Tužna realnost

HNL je toliko “nikad jači” da su u Europi od nas bolji čak i – Farski otoci!

Portal Novi list

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Ispadanja od raznih Tobola, Gzira, Sarpsborga ili jučerašnjeg protivnika Osijeka, kojem i dalje većina nogometnih zaljubljenika u Hrvatskoj ne zna ime, je jednostavno - debakl



“Gledajte, svi danas igraju nogomet”, ta smiješna i ofucana izjava ovih dana opet je aktualna u hrvatskom nogometu, nakon što su hrvatski prvoligaši još jednom neslavno krenuli odnosno završili svoja europska natjecanja.


I dok je ispadanje Rijeke od Djurgardena realnost, iz više razloga koji zaslužuju posebnu analizu, Osijekova katastrofa je posebna priča. Kako je moguće da “stabilna” i “ozbiljna” ekipa “iskusnog i oštrog” Nenada Bjelice pred svojim navijačima odigra onako besprizornih 45 minuta?


Ispasti od ekipa poput PAOK-a, Olympiacosa ili Evertona nije problem. Čak i kad nisu u formi te ekipe su toliko iznad HNL-a da je maksimum koji se od naših klubova može tražiti borben i hrabar nastup. Ali ispadanja od raznih Tobola, Gzira, Sarpsborga ili jučerašnjeg protivnika Osijeka, kojem i dalje većina nogometnih zaljubljenika u Hrvatskoj ne zna ime, je jednostavno – debakl.




A što to znači za naš “nikada jači HNL” jasno je iz sljedećih podataka.



Hrvatski su klubovi osvojili ove europske sezone tek 0,625 bodova, manje od nas samo – Bjelorusija.


U Konferencijskoj ligi Hrvatska ima još samo jednog predstavnika (Hajduk), a u tom društvu su još ligaške “velesile” poput Kosova, BiH, Bjelorusije, Makedonije, Estonije,  Lihtenštajna i Moldavije.


Po tom kriteriju bolji su od nas Island, Latvija, Farski otoci, Kazahstan dok Malta ima čak tri kluba u trećem pretkolu tog natjecanja.



Nogometni analitičar i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Tomislav Globan komentirao je kako je ovo veliki šamar za Hrvatsku.


“Tko je želio vidjeti, vidio je najavu ovog debakla još na proljeće. Blijed i sterilan nogomet”, napisao je Globan na twitteru.