KVALIFIKACIJE ZA SP 2022.

Imperativ pobjede: hrvatska nogometna reprezentacija večeras gostuje na Cipru, ključno će biti strpljenje

Davor Petrović

Duje Ćaleta Car/Foto: PIXSELL

Duje Ćaleta Car/Foto: PIXSELL

Sada nas čeka devedeset minuta u kojima ćemo imati veći posjed lopte. Naše strpljenje bit će važno, ali ne smijemo podcijeniti suparnika - tvrdi hrvatski izbornik Zlatko Dalić



ZAGREB Raspored skupine H jasno pokazuje da hrvatsku reprezentaciju večeras u Larnaki očekuje predzadnje gostovanje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a pri tome svojevrsno upozorenje predstavlja podatak da je Cipar na svom terenu pobijedio Sloveniju (1:0) i uknjižio neriješeni rezultat sa Slovačkom (0:0).


– Znamo kakav je naš zadatak i očekujemo tešku utakmicu. Ne smijemo se opustiti jer svi pamtimo da nam je na Rujevici bilo teško s Cipranima. Tamo smo ih pobijedili minimalnim rezultatom. Cipar je u ovim kvalifikacijama pokazao da posjeduje određenu kvalitetu, a mi vrlo dobro znamo što nas ovdje očekuje – poručuje Zlatko Dalić iz Larnake.


Ova utakmica također je važna i kao uvertira za ponedjeljak i sučeljavanje sa Slovačkom u Osijeku. Kao što je poznato, šest bodova bi zadržalo Hrvatsku na vrhu Skupine H, s time da bi, uz takav rasplet, Rusija ostala jedini konkurent za prvo mjesto, koje donosi direktan plasman na Svjetsko prvenstvo.




– Nama sada traje borba za odlazak u Katar, a tu je svaka utakmica važna. Sada nas čeka devedeset minuta u kojima ćemo imati veći posjed lopte. Igrat ćemo bez pritiska na naš gol i želimo kroz mirnoću doći do rezultata koji priželjkujemo. Naše strpljenje bit će važno, ali ne smijemo podcijeniti suparnika. Ovo je bitna utakmica, iz koje očekujemo tri boda, a takve nisu lake za igranje – dodaje Dalić.


Prazan prostor


Kada je u pitanju igrački kadar, Hrvatska opet ima problema s ozljedama. Srećom po Dalića, iz tog su razloga za ovu akciju otpali samo Mislav Oršić, Ivica Ivušić i Josip Juranović, dok je Dejan Lovren još uvijek u kombinaciji za sraz sa Slovačkom. Osim toga, manjih problema imaju Joško Gvardiol i Filip Uremović, a Domagoj Vida još hvata zalet jer se tek nedavno vratio na teren, nakon ozljede pete.


To, pak, znači da će u Larnaki zaigrati vrlo mlada obrambena četvorka. Dalić je početkom ovog tjedna najavio da će na desnom beku debitirati Josip Stanišić te da u Gvardioli vidi idealno rješenje za lijevog stopera. U srcu zadnje linije trebao bi se naći i Duje Ćaleta-Car, dok za poziciju lijevog beka konkuriraju dva Borne, Sosa i Barišić.


– Bit će nam problem što nam obrana nije standardna, i zato moramo biti pažljivi i oprezni. Međutim, ja vjerujem u naše mlade igrače. Budemo li statični, a protok lopte bude spor, imat ćemo problema. Zbog toga ćemo tražiti ulaske u prazan prostor. Imamo tri igrača koji nam mogu donijeti taj ključni pas, a to su Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović – objašnjava Dalić, uz tvrdnju da su svi hrvatski reprezentativci u dobroj formi.


Konačni cilj


Izbornikov optimizam dijele i reprezentativci, svjesni činjenice da tri boda iz Larnake sa sobom nose velik korak prema Svjetskom prvenstvu.


– Sigurno je da očekujemo tešku utakmicu. Svi znamo kako nam je bilo u Rijeci i koliko smo se tamo mučili s Cipranima. Međutim, ovdje smo došli po nova tri boda. Svaka pobjeda nas vodi korak bliže našem konačnom cilju, a to je Katar. Tako ćemo se i postaviti i, nadam se, doći do pobjede i nova tri boda – kaže Duje Ćaleta-Car, koji ove sezone ima nešto manju minutažu u klubu.


Nije na odmet podsjetiti da je zbog toga prije mjesec dana osjetio grčeve u završnici gostovanja kod Rusije. Unatoč svemu, stasiti stoper Olympique iz Marseillea tvrdi da je dovoljno spreman za sve izazove.


– Radim na sebi i ne bi trebalo biti problema, što se tiče moje fizičke spreme. Možda ću sada biti prvi puta najstariji u obrani. Možda će oni morati mene slušati, a ne ja druge, kao na prošlim utakmicama – dodaje 25-godišnji branič.


Prema njegovim riječima, hrvatski navijači mogu očekivati kvalitetnu igru reprezentacije u Larnaki.


– To smo pokazali u rujnu, kada smo odigrali tri utakmice u sedam dana. Sada imamo dvije i više vremena za uvježbavanje i uigravanje. Naš stožer je dobro analizirao Cipar i sve nam je objasnio na sastancima. Radi se o kompaktnoj momčadi, koja nije za baciti, a sigurno je da će na svom terenu dati sve od sebe – zaključuje Ćaleta-Car.