je promašajem uzvratio Adam Hložek, na dodavanje Tomaša Součeka.


Kada je semafor počeo odbrojavati zadnjih deset minuta, obje reprezentacije su malo stale na loptu, pazeći da suparniku ne otvore priliku za kontru. Rizik je smanjen, ali nije u potpunosti eliminiran jer pobjeda je bila itekako potrebna i jednima i drugima. Hrvatska je do nje mogla stići u 89. minuti, kada je Perišić gurnuo u priliku Petkovića, čiji je udarac skrenuo Tomaš Kalas. Bila je to ujedno i zadnja opasna situacija na utakmici.