Pobijedilo iskustvo

Istra već u prvoj utakmici pokazala da želi sačuvati prvoligaški status, Orijentovi izgledi za prolaz ravni čudu

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Dojam je da su "crveni" odigrali u skladu sa svojim mogućnostima u situaciji kada su gotovo pet mjeseci bez natjecateljske utakmice, a Puljani su previše iskusni da ne bi kaznili loše izdanje zadnje linije Orijenta



RIJEKA Nogometaši Orijenta poraženi su od Istre (0:3) u prvoj utakmici kvalifikacija za plasman u HT Prvu ligu u utakmici poslije koje se njihovi izgledi za preokret ravan čudu u uzvratu u srijedu na stadionu Aldo Drosina ostali u domeni teorije.


Ne zato što je Orijent odigrao loše, baš naprotiv, dojam je da su “crveni” odigrali u skladu sa svojim mogućnostima u situaciji kada su gotovo pet mjeseci bez natjecateljske utakmice, nego zato što je momčad Istre previše iskusna da ne bi kaznila loše izdanje zadnje linije Orijenta.


ORIJENT 1919 – ISTRA 1961 0:3

Stadion Kantrida. Bez gledatelja. Sudac: Fran Jović (Zagreb). Strijelci: 0:1 Gržan (8′-11m) 0:2 Gržan (64′) 0:3 Maganjić (90+4′).




ORIJENT 1919: Berković 7, Ivančević 5, Smolčić 5, Mulac 5 (73′ Maloku) -, Tadejević 5,5, Fatić 5,5, Liber 6(88′ Šantek) -, Mohorovičić 6, Monjac 6 (68′ Črnko) 6, Iličić 6(73′ Gerc) -, Maružin 6.


ISTRA 1961: Čondrić 6,5, Grujević 6,5, Tomašević 6, Paez 6, Gonzalez 6,5, Galilea 6 (55′ Bosančić) 6, Močinić 6 (46′ Lončar) 7, Blagojević 7, Gržan 7,5 (90′ Sane) -, Guzina 6 (75′ Maganjić) 6,5, Ivančić 5,5.

Foto galerija: Kvalifikacije za Prvu HNL: Orijent 1919 - Istra 1961 Foto: Damir Škomrlj


Ispod razine


A Orijent je defenzivno odigrao ispod razine koja je potrebna da do srijede nastavi sanjati prvoligaške snove. Jednostavno, “crveni” su u zadnjoj liniji napravili previše pogrešaka da ne bi teško stradali i da nije bilo sjajnog Carla Berkovića pobjeda Istre bila bi izražena s još ponekim pogotkom razlike.


Fausto Budicin nije mogao za sudar s Istrom izvesti najjači sastav, ozljede Travaglije i Vidasa primorale su ga na rezervna rješenja pa je tako mjesto na desnom boku dobio Ivančević, a na lijevom kapetan Tadejević. Tko zna što bi bilo da je strateg “crvenih” imao iskusnije opcije, primjerice da je Tadejević imao ulogu središnjeg braniča koju je najčešće držao ove sezone…


Ovako je Istra praktički od prve minute i jednog bijega Gržana, kojem je stopostotnu priliku obranio Berković, pokazala da je na Kantridu došla s namjerom da već u prvoj utakmici sačuva prvoligaški status, a obrana domaćina puno nesigurnosti u kontroliranju događaja pred Berkovićem.


Jednostavno, razlika u ritmu i intenzitetu duela ove dvije momčadi bila je prevelika da bi Orijent zadržao realne izglede za mjesto u hrvatskoj nogometnoj eliti. Nešto je sigurno do činjenice da je Orijent još od ožujka bez natjecateljskog nogometa, trener Fausto Budicin upozoravao je da pripremne utakmice ne pružaju ni približan podražaj onim natjecateljskim što je prvih 20 minuta protiv Istre savršeno ilustriralo.


Glupost Ivančevića


U 6. minuti jedan oštar ubačaj iz slobodnog udarca Mulac je zamalo skrenuo u vlastitu mrežu, a minutu kasnije Smolčić je na ulasku u kazneni prostor naivno nasjeo na lažnjak Guzine i skrivio klasični jedanaesterac kojeg je Gržan sigurno pretvorio u vodeći pogodak – 0:1.


Orijent je pokušao reagirati, pokušavali su s distance Iličić (11′) i Monjac (15′, 20′), činilo se da su uspostavili ravnotežu, a onda je u 22. minuti prvorazrednu glupost napravio Ivančević, duboko u polovici Istre s visoko podignutom nogom startao na Gonzaleza i Joviću nije preostalo drugo nego pokazati izravni crveni karton.


Budicin je presložio obranu, Fatića povukao na stopera, Smolčića gurnuo na desni bok i nakon što je Istra zapucala još jedan zicer u 29. minuti kada je Berković još jednom izašao kao pobjednik oči u oči s Guzinom, pronašao ravnotežu, ali nije pronašao način za ugroziti Čondrića. Imala je Istra do poluvremena još dvije prilike preko Paeza (34′) i Ivančića (35′) no Orijent je izdržao.


I u nastavak je Budicinova momčad istrčala odlučno da pokuša vratiti neizvjesnost utakmici. Uspjeli su to “crveni” u velikoj mjeri, ali s igračem manje bilo je samo pitanje trenutka kada će gosti iz Pule iskoristiti obilje prostora koji se otvarao pred Berkovićem. Već u 48. minuti vratar Orijenta skinuo je zicer Grujeviću, u 59. sjajno je intervenirao na pokušaje Lončara i Gonzaleza, pa kapitulirao u 64. nakon jedne brze tranzicije. Liber je krivo dodao loptu, Lončar izbacio Gržana, a ovaj pretrčao istrčalog Berkovića i u praznu mrežu pogodio za 0:2.


Mogao je Orijent prije toga napraviti probleme gostima, u 50. minuti Čondrić je odlično intervenirao na udarac Maružina s 20-ak metara, u 53. minuti Grujević je blokirao udarac Iličića nakon dobrog prodora “devetke” Orijenta, dok je u 58. prizemni udarac Iličića lako pokupio dobro postavljeni vratar Istre, ali nisu se “crveni” uspjeli vratiti u igru poslije čega je bilo samo pitanje s koliko će razlike završiti utakmica.


Jer Orijent više od nekoliko (polu)prilika nije uspio napraviti, a do kraja je još dobro i prošao jer je u 77. minuti Ivančić rukom igrao loptu koju je poslije kornera Blagojevića prema golu poslao Bosančić, a Jović nakon intervencije VAR-a poništio pogodak.


VAR je bio aktivan i u 90. minuti kada je zbog grubog starta isključen i Ivančić (i Gerc zbog prigovora Joviću jer je ofenzivcu Istre najprije pokazao žuti karton), ali u 93. minuti ni video-tehnologija nije mogla spasiti Orijent. Maloku je najprije sjajno ispratio Sanea i odnio mu loptu u čistoj situaciji pa bio neoprezan i omogućio Maganjiću da s 15-ak metara zaključi priču na Kantridi i raspline prvoligaške snove Orijenta – 0:3.