Niže nogometne lige

Hreljani navijaju za Opatijce u kvalifikacijama, Treća HNL – zapad iduće sezone brojat će 14 klubova

Ivan Volarić

u kratkim crtama

  • Nova sezona Treće HNL trebala bi krenuti krajem kolovoza

Dražen Pilčić (Grobničan) će i iduće sezone gostovati na Krku/Foto Arhiva NL

Dražen Pilčić (Grobničan) će i iduće sezone gostovati na Krku/Foto Arhiva NL

Ukoliko Opatijci izbore plasman u Drugu HNL, otvorit će se još jedno mjesto u Trećoj HNL - zapad, koje bi mogli popuniti nogometaši Naprijeda



RIJEKA  Nogometaši Opatije danas će saznati svojega suparnika u kvalifikacijama za Drugu HNL. Aktualni prvak Treće HNL – zapad 11. i 18. srpnja igrat će dvije utakmice za plasman u viši rang protiv sinjskog Junaka, Marsonije ili Mladost iz Petrinje. Sve je u rukama ždrijeba! Drugoligaš s Krimeje pak početkom kolovoza igra kvalifikacije za Prvu HNL. Eventualni plasman Orijenta 1919 u prvoligaško društvo neće ostaviti trag na sastav nižih nogometnih liga u ovom dijelu Hrvatske, za razliku od ishoda utakmica Opatijaca. Naime, ukoliko »crno-bijeli« uspješno apsolviraju kvalifikacije, otvorit će se još jedno mjesto u trećeligaškom sazivu, a to mjesto mogao bi popuniti – Naprijed.


Cres i Buje


Naime, pored »starih« trećeligaša, zapadnu skupinu popunili su Buje i Cres, a Hreljani ovise o Opatijcima, ali i infrastrukturalnim uvjetima koje će morati ispuniti žele li igrati u Trećoj HNL – zapad. Stadion na Lonji ima dosta nedostataka, pitanje je koliko su izvodivi u kratkom roku. Komisija za objekte HNS-a (Šprajcer, Peraić, Kajfeš), obišla je pored Naprijedova i igralište u Bujama, te igralište Dari na Cresu. Stadion Buja ispunjava sve uvjete, a onaj na Cresu vapi za nekim zahvatima. Do početka prvenstva na Darima se mora osigurati ogradni zid, do kraja godine natkriti dio tribine, a do kraja sezone najavljena je i izgradnja novih svlačionica. Cresani su dobili »uvjetnu« dozvolu i primjerene rokove u kojima moraju odraditi radove kako bi i ubuduće mogli nastupati u trećeligaškom natjecanju. Treća HNL zapad trebala bi brojiti 14 članova s Opatijom ili Naprijedom. U suprotnom igrat će 13 momčadi.


Omišljani istupili


Prvenstvo bi trebalo početi krajem kolovoza, a tjedan dana kasnije i natjecanje u Nogometnoj ligi NS-a Rijeka, odnosno četvrtom rangu natjecanja. Dakle, ligu sigurno napuštaju Buje i Cres, možda i Naprijed, te OŠK iz Omišlja, koji je svojevoljno istupio u niži rang natjecanja. U ligu ulaze Halubjan i Pomorac. Istra (Veli Vrh je izgleda otpao…) i Lika po svemu sudeći neće dati svojega županijskog predstavnika pa će to natjecanje brojiti 10 ili 11 klubova.
OŠK je istupio u Prvu ŽNL, a Lošinj je ušao iz Druge ŽNL. Oni će se pridružiti skupini od deset klubova koji su zadržali »prvoligaški status« na županijskoj razini. Dakle, županijski razred trebao bi brojiti 12 klubova. Ako ne dođe do nekih velikih zaokreta, u Drugoj županijskoj ligi dogodit će se samo jedna promjena. Lošinjani odlaze u viši rang pa će preostalih devet klubova igrati u jedinoj ligi u Primorsko-goranskoj županiji iz koje se ne može ispasti. Prva ŽNL trebala bi početi prvoga vikenda u rujnu, Druga ŽNL vjerojatno nekoliko tjedana kasnije.


Vjerojatni izgled liga u sezoni 2020./21.




Treća HNL zapad


*Opatija
Grobničan
Rudar
Crikvenica
Jadran
Krk
Pazinka
Vinodol
Rovinj
Novigrad
Uljanik
Nehaj
Cres
Buje
**Naprijed


*igraju kvalifikacije za viši rang
**ovise o raspletu drugih liga


Četvrta NL Rijeka
Vihor
Halubjan
**Naprijed
Gospić 91
Otočac
Mladost
Kraljevica
Medulin
Borac
Lokomotiva
Pomorac 1921
**ovise o raspletu drugih liga


Prva ŽNL
Rječina
OŠK Omišalj
Risnjak
Klana
Draga
Matulji
Omladinac
R. Benčić
Goranin
Lovran
Rab
Lošinj


Druga ŽNL
Turbina
Vrbovsko
Snježnik
Zamet
Gomirje
Goranka
Polet
Željezničar
Mrkopalj