Rujevička škola

Hrvatski suci više rade na edukaciji VAR-a od kolega iz liga “petice”!

Marko Cvijanović

Dajemo sve od sebe, preko ovih granica ne ide. Ovakve su edukacije imale i sve zemlje iz liga »petice« i moram reći da radimo više od njih - zaključio je Domagoj Vučkov.



RIJEKA Na rujevičkom stadionu jučer je završio treći dan predzadnje faze VAR edukacije pomoćnih video sudaca. Prva dva dana odrađena su prošlog vikenda u Velikoj Gorici i na stadionu u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici, ovoga vikenda edukacija je nastavljena na rujevičkom stadionu na kojem su, uz nastupe mladih nogometaša Rijeke, Grobničana, Opatije, Pomorca 1921, Orijenta 1919 i riječke Lokomotive, hrvatski suci usvajali praktično znanje nove tehnologije što će se od iduće sezone provoditi na hrvatskim travnjacima.


– Nominalno sam jako zadovoljan kako sve teče, suci su pokazali želju za edukacijom, a vidjeli smo kako sve to funkcionira na nekim primjerima koja možda i nisu baš uobičajeni pa smo tako isprovocirali, a da to suci na terenu prethodno nisu znali, da u igru uđe dvanaesti igrač s klupe, da igrač počne provocirati protivničku klupu nesportskim gestama. Međutim, to smo morali predvidjeti jer će nam se to dogoditi na jednoj od stotinu utakmica – rekao je Domagoj Vučkov, voditelj VAR edukacije Hrvatskog nogometnog saveza, koji se jučer svesrdno trudio svojim kolegama koji su vodili utakmice »zagorčati život« u dogovoru s trenerima i igračima momčadi koje su se nadmetale na glavnom travnjaku rujevičkoga stadiona.





Glavni suci Zebec, Matoc, Batinić, Čuljak, Vidulin, Vučković i Lovrić suočavali su se s raznoraznim situacijama koje su im se događale pred očima, ali i iza njihovih leđa. Bilo je krivo izvedenih jedanaesteraca, sumnjivih zaleđa, nesportskog ponašanja u prekidima i za vrijeme igre, prijevremenih utrčavanja u šesnaesterac prilikom izvođenja kaznenih udaraca, opravdanih i neopravdanih sugestija iz VAR sobe, smještene u prizemlju rujevičkog stadiona, nadomak reportažnih kola CROATEL-a, koji je s HNS-om potpisao ugovor o tehničkoj podršci.


– Dajemo sve od sebe, preko ovih granica ne ide. Ovakve su edukacije imale i sve zemlje iz liga »petice« i moram reći da radimo više od njih – zaključio je Vučkov.


Danas je na rasporedu drugi i posljednji dan VAR edukacije na Rujevici.