Vedran Jugović

Iskusni osječki veznjak jasno poručuje: “Na Rujevicu se dolazimo sportski potući, naša želja je osvojiti Kup”

Davor Petrović

Prince Ampem i Vedran Jugović/Foto PIXSELL

Prince Ampem i Vedran Jugović/Foto PIXSELL

Velika je stvar što smo ih zaustavili u te tri prvenstvene utakmice, ali jasno nam je da sada moramo biti na još višoj razini - kaže Vedran Jugović



ZAGREB  Ždrijeb završnice SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa je u sezonama 2019./20. i 2020./21. spajao Rijeku i Osijek, što će reći da sutrašnje predvečerje na Rujevici donosi treći uzastopni dvoboj istih suparnika u tom natjecanju. U prva dva navrata Rijeka je uknjižila pobjede u polufinalu, odnosno četvrtfinalu, ali Osječani novo sučeljavanje ne doživljavaju kao nekakvu priliku za vraćanje starih dugova.
– Nema smisla opterećivati se takvim stvarima i živjeti u prošlosti. Kada bismo to radili, onda bismo sami sebi konstantno nametali nepotreban pritisak. Jednostavno, tako se poklopilo. U zadnje dvije godine smo zapeli na Rijeci, koja je pokazala da se odlično snalazi u natjecanju koje se igra na ispadanje. Ovo je jedna sasvim nova priča, a mi na Rujevicu stižemo s velikim samopouzdanjem – objašnjava Vedran Jugović.


Nema popravka


Prema njegovim riječima, Osijek sada želi ostvariti plasman u svoj treći finale Kupa u klupskoj povijesti.


– Na Rujevicu se dolazimo, kako bi se reklo u nogometnom žargonu, potući s Rijekom za prolaz. Kada sve bude gotovo, vidjet ćemo tko je bio uspješniji. Nisam sklon prebacivanju loptice na nečiju stranu, pogotovo kada su u pitanju utakmice velike četvorke hrvatskog nogometa. Osim toga, svi znamo da je Kup specifično natjecanje u kojem odlučuje jedna utakmica. Mi ćemo sve napraviti da ovoga puta preskočimo Rijeku – dodaje Jugović, koji je u dresu Rijeke igrao tri godine.




Osječanima dodatni razlog za samopouzdanje daju i tri dosadašnje međusobne utakmice pod okriljem HT Prve lige u ovoj sezoni, iako im je jasno da to ne treba previše značiti u Kupu.


– Jedini smo klub kojem Rijeka nije zabila gol, a riječ je o najefikasnijoj momčadi prvenstva. Smatram da je velika stvar kada se na taj način uspije limitirati tako moćan napad. Tvrdo smo igrali i nismo im puno dopustili, a Rijeka je lepršava momčad koja traži igru. Velika je stvar što smo ih zaustavili u te tri prvenstvene utakmice, ali jasno nam je da sada moramo biti na još višoj razini. Ovo je Kup, tu nema popravka – rezonira Jugović.


Visoke ambicije


Takvi uspješni nizovi u ogledima s istim suparnikom ponekad znaju dovesti do stanja koje se može obilježiti kao pretjerano veliko samopouzdanje.


– Uvjeren sam da se to nama ne može dogoditi jer mi nikada podcjenjivački ne ulazimo u utakmice. Nismo samodopadni i znamo da možemo ostvariti željeni rezultat samo ako svaki od nas pruži svoj maksimum. Zapravo, to je jedan od najvažnijih zahtjeva našeg stručnog stožera, koji nam stalno ponavlja da uvijek moramo davati sve od sebe. Koliko energije i želje uneseš u utakmicu, toliko ti se i vrati – tumači 32-godišnji veznjak.


Osijek poslije deset godina ima priliku izboriti finale SuperSport Hrvatskog kupa, koji su osvojili jedino 1999. godine.


– Do kraja sezone je ostalo puno važnih utakmica, a ova trenutno ima najveću težinu. Plasman u finale Kupa može nas odvesti na korak do trofeja koji želimo osvojiti. U klubu poput našeg pritisak je dio svakodnevice jer i mi imamo visoke ambicije. To je sastavni dio nogometa. Ako želimo postizati velike rezultate i osvajati trofeje, moramo se znati nositi s pritiskom koji nose utakmice poput ove s Rijekom – zaključuje Jugović.