Branko Ivanković

Hrvatski stručnjak zaključio ciklus na klupi Omana: “Kroz idućih deset dana odlučit ću što dalje”

Davor Petrović

Branko Ivanković/Foto REUTERS

Branko Ivanković/Foto REUTERS

Iako nismo prošli skupinu na Azijskom kupu, stvarno smo igrali dobro - kaže Ivanković



ZAGREB  Kraj Azijskog kupa označio je i završetak četverogodišnjeg angažmana Branka Ivankovića na klupi A reprezentacije Omana.


– Ugovor mi je istekao 1. veljače, a nismo se dogovorili za nastavak suradnje. Sada me privlače novi izazovi. Stalno me netko zove, prije svega azijske i afričke reprezentacije. Kroz idućih deset dana ću odlučiti što i kako dalje – kaže Ivanković.


Je li vas iznenadio rasplet Azijskog kupa?


– Apsolutno. Jordan nitko nije očekivao u finalu, a mislim da nema puno ljudi koji su tamo vidjeli Katar. Najveći favoriti Azijskog kupa bili su Japan, Iran i Južna Koreja. Dosta se očekivalo i od Saudijske Arabije i Australije, tako da ovakav rasplet nitko nije očekivao. Budući da sam ovdje preko dvadeset godina, rekao bih da je ovo bilo najveće iznenađenje u povijesti Azijskog kupa. No, kada se u obzir uzme sve prikazano, Katar je zasluženo osvojio trofej. Moram napomenuti da se azijski nogomet jako diže. Sve su to reprezentacije koje imaju određenu kvalitetu. To možda nije na vrhunskoj razini, ali uz dobru organizaciju i pripremu oni su u stanju iznenaditi gotovo svakoga.


Odličan posao


Mislite li pri tome i na Tadžikistan, pod stručnim vodstvom Petra Šegrta?




– Nas dvojica se znamo od 2007. godine. Petar je dugo godina u Aziji i ima bogato iskustvo, a sada je napravio odličan posao s Tadžikistanom. Njegova reprezentacija je bila jako kompetitivne tijekom cijelog turnira. U četvrtfinalu su izgubili od kasnijeg finaliste Jordana slučajnim autogolom, a ta utakmica mogla je otići na bilo koju stranu. Izvedba Tadžikistana bila je veliko iznenađenje i predstavlja ogroman plus za njegovu karijeru. Petar je apsolutno osvježio Azijski kup.


I vaš Oman je imao puno peha. U skupini ste izgubili 2:1 od Saudijske Arabije u sedmoj minuti sudačke nadoknade, protiv Tajlanda ste imali potpunu dominaciju, a utakmica je završila 0:0, dok ste protiv Kirgistana promašivali nemoguće i darivali suparnika za konačnih 1:1. Kako sada gledate na to?


– Iako nismo prošli skupinu, stvarno smo igrali dobro. Na žalost, rezultat to nije pratio. Taj gol u sudačkoj nadoknadi protiv Saudijske Arabije nam je, na neki način, odredio turnir. Omanci još uvijek ima previše strahopoštovanja prema jakim suparnicima, to se vidjelo. Da smo tu osvojili bod, sigurno bismo otišli u nokaut fazu natjecanja. Protiv Tajlanda smo imali loptu u nogama sedamdeset posto vremena, s time da je u drugom poluvremenu to iznosilo barem osamdeset posto. Na kraju nam je trebala pobjeda na Kirgistanom za prolaz dalje. Imali smo vodstvo, stvarali i promašivali prilike, a njihov golman je fantastično branio. Na kraju su nam izjednačili nakon nesporazuma našeg golmana i stopera. Bio je to glupi gol iz ničega kakav se rijetko viđa i na utakmicama pionira. Skupo nas je koštala slaba realizacija. Mi zbog ozljeda tamo nismo imali dva najbolja napadača i standardnog desnog beka koji ima kvalitetu za igranje u Europi.


Neugodna skupina


Kad ste već spomenuli Europu, kako vam izgleda skupina koju je Hrvatska izvukla u Ligi nacija?


– Sustav natjecanja je takav da tamo nema lakih suparnika. Mislim da je skupina vrlo neugodna jer Poljska i Škotska uvijek mogu iznenaditi, a o kvaliteti Portugala ne treba trošiti riječi. Istina, ždrijeb je mogao biti i teži zbog Njemačke i Francuske koje su se nalazile u trećem potu. S te strane možemo biti zadovoljni. No, sve reprezentacije iz naše skupine imaju svoju težinu. U konačnici, Škotska se vrlo uvjerljivo plasirala na EURO, a Poljska je stalno na velikim natjecanjima. Mislim da moramo biti vrlo oprezni i svjesni da će nam biti teško. Po meni, za plasman u osminu finala Lige nacija moramo biti na razini koju držimo svih ovih godina. Mi već dugo držimo konstantu vrhunskih rezultata, i zato je logično da svi očekujemo prolazak skupine.


Smjena generacija

Liga nacija za hrvatsku reprezenaciju bi mogla predstavljati i početak života bez Luke Modrića.


– Koliko znam, on se još uvijek nije izjasnio o svojim planovima nakon Europskog prvenstva. Moramo biti svjesni da dolazi vrijeme kada neće biti Luke Modrića i još nekih igrača koji su pri kraju svojih nogometnih karijera. Mene veseli što smo napravili dodatnu selekciju, odnosno smjenu generacija, ako kompariramo svjetska prvenstva u Rusiji i Kataru. Smatram da imamo potencijal koji će nam omogućiti da zadržimo razinu igre i rezultata – kaže Ivanković.