Čeka se bijeli dim

Mangia, Pušić ili – Kek? Danas počinju pripreme, hoće li biti objavljeno i ime novog trenera Rijeke?

Denis Frančišković

Posljednjih sati kuloarskim nagađanjima moglo se čuti kako bi se možda u nekoj kombinaciji na Rujevicu mogao vratiti i Matjaž Kek



RIJEKA – Talijan Devis Mangia, izbornik reprezentacije Malte, najozbiljniji je kandidat za preuzimanje klupe Bijelih! Haris Vučkić pak ostaje na Rujevici. Telegrafski je to rezime aktualnog trenutka riječkog prvoligaša čiji igrači danas u jutarnjim satima kreću u pripreme. Mnoge ljubitelje nogometa i simpatizere Rijeke ovih je dana u isto vrijeme čudilo i brinulo jedno pitanje – kako to da Rijeka još uvijek nema trenera i kreće u pripreme bez njega? Po jednima neozbiljno, po drugima bolje i tako pa da se u konačnici donose bolje rješenje.


No, čini se da je »iks« u trenerskoj jednadžbi blizu rješenja, iako nije službeno potvrđeno, Mangia bi se trebao uskoro pojaviti na Rujevici i potpisati ugovor, a nakon što riješi odnose s tamošnjim Savezom. Nije još poznato hoće li ujedno nastaviti obnašati usporedo izborničku funkciju u reprezentaciji, koju je po mnogočemu digao posljednjih godina. Pa i s njom gostovao protiv Hrvatske na Rujevici prije godinu dana kada su Vatreni slavili 3:0.


Pušić i Kek


Mangia je 48-godišnjak, na izborničkoj funkciji Malte je blizu tri godine, u trenerskim vodama je od 2004. pri čemu je vodio sastave Varesea, Palerma, U-21 talijansku reprezentaciju (2012./13.), Spezije, Barija, Ascolija i Universitatea Craiove s kojim je osvojio rumunjski Kup.




Mangia nije nepoznanica za prvog čovjeka kluba Damira Miškovića iz vremena suradnje Rijeke i Spezije. Zanimljivo, na klupi Spezije zamijenio ga je baš Nenad Bjelica, aktualni trener Osijeka.


Posljednjih sati kuloarskim nagađanjima moglo se čuti kako bi se možda u nekoj kombinaciji na Rujevicu mogao vratiti i Matjaž Kek, kojem je poljuljan položaj na izborničkoj stolici reprezentacije Slovenije, no to je već bilo u domeni nagađanja. A u ulozi jednog od kandidata spominje se i ime Marina Pušića, pomoćnog trenera u Feynoordu, ako se ne postigne dogovor s Mangijom.


Rijeka se posljednjih godina vodila jednostavnom politikom manjeg ulaganja, dolaska igrača za »sitniš« ili slobodnih, s »čistim papirima« pa na njima nastojala zaraditi, što nije ništa novo za klubove koji ne žele ili ne mogu previše trošiti te nastoje zatvarati budžet i držati projekt kluba samoodrživim na profitima daljnje prodaje i kroz igranje u Europi.


U ovom trenutku čini se da je donekle slična situacija i s novim šefom struke. Za kvalitetu treba duboko posegnuti u džep, a to opet nosi u Rijekinom slučaju nosi popriličan rizik s obzirom na aktualnu situaciju oko igračkog kadra i slaganja nove igračke križaljke.


Izbor Devisa Mangije mogao bi biti jedno »kompromisno« rješenje u takvoj situaciji. Roster Bijelih za novu sezonu bit će bitno redizajniran, prije svega pomlađen i veliko je pitanje koliko će biti pravih istinskih pojačanja, a ne samo prinova. U takvoj situaciji svaki je trener pred velikim izazovom i određenim dvojbama, pogotovo ako ima sigurniji položaj u nekom od klubova i ne želi se upuštati u preveliki rizik. Stoga ipak treba sačekati konačnu odluku talijanskog stručnjaka…


Rijeka dosad, istina, nije imala velikih problema oko izbora trenera. Matjaž Kek pokazao se punim pogotkom, s vremenom je stekao epitet najdugovječnijeg i najtrofejnijeg trenera Bijelih, Igor Bišćan je došao kao trener u usponu nakon osvojene dvostruke krune s Olimpijom, ali uteg nesuglasica s dijelom navijača bio je prevelik. Naravno, uz zov klupe mlade reprezentacije. Simon Rožman također je brzo angažiran, dobrim dijelom i zbog Kekovih preporuka, a nakon Rožmana ekspresno je inauguriran i Goran Tomić nakon što je s Lokomotivom došao do drugog mjesta i igrao finale Kupa. No, i tu je došlo do preuranjenog razlaza neposredno nakon što je produžen ugovor. Jesu li Tomića stajali četvrto mjesto i neosvojeno Rabuzinovo sunce ili se morao odlučiti na neku drugu opciju u već potpisanom ugovoru, možda će se saznati jednog dana.


Ostaje i pitanje tko će danas povesti momčad na prvom treningu. Vjekoslavu Miletiću, dugogodišnjem pomoćniku brojnih trenera, ugovor je »iscurio«, u sličnoj je poziciji i Danko Matrljan. Isprva se činilo da će uprava možda ići na opciju angažmana domaćeg trenera gdje su kao prvi kandidati, uz Miletića, figurirali Dragan Tadić, donedavni trener Hrvatskog dragovoljca i juniora Bijelih te Fausto Budicin, voditelj Omladinske škole, koji ima prvoligaškog iskustva u vođenju Istre 1961.


Pitanja za Palikuču


Od zvučnijih trenerskih imena s domaće scene spominjali su se Sergej Jakirović, Samir Toplak, Zoran Zekić… Iz škotskih medija doprla je vijest i kako je Rijeka u kontaktu sa Škotom Tamom Courtsim, 40-godišnjim trenerom Dundee Uniteda. U klubu uvjeravaju da će se ime novog trenera biti potvrđeno za nekoliko dana, a u kojoj je fazi konačne finalizacije taj, jedan od najvažnijih segmenata momčadi više će se zasigurno znati i na današnjoj konferenciji za medije na kojoj će se pojaviti Robert Palikuča i Haris Vučkić.


Upravo Vučkić trebao bi biti jedan od predvodnika nove Rijeke u novoj sezoni, a očekuje se da će sljedećih dana biti predstavljeno još koje pojačanje. Zasad su u rubrici odlazaka zabilježeni oni Smolčića, Murića, Drmića i Pavičića, a rubrika dolazaka, uz potvrdu ostanka Vučkića, bilježi dolaske Alvareza i Dujmovića. Odlazaka bi moglo biti još dosta, prije svega se to odnosi na standardne Krešića, Velkovskog i Gnezdu Čerina (strijelca protiv Srbije u remiju 2:2), a ugovor je istekao i Abassu i tu postoji nešto optimističnija prognoza po pitanju njegovog ostanka. Pitanje je i što će biti s donedavnim igračima Rijeke u redovima Dragovoljca. Puno je pitanja ovog utorka za glavnog menadžera Palikuču. No, možda se svedu na puno manju mjeru eventualnim današnjim »ukazanjem« Devisa Mangije…