Trofejne uspomene

Ivan Katalinić se prisjetio posljednje Hajdukove duple krune: “Krenule su priče da ćemo Croatiji pustiti Kup”

P. N.

Ivan Katalinić istinska je legenda splistkoga nogometa/Foto Arhiva NL

Ivan Katalinić istinska je legenda splistkoga nogometa/Foto Arhiva NL

Imali smo odličnu momčad, stvarno smo igrali dobro, već smo bili osvojili titulu prvaka, željeli smo osvojiti i Kup, dvostruku krunu - rekao je KatalinićSPLIT Hajduk je u ovo vrijeme prije 15 godina pobijedio Croatiju na Poljudu u prvoj utakmici finala Kupa 3:2. U uzvratu u Maksimiru ponovo su slavili gosti iz Splita, jedini pogodak postigao je Aljoša Asanović. Kapetan Hajduka Zoran Vulić primio je iz ruku pokojnog predsjednika Franje Tuđmana trofej, a Hajduk sezonu zaključio s osvojenom duplom krunom. Trener je bio Ivan Katalinić koji je ovih dana proslavio 69. rođendan:


– Imali smo odličnu momčad, stvarno smo igrali dobro, već smo bili osvojili titulu prvaka, željeli smo osvojiti i Kup, dvostruku krunu. Bila je to odlična utakmica u kojoj smo slavili i s minimalnom prednošću išli smo na uzvrat u Maksimir. Bili smo uvjereni da ćemo osvojiti Rabuzinovo sunce. I osvojili smo ga – prisjetio se Katalinić tih slavnih dana. – Znate kakvi smo mi kada je u pitanju “balun”, svi sve znaju unaprijed. Tako su krenule priče da ćemo pustiti Croatiji da nas pobijedi i osvoji Kup kako bi donekle spasili sezonu. Nije nam niti u jednom trenutku palo napamet da to učinimo. Odigrali smo odličnu utakmicu i kada je Asanović u 42. minuti zabio gol, bilo je jasno da ćemo osvojiti Kup. Nažalost, što se tiče Hajduka, prošla su ta lijepa vremena.


Katalinića posljednjih godina nema na Poljudu.
– Hajduk je izgubio svoj imidž zbog svega što se događalo i događa u klubu posljednih godina, mjeseci i dana. Zbog toga me nema u svečanoj loži. Izgubio se kontinuitet osvajanja trofeja, a to je najgore za klub. Osim toga, stalno su neka previranja, mjenjaju se predsjednici, sportski direktori, treneri kao na tekućoj vrpci. Znam da nije lako raditi u klubu, pritisci su ogromni, navijači su željni pobjeda i trofeja. Dovode se igrači koji prema svojim igračkim kvalitetama ne zaslužuju nositi “bili” dres. Skupi su i što je najgore, nisu kvalitetni. Hajduk se uvijek treba boriti za trofeje, a ne treće, četvrto mjesto.


Igrati bez gledatelja je isto kao da se u kazalištu održava predstava bez publike – tvrdi Kate


Sezona bi se trebala nastaviti utakmica polufinala Kupa.


– Treba sačekati da vidimo kako se se dalje odvijati situacija s COVID-om 19. Zasada je situacija više nego dobra. Međutim, član Nacionalnog stožera civilne zaštite  Krešimir Capak jasno je poručio da ako se u jednoj momčadi pojavi jedan zaraženi igrač, cijela momčad ide u karantenu. Takva situacija bi sve promijenila u prvenstvu.


Bundesliga je započela bez gledatelja?


– Hajduk je već igrao bez navijača, to za njega nije nešto novo. Igrati bez gledatelja je isto kao da se u kazalištu održava predstava bez publike. Nogometne predstave igraju se zbog gledatelja. Od takve situacije nitko nema koristi. Svi gube.


Kako pripremiti momčad u ovakvoj situaciji?


– Vrlo teško. I kada je situacija normalna nakon ljetnih ili pak zimskih priprema ne znate kako će igrači reagirati. Kako je najavljeno igrat će se dvije utakmice tjedno, to će biti izuzetan napor kako za igrače tako i za stručni stožer. Puno je nepoznanica – rekao je Katalinić.