SP u Kataru

Iberijske nogometne velesile love posljednje dvije vize za četvrtfinale, Švicarci se hrabre tradicijom

Igor Duvnjak

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

Ekipu Luisa Enriquea prognozeri vide bliže četvrtfinalu, Švicarci ulaze u ogled s pozitivnim omjerom nad Portugalcima



 RIJEKA  Večeras se dijele posljednje dvije ulaznice za četvrtfinale, traže ih iberijske nogometne velesile Španjolska i Portugal, uz davne Conquistadorese nasuprot su afrička uzdanica Maroko koja u 16 sati igra s Furihom te razigrana Švicarska koja od 20 sati istrčava pred Portugalce.


Prognozeri španjolsku loptačku »Invincibile Armadu« vide bliže četvrtfinalu nasuprot Maroka koji, vidi slučaja, ima zaostalih računa i sa Španjolskom i s Portugalom. Marokanci, u Kataru pobjednici skupine pred Belgijancima i našim izabranicima, igraju svoju drugu utakmicu u osmini finala SP-a. Prva je bila davne 1986. kada ju je eliminirala tadašnja velesila Zapadna Njemačka. Marokanci još nisu zaboravili Mundijal u Rusiji kada su u grupi po porazu od Irana matirani spornim Ronaldovim golom, da bi ih izbacio izjednačujući španjolski gol za 2:2 u 93. minuti nakon promatranja VAR snimke. Španjolski AS podsjeća da je večeras osam marokanskih igrača iz one ekipe. Ziyech, Hakimi i ostali imaju motiva, ali i kvalitete kojima sanjaju iznenađenje za povijesni uspjeh marokanskog nogometa.


I večernji susret ima svojih čari, činjenica je, recimo, kako je Portugal puno uglednija nogometna zemlja, a s druge strane Švicarska s njima ima pozitivan omjer. Ogledali su se 25 puta, što na prijateljskim, što na natjecateljskim utakmicama, brojke vele da je nasuprot devet portugalskih uspjeha »zemlja skijaša« pobijedila 11 puta, uz to je bilo i pet remija. I do Fernanda Santosa, portugalskog izbornika, došla je vijest o anketi lista A Bola da čak 70 posto njih misli kako Cristiano Ronaldo ne bi trebao biti u sastavu od prve minute. Bilo po onoj »za dobrim se konjem prašina diže« ili ne, ali toliko o kapetanu i strijelcu čak 118 golova i igraču, koji je odigrao tu 194 utakmice, ali i o čovjeku s iznimnim darom da bude antipatičan. I u Kataru je dosljedan, vidljiva je bila protestna poruka izborniku, kada je zamijenjen na prošlom meču. Dok Bruno Fernandes blista, on se traži, sve uoči eliminacija u kojima inače na SP-ima nije dao gola.




CR7 je ipak najavljen u prvoj postavi uz Cancela, Dalota, Carvalha, Nevesa, Fernandesa i društvo, a Leao će opet biti na klupi. Švicarska, iza koje je uspjeh sa Srbijom, snažno obojen političkim sukobima njezina Albanca Xhake sa srpskim suparnicima, ima na raspolaganju sve standardne igrače od Freulera pa nadalje.