Liga nacija

Hrvatska opet nije uspjela, Francuzi su u Maksimiru igrali onoliko koliko je bilo dovoljno za pobjedu

Davor Petrović

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić/Foto REUTERS

Četvrto kolo Lige nacija pokazalo je da Francuska i dalje predstavlja nepremostivu prepreku za Hrvatsku



ZAGREB Četvrto kolo Lige nacija pokazalo je da Francuska i dalje predstavlja nepremostivu prepreku za Hrvatsku. Ove srijede se činilo da bi izabranici Zlatka Dalića mogli prekinuti tu neugodnu tradiciju, ali, kao i svaki put, rezultat je izostao. Nakon svega, dojam je da su Francuzi u Zagrebu odigrali onoliko koliko je bilo potrebno da uknjiže bodove.


Ovoga puta atmosfera je, za razliku od ogleda sa Švedskom, bila puno življa, što je i razumljivo jer na tribinama se okupilo sedam tisuća gledatelja, odnosno njih pet tisuća više nego u nedjelju. Poletni početak Hrvatske navijačima je ponudio razloge za skandiranje, no sve se vrlo brzo promijenilo.


Igrala se 8. minuta kada je Ferland Mendy probio Ivana Perišića na desnoj strani kaznenog prostora i servirao savršeni pas Antoineu Griezmannu, koji je zadnjih mjesec dana na ciljniku kritičara reprezentacije Francuske. Nije isključeno da je u njegovom udarcu po golu bila sadržan veći dio srdžbe zbog toga. U svakom slučaju, Griezmann je matirao Dominika Livakovića – 0:1.




Suvišno je isticati da je rano primljeni gol predstavljao hladan tuš za hrvatsku vrstu. Doduše, navijačka pjesma nije posustajala, ali na igračima se vidjelo da su šokirani. Tako se u 15. minuti otvorila sjajna prilika za goste, kada je Anthony Martial proigrao Kyliana Mbappea. Činilo se da je novi gol neizbježan, ali u tom trenutku je Fortuna prigrlila Hrvate. Naime, Mbappe je zapucao ono što inače realizira zatvorenih očiju.


Nastavak prvog dijela donio je ravnotežu na terenu, ali bez pravih prilika za Dalićeve izabranike. Doduše, bilo je tu nekoliko situacija koje su izazvale uzdah s tribina. Ipak, tu nije postojala izrazita opasnost po francuski gol. No, 30. minuta je donijela više nego sjajnu situaciju za izjednačenje, u izvedbi nekadašnjih igrača Hajduka.


Nikola Vlašić proigrao je Perišića na lijevom boku, a on je u srcu kaznenog prostora pronašao Marija Pašalića u naletu. Njegov prvi pokušaj udarca završio je u francuskom bloku, a drugi je ukrotio Hugo Lloris. Gol nije pao, ali Hrvatska je nakon te situacije spoznala da ima što za reći u ovom dvoboju.


Naravno, teško je bilo očekivati pregršt prilika za izjednačenje jer na suprotnoj strani se ipak nalazila najskuplja reprezentacija svijeta. Nadolazeće minute donijele su izjednačenu igru, uglavnom na sredini terena, s time da su Francuzi postali bezopasni. Doduše, bilo bi pretjerano reći da je Hrvatska na tom području nešto ponudila.


Opet, ravnoteža u završnici prvog dijela budila je nadu da se utakmica može okrenuti u nastavku, pogotovo nakon korekcija za vrijeme petnaestominutne pauze u svlačionici. Dalić je na teren poslao jedanaestorku s Mateom Kovačićem i Josipom Brekalom, koji su zamijenili Milana Badelja i Pašalića, pokazavši da namjerava napasti suparnika preko bokova.


U uvodnim minutama nastavka stigla je situacija za podizanje razine optimizma hrvatskih navijača. Brza izmjena pasova na lijevoj je strani otvorilo prostor za Perišića, čije je prizemno ubcivanje prošlo paralelno s golom. Realno, tu nije bilo velike opasnosti po goste, ali gledatelji tu akciju ispratili glasnim aplauzom, pružajući poticaj Dalićevim štićenicima.


Igrala se 53. minuta kada je Vlašić tribinama ponudio novo uzbuđenje, no njegov udarac iskosa, s lijeve strane, prohujao je pokraj suprotne stative. Nešto kasnije Dalić je posegnuo za još jednom promjenom, šaljući na teren Antu Budimira, umjesto Brune Petkovića. Bilo je to u 61. minuti, a ubrzo je stiglo toliko željeno izjednačenje.


Sve je počelo prejakim centaršutom Borne Barišića s lijevog boka. Lopta je preletjela kazneni prostor Francuza, a Luka Modrić ju je pokupio u trku, pretrčao Adriena Rabiota i proigrao Brekala koji je odmah uočio Vlašića na petnaest metara od gola. A zatim je stigla magija, odnosno maestralno odmjereni udarac desnom vanjskom u lijevi kut. Lloris je samo mogao gledati kako se lopta koprca u mreži – 1:1.


Suvišno je isticati da su tribine istog trenutka eksplodirale. No, samo tri minute kasnije stigao je muk. Nakon kornera za Francusku, Dejan Lovren se poskliznuo, otvorivši suparniku prostor za udarac. Situacija je bila vrlo opasna, ali, srećom po Hrvatsku, Livaković je bio na mjestu.


U 79. minuti, pak, nitko nije mogao zaustaviti Francuze. Paul Pogba je lansirao dijagonalu na lijevo krilo, a Lucas Digne je utrčao iz drugog plana, ubacivši loptu iz prve na vrh peterca. Tog trenutka tamo je jurio Mbappe, koji je pobjegao Domagoju Vidi i Lovrenu i lakoćom je poentirao – 1:2.


Završnica je donijela hrvatski pritisak i nekoliko gužvi pred golom gostiju. Igrala se 86. minuta kada je Brekalo s desnog krila dao prizemnu povratnu loptu za Bradarića, koji je s vrha kaznenog prostora opalio po golu. Bila je to bomba, no išla je ravno u Llorisa, koji je u 90. minuti odlično skinuo Kramarićev udarac iskosa, s lijeve strane.


Hrvatska – Francuska 1:2 (0:1)

Stadion Maksimir. Gledatelja: 7.200. Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska) 6. Strijelac: 0:1 Griezmann (8′), 1:1 Vlašić (64′), 1:2 Mbappe (79′). Žuti kartoni: Vlašić, Uremović, Lovren (Hrvatska), Digne (Francuska).


HRVATSKA: Livaković 6 – Uremović 6, Lovren 6, Vida 5,5, Barišić 6 – Modrić 6,5, Badelj 6 (46′ Kovačić 6) – Pašalić 6,5 (46′ Brekalo 6,5), Vlašić 7 (80′ Kramarić -), Perišić 6,5 (78′ Bradarić -) – Petković 6 (61′ Budimir -).


FRANCUSKA: Lloris 6,5 – Mendy 6,5, Varane 6,5, Lenglet 6,5, Digne 7 (83′ Hernandez -) – Nzonzi 6,5 – Tolisso 6,5 (63′ Camavinga -), Rabiot 6,5 (74′ Pogba -) – Griezman 7 (83′ Giroud -) – Mbappe 7, Martial 6,5 (63′ Coman -).