Finale u Njemačkoj

Inter danas u finalu Europske lige lovi uspjeh nad trofejnom Sevillom, Andalužani su čak pet puta osvajali ovo natjecanje

Igor Duvnjak

Antonio Conte s igračima Intera/Foto REUTERS

Antonio Conte s igračima Intera/Foto REUTERS

Inter se pak načekao europskog finala, prošlo je deset godina kada je osvojio Ligu prvaka pod vodsvom Josea Mourinha



RIJEKA Sevilla i Inter moraju do Kölna kako bi odigrali svoj prvi europski natjecateljski susret, večerašnji finalisti Europske lige do sada se, naime, nisu susreli u europskim klupskim natjecanjima. To je već šesti put u proteklih 11 sezona da finalisti u završnoj utakmici turnira imaju svoju prvu međusobnu utakmicu…


Sevilla je drugo ime za Europsku ligu, trofejni španjolski klub čeka sada već šesti finale ovog natjecanja, pobijedili su u svih svojih pet prethodnih finala. Sve se to odvijalo u raznim razdobljima, recimo između 2010. i 2016. te ranije još, 2007. godine. Inter se pak načekao europskog finala, prošlo je deset godina kada je osvojio Ligu prvaka pod vodsvom Josea Mourinha.


Interistima je ovo 10. europski finale, po tome su deveti u Europi, u Italiji su uspješniji samo Milan i Juventus s 14 kontinentalnih finala. Inter je inače ovo natjecanje osvajao kada je ono nosilo naziv Kup UEFA, bilo je to tri puta, trijumfirao je 1991. u finalu s Romom, 1994. sa Salzburgom i 1998. godine s Lazijom, dok je 1997. godine finale izgubljen na penale sa Schalkeom 04.




Sevilla je imala dug put do finala, dominirala je u grupi A s APOEL Nicosijom, Qarabagom i Dudelangeom te prvim mjestom u skupini sa 15 bodova. U šesnaestini finala je nadmašen rumunjski Cluj, pala je potom i Roma. Na Final Eightu Sevila je svladala Wolverhampton, a potom u polufinalu Manchester Uniteda 2:1. Uglavnom, zvučna je činjenica da je momčad trenera Lopeteguija neporažena u svim natjecanjima već 20 utakmica (11 pobjeda, 9 remija), što je klupski rekord.


Inter s hrvatskim asom Marcelom Brozovićem je u ovo natjecanuje sišao iz Lige prvaka, zvučno je odjeknuo njegov polufinalni trijumf nad Šahtarom od čak 5:0.


– Bit će to teška utakmica jer ćemo se susresti s momčadi koja ima mnogo iskustva i koja je proteklog desetljeća osvojila najveći broj trofeja u ovom natjecanju – rekao je trener Intera Antonio Conte. – Morat ćemo stalno biti na oprezu, ali i igrati našu utakmicu s velikim entuzijazmom i hrabrošću, kao što smo to uostalom, radili i do sada.


To je finale i tu ulaze samo najbolje momčadi, znači da na tarenu moramo pokazati da smo bolji kako bismo podigli pobjednički pehar. Želimo taj Kup donijeti u Italiju, a pogotovo je izražena želja da vratimo trofej u Interovu riznicu. Sevilla će, međutim, imati iste želje, znači da ćemo mi morati biti ti koji će dokazati da su bolji. Moramo još podvući crtu pod sezonu, to zato što je pred nama posljednja utakmica i to ona najvažnija, ali mislim da nam je, ukupno gledajući, sezona pozitivna.


Učinili smo važne stvari i korake naprijed. Uspjeli smo ući u finale Europske lige unatoč jednom malom razočaranju što nismo prošli fazu u skupinama Lige prvaka.