Tehničke prepreke

I naš novinar dobio je priliku okušati se u ulozi VAR suca na Rujevici

Marko Cvijanović

Naš novinar Marko Cvijanović i Domagoj Vučkov/M. GRACIN

Naš novinar Marko Cvijanović i Domagoj Vučkov/M. GRACIN

U Rijeci se dogodio problem pokrivenosti dijelova terena kamerama. Nadamo se da ćemo to ispraviti do početka oduće sezone, neka se rješenja već naziru, ali jednako tako iziskuju dodatna financijska sredstva - rekao je Domagoj Vučkov, koji se svesrdno trudio svojim kolegama koji su vodili utakmice »zagorčati život« u dogovoru s trenerima i igračima momčadi koje su se nadmetale na glavnom travnjaku rujevičkoga stadiona.RIJEKA Napadač Rijeke sručio se po lijevoj protivničkog šesnaesterca i, taman kad se spremao na udarac na rubu peterca, u putanju mu je ušao branič Grobničana pa je trenutak kasnije igrač u bijelom dresu zalegao rujevičkim travnjakom… Glavni sudac Ante Čuljak se nije oglasio, a situacija se nije doimala nedvojbenom. Trebalo je u svakom slučaju donijeti odluku u sekundi. Što učiniti? Ma… »Moguća najstroža kazna!«. Brzinski pregled snimke… Nije dovoljno. A ništa… Poziv glavnom sucu na terenu! Dok on korača prema monitoru uz rub granične linije igrališta valjalo je pregledati (ne)spornu situaciju iz još nekoliko kuteva. Prvi put, drugi put, treći put, četvrti put… Usporeno, ubrzano, uvećano. Nije ga nagazio, to je sasvim izvjesno. ‘Ajmo dalje: da li je plavi igrač potkoljenicom udario bijelog po stajnoj nozi. Jest! Nije! Jest! Nije! Hm…


Glavni sudac u međuvremenu pregledava snimku. I ima nekoliko zahtjeva: »Pustite mi snimku još jednom… Usporeno pa u realnoj brzini… Samo malo, zaustavite mi tu, OK, vratite još malo… To je to. Ostajem pri svojoj odluci, ništa od kaznenog udarca!«. Nekoliko trenutaka kasnije novopečeni kolega i VAR instruktor, Bruno Marić, objašnjava svima u VAR sobi i na posebnom uređaju podno monitora stišće sklopku da to sve čuje i glavni sudac na terenu:


– Bijeli igrač je naglasio pad, intenzitet kontakta nije bio dovoljan za najstrožu kaznu. Glavni VAR sudac bio je u zabludi, pogrešno je procijenio da je riječ o jasnoj i očitoj pogrešci i previše puta je usporeno pregledavao snimku. Svaka čast na odluci, Ante! Sve si napravio kako je trebalo.


Eksperimentalna faza
Novinar Novog lista u ulozi glavnog VAR suca očito nije bio dovoljno priseban, iako… Još uvijek u njemu prevladava dojam da je bilo dovoljno elemenata za najstrožu kaznu. Bruno Marić je, međutim, bio neumoljiv.


Tako je to u jutarnjim satima minule subote bilo na Rujevici gdje je jučer završila predzadnja faza VAR edukacije video sudaca koji će od iduće sezone pomagati u donošenju pravičnih odluka svojim kolegama na prvoligaškim travnjacima. Uz nastupe mladih nogometaša Rijeke, Grobničana, Opatije, Pomorca 1921, Orijenta 1919 i riječke Lokomotive, hrvatski suci usvajali su praktično znanje VAR tehnologije, priprema korištenja koje još uvijek prolazi kroz porođajne muke. Pogotovo kad je u pitanju tehnička podrška za koju je zadužen CROATEL. Naime, u jednoj od četiriju utakmica od po dvadeset minuta koje su igrali juniori Rijeke i Grobničana VAR sudac Marin Vidulin nagovijestio je mogućnost kaznenog udarca zbog dvaju povlačenja što su se dogodila u šesnaestercu Rijeke, ali nitko to u VAR sobi rujevičkoga stadiona nije mogao potvrditi. Razlog? Nijedna kamera nije »ulovila« sporni trenutak!? Sasvim dovoljno razloga da voditelj VAR edukacije Domagoj Vučkov i već spomenuti VAR instruktor Bruno Marić upute nekoliko opravdanih kritika Ediju Kristiću, odgovornoj osobi iz CROATEL-a. Dobro je dok je sve još uvijek u eksperimentalnoj fazi…


– Imali smo problema i u Zagrebu. Pregrijavali su se kabeli i nestajalo nam je slike na OFR-u, dakle na monitoru na terenu na kojem glavni sudac pregledava snimke, a tehnika je shvatila da ima i problema kod povlačenja linija na ekranu. Naime, imamo dvije mogućnosti kod procjene zaleđa, s povlačenjem i bez povlačenja linija. Povlačenje linija je egzaktno i nedvojbeno je bolje, ali ima stadiona na kojima u određeno vrijeme dana sustav ne može povlačiti linije, jer sunce pada pod određenim kutom, a kamere stoje dosta nisko pa se događa odsjaj i sustav ne prepoznaje linije. Evo, u Rijeci se dogodio problem pokrivenosti dijelova terena kamerama. Nadamo se da ćemo to ispraviti do početka oduće sezone, neka se rješenja već naziru, ali jednako tako iziskuju dodatna financijska sredstva – rekao je Domagoj Vučkov, koji se svesrdno trudio svojim kolegama koji su vodili utakmice »zagorčati život« u dogovoru s trenerima i igračima momčadi koje su se nadmetale na glavnom travnjaku rujevičkoga stadiona.


Budne oči


Glavni suci Mario Zebec, Marko Matoc, Damir Batinić, Ante Čuljak, Marin Vidulin, Ivan Vučković i Zdenko Lovrić suočavali su se s raznoraznim situacijama koje su im se događale pred očima, ali i iza njihovih leđa. Bilo je krivo izvedenih jedanaesteraca, sumnjivih zaleđa, nesportskog ponašanja u prekidima i za vrijeme igre, prijevremenih utrčavanja u šesnaesterac prilikom izvođenja kaznenih udaraca, opravdanih i neopravdanih sugestija iz VAR sobe. Bilo je pogrešnih procjena i na terenu, i u VAR sobi, ali dobro je da nijedna nije mogla promaknuti budnim očima Vučkova i Marića, koji su pedantno bilježili sve nedostatke i propuste. Ostalo je još dovoljno vremena da VAR promijeni percepciju o suđenju na hrvatskim prvoligaškim terenima.