Vedran Gerc

Iskusni napadač Orijenta 1919: “Grad Rijeka zaslužuje dva prvoligaška kluba”

Ivan Volarić

u kratkim crtama

  • Gerc je u dresu Rijeke, Zadra i Karlovca sakupio 40 nastupa pod okriljem Prve HNL i pritom postigao sedam pogodaka

Vedran Gerc/Foto Arhiva NL

Vedran Gerc/Foto Arhiva NL

Krenuli smo u Drugu HNL sa željom da ostanemo u ligi, a sada smo na pragu Prve HNL. Priča se zakotrljala i mi ćemo sve napraviti da ostvarimo ono što bi svi voljeli. Vjerujem ne samo navijači Orijenta, već i ljubitelji nogometa u gradu i županiji - kaže Gerc



RIJEKA Vedran Gerc, iskusni napadač Orijenta 1919, jedan je od četvorice igrača u kadru trenera Fausta Budicina koji ima određeno prvoligaško iskustvo. Preciznije, Gerc je u dresu Rijeke, Zadra i Karlovca sakupio 40 nastupa pod okriljem Prve HNL i pritom postigao sedam pogodaka. Branič Mario Tadejević ima tri nastupa manje (uz dva gola za Rijeku), dok su Loren Maružin (Lokomotiva) i Kristian Fućak (Varaždin) zajedno sakupili tek devet prvoligaških utakmica.


Nekadašnji golgeterski talent riječkoga prvoligaša, u vremenima dok mu je dom bio na Kantridi, mogao bi se u 34. godini vratiti na prvoligaške travnjake. Naravno, pod uvjetom da Krimejčani prvo dobiju odgovarajuću licencu, a onda u kvalifikacijama početkom kolovoza budu uspješniji od pretposljednje momčadi Prve HNL. Prošloga ponedjeljka Gerc i suigrači su krenuli s pripremama za kolovoške kvalifikacije, simbolično baš na travnjaku na kojem bi Orijent 1919 mogao izboriti povratak u elitno društvo hrvatskog nogometa. Iza »crvenih« je čak 60 dana stanke što je strahovito duga pauza za svakoga sportaša. Gerc toliko nije pauzirao ni kada ga je svojedobno težak lom noge odvojio od travnjaka nakon što je zaigrao za slovenskog prvoligaša Ljubljanu kao posuđeni igrač Rijeke.


Željni rada


– Stanka je bila stvarno duga, ali na to nismo mogli utjecati. Osim toga, i veći klubovi i veći igrači od nas su bili prisiljeni na stanku pa se oko toga nemamo što žaliti. Iako nismo imali zajedničke treninge, ipak smo nešto improvizirali i trenirali. Naš kondicijski trener Armando Pejnović nam je slao treninge koje smo svakodnevno odrađivali. Fit jesmo, e sad naravno da moramo proći prave pripreme i rad s loptom. To je krucijalno za nas nogometaše, ali bazu imamo – govori Gerc i priznaje da su se svi odreda u Orijentovoj svlačionici zaželili rada s loptom i travnjaka.




– Naravno da jesmo! – nastavlja Gerc. – Ono što smo radili u prošla dva mjeseca je ipak bila teška improvizacija. Trčali smo po dječjim igralištima i parkovima i naravno da smo se zaželili rada s loptom na pravom travnjaku. Mogu reći da sam se na prvom treningu osjećao fenomenalno. Kao kada sam imao 20 godina pa došao na pripreme s prvom ekipom prvi put nakon ljetne stanke.


Pred vama je više od dva mjeseca za pripreme za dvije kvalifikacijske utakmice?


– Malo je situacija nezahvalna jer nećemo imati službenih utakmica. Međutim, imamo dovoljno vremena da se pripremimo za te dvije utakmice i da ih odradimo najbolje što možemo.


Činjenica je da smo autsajderi. Prvo zbog toga jer smo ipak drugoligaši, a drugo zbog toga jer smo u deficitu natjecateljskih utakmica i jasno je da početkom kolovoza nećemo biti u formi u kojoj će biti naš suparnik – kaže Gerc


U kvalifikacije ulazite kao autsajderi kao što ste ušli i u drugoligaško društvo, ispada da takva uloga ovoj momčadi itekako odgovara?


– Činjenica je da smo autsajderi. Prvo zbog toga jer smo ipak drugoligaši, a drugo zbog toga jer smo u deficitu natjecateljskih utakmica i jasno je da početkom kolovoza nećemo biti u formi u kojoj će biti naš suparnik. Pripremit ćemo se na najbolji mogući način, borit ćemo se koliko možemo pa ćemo sve ostalo vidjeti.


Inter, Istra 1961 i Varaždin su mogući suparnici?


– Sve su to dobre momčadi. Analizirat ćemo ih kada dođe vrijeme za to. Sigurno da su te momčadi na pozicijama koje zaslužuju, imaju naš puni respekt. Međutim, i mi smo na poziciji na kojoj zaslužujemo biti. Bit će to sigurno dvije zanimljive utakmice.


Uloga autsajdera


Možete se hrabriti činjenicom da ste jedini u dvije utakmice dobili Šibenika koji je novi prvoligaš?


– Istina! Treba reći da su nam to bile ponajbolje utakmice. Oni su dobra momčad koja je zasluženo osvojila prvo mjesto i tu nema dvojbi. Protiv njim smo također bili autsajderi, na taj način smo se i postavili na terenu. Očito je da nam je i u tim utakmicama odgovarala takva uloga.


Imali u vama osobno ima još prvoligaških motiva?


– Prva liga je svakom nogometašu interesantna i motivirajuća. Meni pogotovo jer do toga mogu doći s Orijentom. Sama ta činjenica da smo u tu priču krenuli otkuda smo krenuli i da možemo u tako kratko vrijeme doći do Prve HNL je za mene posebno motivirajuća. Međutim, ako se i ne dogodi ove sezone promocija u Prvu HNL, neće se ništa dogoditi. Mi smo plasmanom u kvalifikacije napravili veliku stvar. Krenuli smo u Drugu HNL sa željom da ostanemo u ligi, a sada smo na pragu Prve HNL. Priča se zakotrljala i mi ćemo sve napraviti da ostvarimo ono što bi svi voljeli. Ne samo navijači Orijenta, već i ljubitelji nogometa u gradu i županiji. Međutim, ako se to ne ostvari nećemo biti razočarani. Uprava je napravila ono što je sportski, zatražili su licencu za Prvu HNL jer smo na terenu izborili poziciju da se za to borimo.


Bilo bi lijepo da se svakoga vikenda u gradu može pogledati prvoligaška utakmica?


– Rijeka kao grad to zaslužuje. Po meni Rijeka može podnijeti dva prvoligaša. Dapače, zaslužuje da se kao nekada opet igra gradski prvoligaški derbi – rekao je Gerc.