Selidba u Katar

Hrvat napušta Juventus: Mandžukić za pet i pol milijuna u Al – Duhailu

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



Mario Mandžukić, bivši hrvatski reprezentativac i napadač Juventusa, dogovorio je sve uvjete s katarskim prvoligašem Al-Duhailom. Prema provjerenim informacijama, vrijednost Mandžukićeva transfera iznosi 5,5 milijuna eura, a hrvatski napadač trebao bi u Al-Duhailu ostati 18 mjeseci i primati godišnju plaću od 7,5 milijuna eura.


Al-Duhail osmi je klub u Mandžukićevoj karijeri, poslije Marsonije, Zagreba, Dinama, Wolfsburga, Bayerna, madridskog Atletica i Juventusa, iz kojeg odlazi nakon što kod novog trenera Maurizija Sarrija nikad nije dobio pravu priliku. Bez obzira na činjenicu što je u posljednje četiri godine među »zebrama« ostavio itekako velik pečat: odigrao je 162 utakmice i postigao 44 gola, osvojio četiri naslova prvaka Italije, tri talijanska Kupa i dva Superkupa.


Iako se od ljeta spominjao u kontekstu pojačanja mnogi europskih klubova, Mandžukić se na kraju odlučio za Katarsku Stars ligu koja već godinama zbog bogatih ulaganja klubova privlači poznata nogometna imena. Aktualni je prvak Al Sadd iz Dohe, klub na klupi kojega sjedi legendarni španjolski nogometaš Xavi Hernandez, a u kojem igra njegov sunarodnjak Gabi. Još četvorica španjolskih trenera su za kormilom katarskih prvoligaša, za kojima stoje i bivši izbornik Islanda Heimir Hallgrimsson, Srbin Slaviša Jokanović, Francuz Bernard Casoni, a trener Mandžukićeva kluba, Portugalac Rui Faria.




Faria je dugogodišnji bivši pomoćnik Josea Mourinha, a u klubu je igrač još jedan bivši igrač Juventusa, nekadašnji Mandžukićev suigrač Medhi Benatia. Al Duhail je trenutačno vodeća momčad prvenstva, a danas ga očekuje gostovanje kod Al Ahlija.


Navredniji igrač lige je, prema vrijednostima Transfermarkta, 29-godišnji Alžirac i krilni napadač Yacine Brahimi, član Al Rayyana (21 milijun eura).


Igrajući za hrvatsku reprezentaciju Mario Mandžukić je postigao 33 pogotka i drugi je strijelac »kockastih« svih vremena, iza Davora Šukera (45), a odigrao 89 utakmica. Posljednju reprezentativnu utakmicu odigrao je u finalu Svjetskog prvenstva 2018. protiv Francuske, najveće uspjehe s klubovima su naslov europskog prvaka s Bayernom 2013. godine (postigao gol u finalu protiv Borussije Dortmund), dva naslova prvaka Njemačke, također s Bayernom, već spomenuta četiri »scudetta« s Juventusom, odnosno tri naslova prvaka Hrvatske s Dinamom.