Ukorijenjeno ponašanje

Istraživanje u SAD ukazalo na rašireno seksualno uznemiravanje igračica od strane trenera

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U objavljenom dokumentu na 172 stranice navedeni su brojni slučajevi neprimjerenog ponašanja te emocionalnog i fizičkog zlostavljanja igračicaLOS ANGELES Istraživačko izvješće koje je naručila uprava Američke ženske nogometne lige (NWSL) otkrilo je rašireno seksualno uznemiravanje igračica od strane njihovih trenera.


U objavljenom dokumentu na 172 stranice navedeni su brojni slučajevi neprimjerenog ponašanja te emocionalnog i fizičkog zlostavljanja igračica.


Ovlaštena neovisna istražna komisija rekla je da su radnje sustavne prirode koja je duboko ukorijenjena u američkom ženskom nogometu, kao iu ligama mladih.
“Zlostavljanje u NWSL-u duboko je ukorijenjeno u američkom ženskom nogometu, normalizirajući verbalno uvredljivo treniranje i brišući granice između trenera i igračica”, stoji između ostalog u izvješću.


“Momčadi, liga i Američki nogometni savez ne samo da nisu uvijek iznova reagirali kada su se suočili s pritužbama igračica i dokazima o zlostavljanju, nego također nisu poduzeli osnovne korake da to spriječe i riješe”, navodi se u izvješću.


Počinitelji često nisu kažnjavani, a nakon zlostavljanja mogli su se nesmetano priključivati ​​novim ekipama, te nitko u nogometnoj upravi, ligi ili savezu nije tražio od trenera da se poprave, dodaje se u izvješću.


Istragu, u kojoj su istražitelji obavili razgovore s više od 200 nogometašica, uključujući mnoge reprezentativke SAD-a, naručila je uprava Američke ženske nogometne lige nakon prošlogodišnje lavine optužbi od strane igračica.