Bajkovita priča

Tudor i Jurić više nisu sami, jedan hrvatski stručnjak odbio je Josea Mourinha da bi zasjeo na prvo mjesto Serie C

P. N.

Ivan Javorčić

Ivan Javorčić

Ivan Javorčić na klupi Sud Tirola ambiciozno juriša na Serie B



SPLIT Mladi hrvatski trener Ivan Javorčić (42) odlično gura u talijanskoj Serie C skupini A, njegov klub Sud Tirol izbio je na prvo mjesto na tablici poslije odigranih deset utakmica i kada bi to tako ostalo, a prvenstvo je još dugo, značilo bi direktnu promociju u viši rang, odnosno Serie B.


Nekadašnji Splitovac preuzeo je klub ovoga ljeta nakon gotovo pet godina u Pro Patriji s kojom je bio amaterski prvak Italije te tri puta igrao doigravanje za Serie B. Njegov rad je prepoznat, ljetos ga je tražila i Roma, trebao je preuzeti njihovu mladu momčad te biti u klubu zajedno sa Joseom Mourinhom s kojim bi blisko surađivao, no Javorčić, koji je više od 20 godina u Italiji, odlučio se za ambiciozni projekt kluba njemačke manjine. Fascinantno zvuči podatak da u deset kola ima gol-razliku 12:1 te je njegova obrana trenutno najbolja u Europi, što je veliko priznanje. Treba ga nastaviti pratiti, jer je očito da se radi o kapacitetu za veće domete, a u slučaju da uđe u Serie B, ušao bi među dvadesetak trenerskih imena u jednoj od najjačih nogometnih nacija u Europi, u čijoj Serie A odlično brode još dva splitska stručnjaka, Ivan Jurić s Torinom te Igor Tudor s Veronom.


– Istina, igramo odlično, prezadovoljan sam kako nam ide, ugodno se osjećam ovdje s obitelji u planinskom kraju. Klub je odlično posložen, imamo izvanserijske uvjete, kamp s osam terena na predivnoj lokaciji i stadion koji zasad prima sedam tisuća ljudi, no u slučaju da izborimo Serie B, išlo bi se na građenje još jedne tribine i onda bi kapacitet bio 12 tisuća sjedećih mjesta. Eto, koliko je ovdje fantastično, potvrđuju i naznake iz saveza da bi uskoro kod nas mogla doći talijanska nogometna reprezentacija.




Iako je imao ponuda i iz Serie B, odlučio se za Sud Tirol…


– Točno je da su me zvali iz nekoliko klubova, neko vrijeme bila je živa i ta priča s Romom, no odlučio sam se za ambiciozan projekt, jer ovdje se jako puno ulaže u momčad i klub koji ima podršku regije, ali iza sebe dva jaka sponzora, talijansko-njemačkih firmi koji stoje iza nas. Što se nogometa tiče, više ne igram 3-5-2, nego prakticiram sustav s četvoricom otraga, igramo 4-3-3 ili 4-3-1-2, prilagodio sam sistem profilu igrača na koje sam naišao. Sad nas čeka dvoboj s Juventusom U-23 s kojima nakon toga igramo i u Kupu, a imamo zaostalo poluvrijeme kod Legnana, utakmicu koja je prekinuta zbog nevremena, a na poluvremenu vodimo 1:0, tako da bismo s tom pobjedom bili još čvršće na vrhu. Međutim, ima još puno kola do kraja, a što se tiče kadra i budžeta, najmanje dvije-tri momčadi su ispred nas, ali borit ćemo se do kraja – kaže Javorčić.


Nedavno je doživio još jedno priznanje kada su igrali kod bivšega mu kluba Pro Patrije…


– Nevjerojatno je kako su me primili, neposredno prije utakmice sam doživio standing ovation, svi su ustali i zapljeskali, a to te ispuni lijepim osjećajem i spoznajom da si iza sebe u gotovo pet godina ostavio neki trag. Osim toga Pro Patria je u svojim prostorijama na stadionu otvorila moj kutak, posebnu vitrinu, budući da sam dio povijesti kluba s preko 150 utakmica i titulom prvaka Serie D – kaže Javorčić koji je tada izabran za najboljeg amaterskog trenera u Italiji.