Bolni odlasci

Istoga dana preminuli jedan od najdugovječnijih hrvatskih nogometnih djelatnika i istaknuti sudački djelatnik

Hina

Vlatko Marković i Ante Pavlović/Foto PIXSELL

Vlatko Marković i Ante Pavlović/Foto PIXSELL

Ante Pavlović je dao značajan obol odigravanju povijesne utakmice hrvatske reprezentacije, protiv SAD-a, 17. listopada 1990.



ZAGREB U Zagrebu je u 89. godini preminuo Ante Pavlović, jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih hrvatskih nogometnih djelatnika. Pavlović je dao značajan obol odigravanju povijesne utakmice hrvatske reprezentacije, protiv SAD-a, 17. listopada 1990.


Ante Pavlović rođen je u Metkoviću 5. srpnja 1933. godine, a njegova natjecateljska nogometna karijera prekinuta je 1953. zbog ozljede. Bio je to njegov početak uspona kao nogometnog djelatnika koji je ostavio dubok trag na hrvatskom nogometu.


Preminuo i Dragutin Karlo Poljak

U Zagrebu je, u 70. godini, nakon duge i teške bolesti preminuo Dragutin Karlo Poljak, dugogodišnji nogometni sudac i čovjek na istaknutim funkcijama u sudačkim organizacijama.




Poljak je početkom devedesetih godina bio sudac u Prvoj HNL, a poslije i dugogodišnji član Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednik Stručne komisije.


Bio je UEFA-in kontrolor suđenja, kontrolor sudaca Prve HNL i predsjednik sudaca Zagrebačkog nogometnog saveza.

Od 1962. obnašao je dužnost tajnika Saveza. Dao je veliki doprinos izgradnji sportske infrastrukture u Zagrebu, kao i razvoju malog i ženskog nogometa u Hrvatskoj. Utemeljio je brojna natjecanja, turnire i nagrade te razvijao odnose s Hrvatima u dijaspori. Nakon dvadeset godina na mjestu tajnika Saveza, 1982. godine prešao je na poziciju upravnog direktora Dinama, s kojim je osvojio prvenstvo Jugoslavije.


Krajem osamdesetih obnašao je dužnost glavnog tajnika Nogometnog saveza Jugoslavije, gdje je ostao do 1991. godine. U to vrijeme dao je i značajan doprinos osamostaljenju Hrvatskog nogometnog saveza.


U HNS se vratio 1992. godine na funkciju savjetnika. Kasnije je bio vršitelj dužnosti glavnog tajnika Saveza, te član Izvršnog odbora 1995. i 1996. godine.


Između ostalih nagrada dobitnik je HNS-ovog Trofeja podmlatka, nacionalnog odlikovanja Red Danice Hrvatske, državne nagrade za sport Franjo Bučar i prestižnog Uefinog odlikovanja Smaragdni red časti, a 2018. godine proglašen je prvim počasnim glavnim tajnikom HNS-a.