Sudar s istinom

Hajduk i Dinamo večeras igraju derbi odluke, poraženi ispada iz utrke za naslov prvaka

Davor Petrović

Filip Krovinović i Josip Mišić/Foto PIXSELL

Filip Krovinović i Josip Mišić/Foto PIXSELL

Oba trenera itekako su svjesna važnosti ove utakmice



ZAGREB Velika subota mogla bi Hajduku ili Dinamu pokvariti Uskrs, a možda i cijelu sezonu. Naime, poraženi iz derbija na Poljudu iscurit će u treći red borbe za naslov prvaka, i to samo osam kola prije završetka sezone. Stoga nije ni čudno da su Splićani tijekom reprezentativne stanke potražili nadahnuće u Pragu, odnosno gradu koji ima bitno mjesto u povijesti Hajduka.


– Uvijek je dobro otići na izlet tamo gdje je sve počelo. To je bilo na inicijativu igrača i Uprave. Vjerujem da će nam donijeti poticaj, da budemo pravi i pobijedimo – tvrdi Mislav Karoglan.


Trener Hajduka itekako je svjestan dimenzija ovoga derbija.




– Realno, nama igraju samo tri boda. Postoji plan, ali to nije izlazak na teren s dvanaest napadača. Naš plan je da budemo agresivni od prve minute. Treba nam i pameti, odnosno planovi A, B i C. Prvenstvo će biti definirano nakon ovoga derbija jer će se do kraja gubiti bodovi, ali za nas je pobjeda imperativ – dodao je Karoglan, koji od domaćega poraza u ogledu s Lokomotivom živi i radi pod velikim pritiskom.


Naime, u jednom trenutku zakotrljale su se i priče o njegovoj smjeni.


Posao za hrabre


– Vodio sam 31 utakmicu na klupi, a izgubio sam dvije. Uvijek kažem da su to dvije previše. Sastavio sam plan za sebe i igrače. Ovo je posao za hrabre i one koji to mogu. Nadam se da ću ostati na dva poraza. Fokus je na nama, ključ smo samo mi. Razmišljamo samo o sebi. U ovo vrijeme sezone Dinamo bi najbližoj pratnji bježao sedam-osam bodova. Sada je pritisak i na njima. Igraju dvije momčadi koje moraju pobijediti, a jasno je da će samo jedna biti sretna. Derbiji su često tvrdi, ali ovoga puta kontekst je nešto drukčiji jer imamo dvije momčadi kojima su tri boda imperativ. Zbog toga očekujem nešto drukčiji derbi – rezonira Karoglan, uz napomenu da ne želi govoriti o udarnom sastavu prije početka utakmice.


Jasno je da će domaći navijači na Poljudu očekivati samo jedno.


– To je veliki poticaj igračima, a ne presing. Takva atmosfera će ih nositi. Očekujem bezuvjetnu podršku igračima, a sve druge račune plaćam ja. Neka budu uz momke cijelu utakmicu jer je ovo situacija koju smo čekali dugo godina. Znam da će to i ovoga puta biti na vrhunskoj razini – tvrdi trener Hajduka.


Suvišno je isticati da je i njegov kolega s modre strane svjestan da ova subota može puno donijeti, ali i odnijeti.


– Očekuje nas jako važna utakmica. Ova, kao i sve ostale, nosi tri boda, ali sada se lomi sezona. Mi imamo još deset utakmica u prvenstvu i znamo koliko je derbi važan. Na Poljudu moramo biti na visokoj razini, dobro se prezentirati da uzemo tri boda. I Hajduk ima svoje ciljeve, ali sve držimo u svojim nogama. Moramo pokazati disciplinu i gard, igrati muški i demonstrirati kvalitetu – tumači Sergej Jakirović.


Atmosfera


Prema njegovim riječima, Martin Baturina bit će u kadru za derbi, a to bi trebalo značiti da je u potpunosti sanirao ozljedu zadnje lože. U konkurenciji za momčad je i Marko Rog, i to prvi put nakon dugotrajne rehabilitacije.


– Situacija s igračkim kadrom je dobra. Tijekom reprezentativne stanke napravili smo dobar mikrociklus. Prvo smo se regenerirali pa smo radili dobre treninge i pripremali se za ovu utakmicu. Mladi reprezentativci priključili su nam se tek u petak jer su dugo putovali, a svi drugi su na dispoziciji. Rog ide s nama u Split. S obzirom na to da nije igrao deset mjeseci, on izgleda jako dobro – tvrdi maksimirski šef struke.


Modri, naravno, idu na pobjedu.


– Moramo paziti i na Hajdukove dobre strane. Pred nama je specifična utakmica jer one prije odigrane nemaju nikakve veze s ovom. Bit će dobra atmosfera i dosta naših navijača koji se uvijek čuju. Možda nam je to nedostajalo u Europi. No, jasno je da moramo biti na vrlo visokoj razini – zaključio je Jakirović.



Standings provided by Sofascore