Mundijal 2022. godine

Hrvatska će u ždrijebu za SP u Kataru biti u prvom jakosnom razredu, evo koga će “kockasti” izbjeći u virtualnom ždrijebu u ponedjeljak

Hina

Zbog pandemije koronavirusa izvlačenje prvi put u povijesti biti virtualno, odnosno bez nazočnosti predstavnika nacionalnih federacija



ZAGREB U ponedjeljak u 18 sati u Nyonu će biti održan ždrijeb europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a hrvatska reprezentacija će biti u prvoj jakosnoj skupini.


U europskim kvalifikacijama sudjelovat će 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 skupina – pet skupina sa po pet reprezentacija, te pet skupina sa po šest ekipa. Pobjednici direktno odlaze na World Cup, a deset drugoplasiranih te dvije reprezentacije iz Lige nacija igrat će dodatne kvalifikacije.


U play-offu će se dijeliti još tri karte za SP, a 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine sa po četiri reprezentacije. Bit će to format kao i u nedavnom play-offu za Europsko prvenstvo s polufinalima i finalima u svakoj od tri skupine.




Hrvatska je postavljena u prvi jakosni razred u kojem su i Belgija, Francuska, Engleska, Portugal Španjolska, Italija, Danska, Njemačka i Nizozemska protiv kojih Dalićeve ‘trupe’ ne mogu igrati.


Već sada je poznato kako će sudionici završnog turnira elitnog razreda Lige nacija (Belgija, Francuska, Španjolska, Italija) biti u skupinama sa po pet ekipa.


Zbog političkih razloga u u istoj skupini ne mogu biti Kosovo/Bosna i Hercegovina, Kosovo/Srbija, Kosovo/Rusija, Ukrajina/Rusija, Armenija/Azerbajdžan, te Gibraltar/Španjolska.


Dodajmo, kako će zbog pandemije koronavirusa izvlačenje prvi put u povijesti biti virtualno, odnosno bez nazočnosti predstavnika nacionalnih federacija.


Kvalifikacije će se igrati od ožujka do studenoga 2021. godine, dok je play-off od 24. do 29. ožujka 2022.


Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).


Hrvatska reprezentacija do sada je sudjelovala na pet svjetskih prvenstava, a propustila je jedino SP 2010. u Južnoj Africi.


Najveći uspjeh “Vatreni” su ostvarili prije dvije godine u Rusiji osvojivši svjetsko srebro, dok su 1998. u Francuskoj bili treći. Na preostala tri SP-a nismo prošli skupinu.


JAKOSNE SKUPINE:


SKUPINA 1: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, HRVATSKA, Danska, Njemačka, Nizozemska


SKUPINA 2: Švicarska, Wales, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunjska


SKUPINA 3: Rusija, Mađarska, Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska


SKUPINA 4: BiH, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bugaska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luksemburg


SKUPINA 5: Armenija, Cipar, Farski otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora


SKUPINA 6: Malta, Moldavija, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino