Andrej Kramarić

Hrvatski reprezentativac koji je obilježio kraj Bundeslige: “Četiri gola i usporedbe s Gerdom Müllerom… Nevjerojatno!”

Marko Cvijanović

Andrej Kramarić/Foto REUTERS

Andrej Kramarić/Foto REUTERS

Zamisli… Biti bolji od Gerda Müllera. U bilo čemu. A znamo tko je on i koliko je njegovo ime značajno u njemačkom nogometu. Uostalom, sama činjenica da sam jedini u povijesti kojemu je uspjelo zabiti četiri gola Borussiji na kultnom Westfalenu je stvarno nešto nevjerojatno - kaže Kramarić



RIJEKA Finis coronat opus. U ovom slučaju korjen riječi koja upućuje na virus što je paralizirao cijeli svijet nema negativnu konotaciju. Dapače. Hrvatska inačica latinske izreke ukazuje da »Konac djelo krasi« i u slučaju Andreja Kramarića to doista i jest tako. Hrvatski napadač u redovima Hoffenheima bundesligašku sezonu okončao je na spektakularan način: četirima golovima Borussiji u Dortmundu omogućio je Hoffenheimu uvjerljiv trijumf (4:0) i izravan plasman u Europsku ligu.


– Nemoguće se poklopilo. Nevjerojatno! Ne znam uopće što bih rekao. Za Bayern smo znali da neće biti popuštanja, Wolfsburg nije imao šanse. Općenito gledajući, u Njemačkoj nikad nitko ne igra kalkulantski, u prvom i posljednjem kolu, to je tako. A Borussia je igrala u vrlo jakom sastavu, igrao je jedino klinac Reyna. Eh sad, mi smo morali gaziti jer nam je trebala pobjeda za izravan plasman u Europsku ligu, a oni su već ranije osigurali drugo mjesto pa su opalili laganicu, ali svejedno… Pobjeda je velika – kaže Andrej Kramarić, koji ni u snu nije očekivao ovakvu završnicu sezone, tim više što se Hoffenheim u većem dijelu iste prilično mučio.


Fešta u svlačionici


– Da mi je netko prije dva mjeseca rekao da će se ovako rasplesti sezona Hoffenheima, rekao bih mu da se šali. To kako smo izgledali i igrali na početku sezone… Sramota. Bili smo loši. I onda… Promjena trenera, trubulencije u klubu, nešto se okrenulo na bolje. Odigrali smo tri, četiri kola odlično, kopirali su stvari od bivšeg trenera Juliana Nagelsmanna i to se pokazalo kao pun pogodak. I eto, pregazili smo Borussiju. Fešta? Zbog korone nismo mogli ništa posebno organizirati, podružili smo se u klubu, naručili pizze, zaprljali svlačionicu i to je to.




Andrej je pritom ostvario dostignuća koja prije njega nikad nikome nisu pošla za rukom. Kramarić je postao prvi igrač u povijesti Hoffenheima koji je na jednoj bundesligaškoj utakmici postigao četiri pogotka i prvi igrač koji je kao gost zabio četiri gola dortmundskoj Borussiji. Uostalom, samo trojica igrača prije njega uspjela su ostvariti »hat-trick« u gostima kod »crno-žutih«: Fritz Walter (1990./91.), Erhard Hofeditz (1977./78.) i legendarni Gerd Müller (1969./70.).


– Zamisli… Biti bolji od Gerda Müllera. U bilo čemu. A znamo tko je on i koliko je njegovo ime značajno u njemačkom nogometu. Uostalom, sama činjenica da sam jedini u povijesti kojemu je uspjelo zabiti četiri gola Borussiji na kultnom Westfalenu je stvarno nešto nevjerojatno. A opet, što se sve sa mnom događalo ove sezone. Jedna ozljeda, druga ozljeda, terapije u koroni… Bilo je svega. Na kraju sezona nije mogla bolje završiti. Da, da, sad kad je sve gotovo više me ništa ne boli, ha, ha, ha…


Dobra preporuka


Zanimljivo je to s Kramarićem… Da se nije dogodila pandemija koronavirusa njegov bi nastup na Europskom prvenstvu zbog ozljeda bio pod velikim znakom pitanja, a sada ispada da je u danima kada je Hrvatska trebala igrati osminu finala dohvatio sjajnu golgetersku formu.


– Nikad nećemo saznati što bi bilo kad bi bilo, ali nećemo se žaliti, jer je sezona ipak zavrišla odlično. Naravno da nam je svima žao što ove godine neće biti europskog prvenstva, ali vrijeme brzo teče, brzo će doći europsko prvenstvo iduće godine. Vjerujem da će ostati nešto od ove forme do tada.


Kramarićeve igre u Hoffenheimu već izvjesno vrijeme ne prolaze ispod radara najvećih europskih klubova, ali hrvatski napadač do sada se nije pretjerano zamarao ponudama. Njegov CV od subote je bogatiji za utakmicu, poslije koje vjerojatno ništa više neće biti isto. Oni kojima je na meti u četrdesetak minuta dobili su potvrdu o kakvom se napadaču radi: spektakularan gol iz daljine, snalažljivost i reakcija u šesnaestercu, driblinzi, lažnjaci, preciznost s bijele točke…


– Sve je to OK, ali ja stvarno ne osjećam nikakav pritisak po tom pitanju da bih negdje morao otići, jer mi je u Hoffenheimu stvarno jako dobro. Naravno da bih jednog dana volio reći da sam igrao u nekom klubu većeg imena, ali to ne znači da moram otići pod svaku cijenu. Stvarno mi je dobro ovdje. A CV… Ova utakmica stvarno može biti dobra preporuka, ha, ha, ha…


Za Andreja Kramarića u svakom slučaju počinje dugo toplo ljeto. Doslovno.


– Nikad neću imati dulji godišnji odmor, bit ćemo slobodni do 1.kolovoza. Više od mjesec dana! Nikad u životu nisam bio toliko slobodan ljeti, najviše sam imao 15 dana, a sada ću imati 35! Nijemci su ispali najpametniji, najranije su krenuli i najranije završili. Prvenstva će u svim ostalim ligama trajati još mjesec dana, a nove sezone krenut će s razmakom od samo desetak dana pauze. Kako ću provesti ljetne praznike? Ha, ha, ha… Na hrvatskoj obali. I to je jedna od prednosti ovih novonastalih okolnosti. Najprije ću malo biti doma sa svojima, a onda… Hrvatska obala, more, da još bolje zaliječim sve ove ozljede. Kažu da od mora nema bolje terapije i toga ću se držati – zaključio je Kramarić.


Penal bez gledanja

Iako u prvi mah nitko nije išao za tim, pažljivije gledanje ponovljene snimke izvođenja jedanaesterca uoči četvrtog Kramarićevog pogotka, a pogotovo fotogafrije, otkrivaju pravo umijeće. »No look« gol, odnosno gol »bez gledanja« kao točka na i veličanstvene subote za pamćenje.


– Bivši igrač Hoffenheima, a danas napadač Liverpoola, Roberto Firmino, bio je poznat po takvim golovima pa sam ga pozvao na svojevrsni »challenge«, jer još nitko nije izveo kedanaesterac na takav način. Vidio je poruku i dao mi do znanja da je upoznat, ha, ha, ha… – rekao je Kramarić.