Osječka amnezija

Istraumatizirani Kulešević je dobio zadovoljštinu, a Osječani pokazali simptome bolesti ukorijenjene na Poljudu

Portal Novi list

Igrači Rijeke istekom osječkog dvoboja/Foto PIXSELL

Igrači Rijeke istekom osječkog dvoboja/Foto PIXSELL

Osijek je zasluženo pobijedio Rijeku i tu priča prestaje. Sve ostalo je ipak bilo prenaglašeno i pretjerano, neukusno i primitivno, baš onako - seljački



RIJEKA Riječani su u Osijeku dočekani povicima “cigani, cigani…”, na napadača Čolaka se išlo bez imalo razuma s isukanim “kramponima” – mesarski – a na kraju se veliki i važan trijumf nad Rijekom dočekao kao velika sadisfakcija, “osveta za epsku krađu” na Rujevici u polufinalu Kupa. Da ne bi bilo zabune: Osijek je zasluženo pobijedio Rijeku i tu priča prestaje. Sve ostalo je ipak bilo prenaglašeno i pretjerano, neukusno i primitivno, baš onako – seljački. Da se pritom ne uvrijede slavonski seljaci koji vrijedno rade. Jasno je da treba opravdati velika ulaganja i navijačima zamazati oči, ali ružno je to činiti preko tuđih leđa, u ovom slučaju riječkih. Tim više što su Osječani zadnji koji bi trebali upirati prstom u HNS, suce i suparnike. Spašavalo ih se godinama koordiniranim akcijama u trokutu Maksimir – HNS – Rujevica. Pokušali su to prikazati kao da daruju igrače drugima, “otima se sirotinji”, no prava je istina da su ih sami nudili da im ne bi pobjegli praktički besplatno i od tog novca, pa i Volpijevog i Mamićevog, preživljavali. Nije sramota, vremena su bila teška, ali ne treba ih zaboraviti.


Nogometaši Rijeke su nebrojeno puta (i to osjetno jači nego danas) iz Gradskog vrata dolazili bijesni na očigledne sudačke pogreške koji su ih stajali bod(ova), ali nikada se zbog toga nisu iskaljivali na igračima Osijeka. Pa čak ni navijači Rijeke nisu osjećali neku osobitu potrebu da iz sebe izvuku one najgore emocije prema Osječanima. Pa ni onda kada je njih 26 tisuća plakalo zbog izgubljene titule za koju su igrači Osijeka, što je također dokazano, primili novac od Croatije, a kasnije zauzvrat dobili i Kup, svoj jedini do sada osvojeni trofej.


Suci su nedvojbeno oštetili Osijek na Rujevici  nedavno u polufinalu Kupa, ali prethodno počinili veliku pogrešku na račun Riječana (isključenje Lončara u 5. minuti) što ipak bitno mijenja pogled na tu utakmicu. Eros Grezda je nedvojbeno potegao šakom Čolaka nakon utakmice na parkingu. To su činjenice. Dokazane i nepobitne. Grezda se pokušao obraniti da je isprovociran nacionalističkih uvredama za što nema apsolutno nikakav dokaz. Nemoguće je da baš nitko od njegovih suigrača to nije čuo i javno potvrdio.




Više od mjesec dana živjeli smo u toj traumi nakon onog poraza na Rujevici i nije uopće bilo lako izbalansirati momčad – kazao je trener Ivica Kulešević


Osječani su svoj svoje nezadovljstvo suđenjem na Rujevici usmjerili prema Riječanima iako nema nikakvih indicija da to ima ikakve veze s društvom s Rujevice. U čemu je onda problem? U osječkoj potrebi da budu veliki, a to se ne postaje preko noći i uz ovakvo ponašanje. Neovisno o mađarskom kapitalu i svemu dobrome što se u nogometnom smislu događa kraj Drave na čiju površinu su isplivali provincijski kompleksi i simptomi bolesti koja se ukorijenila na Poljudu. Glavna karakteristika je kolektivna amnezija!


Oboljeli pamti samo ono što mu odgovara i to onda medijskim spinovima pretače među navijače i igrače, te na taj način uspješno potpiruje mržnju. Iznenadio je u svemu tome trener Ivica Kulešević koji je svojedobno radio na Rujevici i vrlo dobro zna kako stoje stvari u klubu. Tada je kao i brojni drugi Osječani na Rujevici prihvaćen kao domaći dečko… Valjda od tada još u sebi nosi traume o kojima je pričao nakon trijumfa nad Rijekom prošle srijede. Doveden je da jednoga dana naslijedi Matjaža Keka, ali netko na Rujevici je valjda procijenio da nije materijal za velike stvari…


– Više od mjesec dana živjeli smo u toj traumi nakon onog poraza na Rujevici i nije uopće bilo lako izbalansirati momčad između uvjetno rečeno ratničkog pristupa i mirnoće koja je potrebna u takvim derbijima. Rijeka je bolje ušla u utakmicu, imala i svoje šanse, no kada smo se podignuli na višu razinu mislim i da smo do kraja prvog poluvremena, a posebno u drugom bili dominantniji i opasniji, s puno prilika. Samo trebamo ovako nastaviti. Ovo je bio derbi na europskoj razini – poručio je Kulešević.


Uz ovakve nogometne manire daleko je još Osijek od Europe. Bez obzira na to što je pobjedom nad Rijekom gotovo osigurao plasman u pretkola Europske lige i ostao u igri za kvalifikacije za Ligu prvaka.