Novi trenerski val

Hrvatski prvoligaši su u rukama mladih stručnjaka, samo jedan je stariji od 50 godina

Ivana Vaupotić

Od deset trenera u Prvoj HNL samo je Varaždinov Borimir Perković stariji od pedeset godina, a to ih u kategoriji nogometnih trenera svrstava pod mlade. Samir Toplak (Inter) je najiskusniji s 211 prvoligaških utakmica



RIJEKA Za nešto više od tri tjedna počinje nova sezona HT Prve lige, koju bi, osim borbe za pet mjesta što vode u Europu, trebala obilježiti i nova generacija mladih hrvatskih stručnjaka. Preciznije, od njih deset, samo je Varaždinov Borimir Perković stariji od pedeset godina, a to ih u kategoriji nogometnih trenera svrstava pod mlade.


– Mi smo prava HNL generacija jer svi smo nogometno stasali i odrasli uz našu ligu. Možete biti sigurni da niti jedan klub nije uzeo mladog trenera na blef – kaže Samir Toplak iz Intera, koji je, sa 211 utakmica na klupi u elitnom razredu, jedini pravi senator HT Prve lige.


Naravno, u proteklih 27 godina prvoligaškog nogometa u ovoj zemlji bilo je mladih trenera, ali konstelacija snaga nikada nije bila ovakva. Bolje rečeno, većina klubova ipak je imala više povjerenja u prekaljene stručnjake, one koji su debelo pregazili pedesetu godinu života.




Danas je, pak, situacija osjetno drugačija. Klubovi su se mahom okrenuli trenerima koji su još uvijek u ranoj fazi svojih karijera i pred sobom imaju barem još petnaest dobrih godina. Uostalom, dovoljno je pogledati životnu dob većine stručnjaka na klupama hrvatskih prvoligaša.


Toplakov primjer


– Imam 49 godina i ne smatram se starim trenerom. Smatram da sam dovoljno kvalitetan i iskusan za vođenje nekog jačeg kluba. Vjerujem da će ta prilika doći – dodaje Toplak, čija je era u Zaprešiću započela 14. travnja 2014. godine, dok se Inter nalazio u drugoligaškom društvu.


Div iz predgrađa je trinaest mjeseci kasnije slavio proboj u elitni razred natjecanja, gdje se i danas nalazi, unatoč brojnim problemima. Naime, Inter ne spada u kategoriju bogatih klubova, što znači da je svlačionica prometna poput kolodvora. Svake sezone iz Zaprešića ode petnaestak igrača, a isto toliko ih dođe.


Tijekom svoje prve »petoljetke« u Interu, Toplak je pokazao da zna prepoznati igračku vrijednost tamo gdje je drugi nisu vidjeli. Uostalom, dovoljno je spomenuti da su se u tom razdoblju u Zaprešiću, između ostalih afirmirali Ilija Nestorovski, Komnen Andrić, Josip Posavec i Jakov Puljić.


– Moja je sreća da u klubu ima direktora koji se razumije u nogomet i daje maksimalnu podršku stručnom stožeru. Svi smo čvrsto na zemlji i vjerujemo u ono što radimo. Bez povjerenja čelnika kluba teško bih se tako dugo zadržao u Zaprešiću – objašnjava Interov šef struke.


Imaju znanje


Kada su u pitanju ostali treneri HT Prve lige, jasno je da nisu baš svi neiskusni. Nenad Bjelica je prije Dinama imao zapažene rezultate u prvim ligama Austrije i Poljske te Serie B, Goran Tomić je u Lokomtivu stigao iz kineskog Shenzena, gdje je bio dio stručnog stožera čuvenog Svena-Görana Erikssona, a Perković je u karijeri nanizao 72 prvoligaške utakmice.


O novom valu aktualnog stručnog kadra HT Prve lige govori i činjenica da među iskusnije spada i Igor Bišćan koji u životopisu ima tek tri trenerske sezone, s time da je jedna bila na klupi Rudeša u Drugoj HNL. No, to razdoblje bilo mu je dovoljno za dokazivanje. Osim toga, nije pretjerano da je Bišćanova dupla kruna s Olimpijom u Sloveniji pokazala klubovima da se mladim trenerima može vjerovati.


Preostala petorica trenera klubova HT Prve lige zajedno imaju tek 88 utakmica u elitnom razredu natjecanja. Zapravo, ta brojka se odnosi samo na Sinišu Oreščanina iz Hajduka, Dinu Skendera iz Osijeka, Sergeja Jakirovića iz Gorice i Ivicu Sertića iz Slaven Belupa. Naime, Ivan Prelec, novi šef struke Istra 1961, svoj debitantski nastup imat će u prvom kolu, na Poljudu.


– Bude mi drago kada vidim taj novi val stručnjaka u našem nogometu. Naši treneri sigurno imaju potrebno znanje, no treba im dati priliku i podršku u klubovima. Svaki od nas može rasti i biti bolji samo kroz utakmice na klupi. Recimo, danas sam svjestan nekih grešaka koje sam radio na početku svog trenerskog puta. No, toga sigurno ne bi bilo da klub nije čvrsto stao iz mene – zaključuje Toplak.